Yes, je bent alweer 9 weken zwanger. De kans is groot dat je je kleintje al hebt zien zwaaien op de echo. Ook deze week is je kleintje bezig met het ontwikkelen van zijn looks. Jij voelt je misschien doodmoe, maar het is ook mogelijk dat je helemaal nergens last van hebt. Maak je geen zorgen wanneer je geen last hebt van zwangerschapskwaaltjes, want dit zegt niets over de zwangerschap. Lees snel meer over 9 weken zwanger zijn!
9 weken zwanger – de groei van je kindje
Je framboosje weegt nu nog maar 2 gram en is 3 centimeter lang. De oortjes beginnen te groeien en het skelet begint zich te ontwikkelen. De beenderen worden harder.
In deze week van de zwangerschap bereikt je baby een wel heel bijzondere mijlpaal: hij is helemaal compleet. Natuurlijk moet je kindje nog heel veel groeien en doorontwikkelen, maar de basis is helemaal af. De teentjes en vingertjes worden steeds beter zichtbaar en ook de oortjes beginnen te groeien. In de boven- en onderkaak kun je nu al twintig knopjes vinden die later zullen uitgroeien tot melktandjes.
Skelet en vitale organen
Het skelet begint zich in een razend tempo te ontwikkelen en de beenderen worden steeds harder. Eerst was dit alleen nog maar kraakbeen. Ook de geslachtsdelen zullen eind deze week klaar zijn, al kun je nog niet zien of je kindje een jongetje of een meisje is. Met de nub-theorie kun je over een aantal weken het geslacht ‘raden’. Ook is de Chinese geslachtskalender/conceptiekalender een leuke manier om het geslacht van je baby’tje te voorspellen.
Het hart, de hersenen, de nieren, de lever en de longen ontwikkelen deze week volop. Deze vitale organen heeft je kindje natuurlijk hard nodig en zijn nog lang niet klaar met ontwikkelen. Het gezichtje is meer verfijnd, maar je kleintje kan zijn oogjes nog niet sluiten. De oogleden zijn nog maar een stukje huid op dit moment en kunnen nog niet dicht.
Foliumzuur is bij 9 weken zwanger nog steeds belangrijk
Waarschijnlijk slik je al weken foliumzuur. Doe je dit (nog) niet? Begin er dan alsnog mee. Foliumzuur is erg belangrijk voor de ontwikkeling an je kindje én verkleint het risico op aangeboren afwijkingen. Ook vitamine D is erg belangrijk. Er bestaan supplementen die precies bevatten wat je als zwangere vrouw nodig hebt.
9 weken zwanger – Jij
Je bent in de tweede maand van het eerste trimester. Deze week loopt van dag 63 tot dag 69. Jij kunt last hebben van heftige emoties of juist helemaal geen symptomen hebben.
Extra slaap nemen is nog steeds geen overbodige luxe. Er zijn vrouwen die helemaal geen zwangerschapskwaaltjes hebben, maar de meeste vrouwen zijn erg moe tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Het lichaam maakt meer bloed aan voor de baby, waardoor je bloedsuikerspiegel en bloeddruk lager kunnen zijn. Hierdoor kun je je extra vermoeid voelen. Een goede multivitamine (BOL.com) is verstandig tijdens de zwangerschap.
Heftige emoties als je 9 weken zwanger bent
Moet je ineens veel huilen of voel je je juist extreem gelukkig op sommige momenten? Het is allemaal niet vreemd. De hormonen, de (eventuele) onzekerheid over het moederschap en zwangerschapskwaaltjes kunnen je lichaam helemaal overnemen. Deze gevoelens zijn normaal en komen uiteindelijk weer in balans. Het eerste trimester van de zwangerschap is voor veel vrouwen niet de meest leuke, maar het wordt écht beter.
9 weken zwanger – geen symptomen
Niet iedere vrouw heeft last van kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Het onbreken van zwangerschapskwaaltjes wilt dus ook niets zeggen over de zwangerschap of de gezondheid van je kindje. Probeer het van de positieve kant te bekijken: genieten zonder misselijkheid, oververmoeidheid of obstipatie is erg fijn!
Zwangerschap Checklist
Wanneer je zwanger bent, komt er ineens veel op je af. Je moet denken aan de babyuitzet, afspraken bij de verloskundige of gynaecoloog, kinderopvang, kraamzorg en nog veel meer andere dingen. Let op dat sommige dingen op tijd geregeld moeten worden! Geen nood, want wij hebben speciaal voor jou een handige Zwangerschap Checklist gemaakt!
Kraamzorg
Kraamzorginstanties vinden het fijn om rond de twaalfde zwangerschapsweek op de hoogte te worden gesteld van je zwangerschap. Op die manier kunnen ze een goede planning maken voor de maand waarin je gaat bevallen. Oriënteer jezelf alvast op verschillende kraambureau’s en vraag informatiefolders aan. Daarnaast is het raadzaam om ons andere artikel door te nemen over de kosten van kraamzorg en eventuele vergoedingen.
Kinderopvang/creche
Wil je na de geboorte van je kindje blijven werken? Dan moet je alvast op zoek gaan naar een geschikt kinderdagverblijf. Vaak zijn er al (lange) wachtlijsten en is dit niet het eerste waar je aan denkt tijdens de zwangerschap. Informeer bij verschillende kinderdagverblijven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wist je dat je kinderopvangtoeslag kunt krijgen? Raadpleeg hiervoor de website van de Belastingdienst.
Zorg- en uitvaartverzekering voor jou en je kindje
Tijdens en na de zwangerschap maak je extra veel zorgkosten. Denk aan de bevalling, de eigen bijdrage van de kraamzorg en eventuele extra zorg bij de gynaecoloog of na de geboorte bij een lactatiedeskundige. Ben je uitgerekend in het volgende jaar? Dan is het verstandig om in november te kijken naar je zorgverzekering.
Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over alle kosten die je kunt verwachten tijdens de zwangerschap. Denk aan prenatale onderzoeken, het huren of aanschaffen van een borstkolf en andere kosten. In dit artikel kun je lezen welke kosten voor een vergoeding in aanmerking komen en voor welke kosten je jezelf aanvullend kunt verzekeren.
Een uitvaartverzekering is niet het eerste waaraan je denkt wanneer je een nieuw leven verwacht. Toch wil je het liefst alle risico’s uitsluiten. Wanneer je onverhoopt bevalt na 24 weken zwangerschap, ben je verplicht om een uitvaart te regelen voor je kindje. De eventuele kosten moet je, indien niet verzekerd, zelf betalen. Ongeboren kinderen zijn (meestal gratis) meeverzekerd vanaf 24 weken zwangerschap. Lees hier ons uitgebreide artikel over de uitvaartverzekering.
Werken tijdens de zwangerschap
Officieel moet je je werkgever drie weken voor het zwangerschapsverlof op de hoogte brengen van de zwangerschap. Veel vrouwen doen dit echter wanneer zij ongeveer drie maanden zwanger zijn. Verstandig, want je werkgever is dan verplicht om voor extra bescherming te zorgen tijdens de werkdagen. Dit is een wettelijk recht. Daarnaast is het wel netjes om je werkgever de tijd te geven om een vervanger voor je functie te zoeken.
Gratis babydozen tijdens- en na de zwangerschap
Omdat we niet weten wanneer je begint met het lezen van de zwangerschapskalender, geven we deze tip in (bijna) iedere blog. In gratis babydozen vind je heel veel gratis samples, zoals luiers, zalfjes en kortingsbonnen voor luiers. Daarnaast kun je verschillende producten gratis aanvragen, zoals de populaire Zeeman romper. Naast gratis producten krijg je leuke, relevante tijdschriften, zodat je veel informatie kunt lezen over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Op deze pagina kun je ons andere artikel lezen met een compleet overzicht van deze gratis dozen en producten.
Hi, ik ben Nicole! Als moeder van 4 kinderen weet ik als geen ander hoe fijn het is om persoonlijk koopadvies te krijgen van andere ouders. De laatste jaren verdiep ik mij in de beste baby- en kinderproducten en voorzie ik duizenden ouders per maand van het beste koopadvies! Op MamaGroeit.nl lees je reviews, bekijk je top 10 lijsten van populaire producten en kun je natuurlijk de allerbeste aanbiedingen en prijstips bekijken!