8 weken zwanger | zwangerschapskalender

8 weken zwanger

Een snelgroeiend hoofdje, vingertjes met vliesjes en ontwikkelende geslachtsorganen. Baby’tjes groeien weer hard als je 8 weken zwanger bent. Jouw baarmoeder wordt steeds groter en je kunt last krijgen van obstipatie. Lees snel verder en kom erachter wat je van deze week kunt verwachten!

8 weken zwanger | de groei van je kindje

De negende zwangerschapsweek heeft zich aangediend, spannend! Net als de afgelopen weken staat je kindje geen seconde stil en blijft hij in een rap tempo doorgroeien. Vorige week begon het embryo met bewegen en deze bewegingen zijn nu ook goed zichtbaar op een echo. Met schokkerige beweginkjes beweegt hij op en neer. Dit kan er op een echografie grappig uitzien! Neem dan ook je telefoon mee naar de eerste echo-afspraak! Op die manier vereeuwig je dit beeld.

Een groot hoofd en het verdwenen staartje

In verhouding tot de rest van het lichaam is het hoofdje heel groot. Meer dan de helft van de totale lengte van je kindje is… hoofd! De hersencellen blijven in een hoog tempo doorgroeien, dus de grootte van het hoofdje is te verklaren. Dit komt later in de zwangerschap allemaal goed.

Het beeld van een kikkervisje kun je vergeten, want dat stadium is je kleintje allang voorbij. Zelfs zijn “staartje” is inmiddels verdwenen. Aan de handjes zitten nu vingers, met een soort vliesje ertussen. Je kunt het vergelijken met zwemvliesje, hoe schattig?! Ook dit komt allemaal goed.

Gezichtje, gewrichten en geslachtsorganen

De gewrichten beginnen aan hun ontwikkeling. Deze week ontstaan de gewrichten: ellebogen, schouders, knieën en heupen. Natuurlijk hebben de gewrichten nog genoeg tijd om zich verder te ontwikkelen. Op dit moment bestaat het lichaampje nog uit kraakbeen. Dit zal later bot worden.

In het gezicht beginnen de oogleden, lippen en neus zich te ontwikkelen. Best bijzonder, als je je bedenkt dat je kindje nu even groot is als een bosbes. Bij de jongetjes ontstaan deze week de testikels en bij meisjes ontstaan er eierstokken.

Ook bijzonder: je baby heeft al oogjes! Hij kan nog niets zien, omdat er nog geen iris aanwezig is. Er zijn ook nog geen oogleden, dus je kindje heeft zijn oogjes constant “open”.

Jij in de achtste week van je zwangerschap

Officieel ben je in de negende zwangerschapsweek aangekomen, maar je bent nu 8 weken zwanger. Waarschijnlijk merk je goed aan je lichaam dat er van alles aan het veranderen is. Wanneer je 8 weken zwanger bent, heb je misschien het intakegesprek bij de verloskundige gehad. Heb je nog geen afspraak gemaakt? Dan is het verstandig om dat nu wel te doen.

Gevoelige borsten, zorg voor een goede beha

Je borsten hebben inmiddels een groeispurt doorgemaakt en deze kunnen erg gevoelig (of zelfs pijnlijk) zijn. De melkklieren blijven nog wel even doorgroeien. Tip: zorg voor een goede zwangerschapsbeha. Een speciale meegroei-beha rekt mee tijdens de zwangerschap. Een goede zwangerschapsbeha is dus geen overbodig luxe en kun je ook na de zwangerschap nog gebruiken. Goede beha’s verminderen de gevoeligheid van je borsten.

Grotere baarmoeder en te kleine broeken

Je baarmoeder blijft maar doorgroeien en is inmiddels even groot als een tennisbal. Misschien ervaar je een vervelend gevoel bij de rand van je broek en misschien pas je je favoriete broek helemaal niet meer. Tijd om op zoek te gaan naar geschikte zwangerschapskleding (positiekleding)!

Lees ook  26 weken zwanger : zwangerschapskalender

Voor zwangere vrouwen zijn er speciale positiebroeken verkrijgbaar. Deze broeken bieden ondersteuning aan de buik en geven je buikje wat meer ruimte. Ook voor de zomermaanden zijn er genoeg leuke kledingstukken te vinden, gericht op zwangere vrouwen.

Bekijk hier buiken van zwangere vrouwen!

Obstipatie (verstopping) 8 weken zwanger

Een vervelend zwangerschapskwaaltje dat vaak voorkomt: obstipatie. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat de darmwand verslapt en dat de darmen trager gaan werken. Hierdoor wordt de ontlasting hard en dik en ontstaat er obstipatie. De groeiende baarmoeder werkt ook niet helemaal mee, want je darmen kunnen hierdoor in de knel komen te zitten. Gevolg: de darmen gaan nog langzamer werken.

Probeer zoveel mogelijk water te drinken en zoveel mogelijk vezelrijke voeding te eten. Ook is het belangrijk om in beweging te blijven. Een stevige wandeling, een rondje fietsen of zwemmen zijn goede, gezonde manieren om te bewegen tijdens de zwangerschap.

Let op! Pers je te hard op het toilet? Dan kun je last krijgen van aambeien. Dit is ook een zwangerschapskwaaltje dat vaak voorkomt en érg vervelend is. Heb je onverhoopt toch last gekregen van aambeien? Kijk dan hier voor dé Gouden Tip tegen aambeien. Dit is overigens gelijk een geweldige tip voor ná de bevalling. Na de bevalling ontstaan ook vaak aambeien.

Curanol zalf + Curanol tabletten worden vaak aangeraden door verloskundigen.

8 weken zwanger | zwangerschapskwaaltjes

Merk je al enige verbetering of voel je je nog steeds erg beroerd? De meeste zwangerschapskwaaltjes zijn de eerste drie maanden het ergst. Er wordt meer bloed aangemaakt voor je baby, waardoor je je erg moe kunt voelen. Dit vermoeide gevoel wordt veroorzaakt door een lagere bloeddruk en suikergehalte. Probeer toe te geven aan de vermoeidheid en doe af en toe een middagdutje. Vroeg je bed in kruipen is ook verstandig!

Sterker reukvermogen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ga je, door het hormoon oestrogeen, een stuk beter ruiken. Dit is niet altijd even prettig en zeker niet wanneer je veel last hebt van misselijkheid. Sommige vrouwen kunnen de geur van hun man, koffie of bepaalde voeding niet meer verdragen.

Ondanks dat het niet wetenschappelijk bewezen is, lijkt het erop dat het versterkte reukvermogen een teken is van je lichaam om bepaalde dingen te “laten staan”. Dit werkt ook de andere kant op! Heb je een tekort aan een bepaalde vitamine? Dan kun je ineens een sterke “craving” krijgen naar (bijvoorbeeld) jus d’orange. Nogmaals: dit is nooit wetenschappelijk bewezen.

Spotting, buikkramp/buikpijn en rare dromen

Spotting/spotten/bloedverlies tijdens de achtste week van je zwangerschap is eng. Je wilt in geen enkele week bloed verliezen. Toch komt dit vaak voor bij zwangere vrouwen en is dit meestal niks ernstigs. Zolang het (licht) bloedverlies is dat roze of bruin van kleur is, zonder stolsels, hoef je je nog geen zorgen te maken. Bij rood bloedverlies is het wellicht verstandig om contact met de verloskundige op te nemen. Let áltijd op symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, tenzij je al weet dat je kindje op de juiste plek is ingenesteld.

<< 7 weken zwanger
>> 9 weken zwanger

Lees ook: