7 weken zwanger – zwangerschapskalender

7 weken zwanger

Je bent nu 7 weken zwanger, wat betekent dat je in de 8e week zit. Hallo, borsten a la Pamela Anderson, gekke eetgewoonten en vreetbuien! Je bent op en top zwanger en dat begin je aan alles te merken. De acne moet je maar even voor lief nemen, want je krijgt er echt iets heel moois voor terug. In dit artikel lees je meer over de groei van je kindje en je veranderende lichaam.

7 weken zwanger – de groei van je kindje

Je kleintje weegt nu nog maar 1 gram en is 1 centimeter lang. De ledematen beginnen zich te vormen en je kleintje is nu zo groot als een erwt. Het hartje klopt en hij of zij beweegt!

Je bent nu 7 weken zwanger en in de 8e week van je zwangerschap. De foetus groeit tijdens het eerste trimester van de zwangerschap extreem hard. Wanneer je 7 weken zwanger bent, is je kindje al 10.000 keer zo groot als op het moment van de bevruchting. In de afgelopen paar weken is je kleintje al een aantal keer getransformeerd.

Op dit moment is het embryo zo groot (of klein) als een erwt en begint hij al op een echt kindje te lijken. De ledematen (armen en benen) beginnen zich te vormen, net als de hersenen. Wist je dat er iedere minuut zo’n 100 hersencellen bijkomen? Dit proces blijft ook na de geboorte nog doorgaan. De handen beginnen ook wat vorm te krijgen en de handpalmen zijn zelfs al zichtbaar!

Ondanks dat je kindje nog niet kan horen (dit duurt nog 13 weken), is het gehoororgaan in de basis al wel aangelegd. Ondanks dat je kindje nog geen echt neusje heeft, zijn er al wel neusgaatjes. De nieren van de baby zitten ook op de juiste plek wanneer je 7 weken zwanger bent. Nu moet je kindje nog een flinke tijd doorgroeien! De geslachtsorganen zijn inmiddels in ‘aanbouw’, maar het duurt nog een aantal weken voordat je kunt zien welk geslacht jouw kindje heeft.

Chinese geslachtskalender om het geslacht te voorspellen

Wil je raden wat jouw kindje voor een geslacht heeft? Neem dan een kijkje op de Chinese geslachtskalender! Hiermee ‘voorspel’ je het geslacht van je kleintje! Deze methode is echter niet 100% betrouwbaar, maar leuk is het wel!

Chinese geslachtskalender

Je kindje kan bewegen

Aan het eind van de achtste zwangerschapsweek zijn alle organen inmiddels aanwezig. De aanleg van het ruggenmerg en de hersenen is bijna voltooid, wat gaat het snel! De spieren hebben zich ook snel ontwikkeld, waardoor je baby zich nu zelf kan bewegen. Omdat je kindje nog erg klein is én omdat hij nog heel veel ruimte heeft, voel je dit (nog) niet. Nog even geduld en dan kun je de eerste ‘plopjes’ voelen in je buik!

Het hartje heeft inmiddels vier kamers en kan het bloed rondpompen. Wat groeit je kindje toch snel in de eerste weken! Hij/zij begint al op een mini-mensje te lijken!

Jij in week zeven van de zwangerschap

Je bent in de tweede maand van het eerste trimester. Deze week loopt van dag 49 tot dag 55. Puistjes, grote borsten en spotting na de seks zijn een paar bekende zwangerschapskwaaltjes!

Deze week neemt de placenta de werking helemaal over van de dooierzak. De dooierzak zal uiteindelijk geheel door je lichaam worden opgenomen, omdat de zak geen functie meer heeft. De placenta blijft onverminderd zorgen voor het zwangerschapshormoon hCG, waardoor je nog wel eventjes last zult hebben van allerlei zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid.

7 weken zwanger – zwangerschapskwaaltjes

Naast dat je je oververmoeid kunt voelen, kun je ook ineens ontzettend veel last hebben van puistjes/acne. Sommige vrouwen reageren heel heftig op de gierende hormonen in hun lichaam en hebben ineens een gezicht vol puistjes. Jammer genoeg kun je hier weinig aan doen, behalve extra goed voor jezelf zorgen. Verzorg je huid goed, drink voldoende water en vooral: wees geduldig! Je kunt je gezicht ook verwennen met een lekker maskertje.

Grotere borsten – 7 weken zwanger

Hallo, Pamela Anderson! Misschien valt het (nog) mee, maar je borsten groeien nu erg hard. Ze bereiden zich voor om je kindje na de geboorte te voorzien van het allerbeste van mama: borstvoeding! Het kan best zijn dat je borsten ineens een groeispurt maken en ineens een cupmaat groter zijn. Meestal zijn de borsten van een zwangere vrouw twee cupmaten groter aan het eind van de zwangerschap.

Je borsten kunnen door al die veranderingen ook erg gevoelig zijn, net als je tepels. Zorg voor een goede, ondersteunende bh tijdens de zwangerschap (en straks borstvoeding)! Op deze pagina van Prénatal kun je een aantal goede zwangerschapsbeha’s vinden. Ook op deze pagina van Noppies kun je erg fijne beha’s vinden van zeer goede kwaliteit.

Misselijkheid

Ben jij één van de vrouwen die al snel last kreeg van (ochtend)misselijkheid? Dan is dat vast nog niet over wanneer je 7 weken zwanger bent. Meestal worden de ergste zwangerschapskwaaltjes na week 12 een stuk minder. Voorlopig is het dus nog even volhouden en bedenken waar je het allemaal voor doet: het mooiste, liefste kindje van de hele wereld!

Er zijn wel wat dingetjes die je kunt doen om de misselijkheid iets te verminderen. Gember(thee) werkt vaak goed. Laat een stukje gember in kokend water trekken en drink het op. Verder kan het ook helpen om vóór het opstaan een droge cracker te eten. Werkt dit niet? Verdiep jezelf dan eens in vitamine B6 en acupunctuur. Veel vrouwen met (ernstige) misselijkheid hebben hier baat bij.

7 weken zwanger

Krijg je de misselijkheid niet onder controle en kun je niks binnenhouden? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige/gynaecoloog. Hyperemesis gravidarum is een zwangerschapskwaal die vaker voorkomt. Dit is een ernstige vorm van misselijkheid en je kunt geholpen worden door een zorgprofessional.

Bloedverlies/spotting 7 weken zwanger

Tijdens de zwangerschap wilt geen enkele vrouw bloed verliezen. Heb je licht bloedverlies? Probeer dan niet meteen in paniek te raken, want het komt wel vaker voor. Is er sprake van licht bloedverlies, zonder stolsels, dat roze of lichtrood van kleur is? Dan is er vaak niets aan de hand. Het is verstandig om dit altijd even door te geven aan de verloskundige. Hieronder lees je over meer mogelijke oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap.

Contactbloeding

De meest voorkomende oorzaak van bloedverlies tijdens de zwangerschap is een contactbloeding. Tijdens de zwangerschap zijn de bloedvaten in de baarmoedermond extra goed doorbloed, waardoor er een bloedvaatje kan knappen tijdens de gemeenschap. Dit is niet ergs en herstelt zich vanzelf. Wees gerust, je kunt ook nog steeds seks hebben.

Innestelingsbloeding

Een andere mogelijk oorzaak is een innestelingsbloeding. Zo’n soort bloeding komt tijdens de eerste weken van de zwangerschap weleens voor, maar dit hoeft niet. Ben je al 7 weken zwanger? Dan wordt een innestelingsbloeding steeds onwaarschijnlijker.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Heb je ernstig bloedverlies en buikpijn? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Er kan dan een echo worden gemaakt om te kijken wat er aan de hand is. Heel soms is er sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan levensgevaarlijk zijn en moet echt serieus genomen worden.

7 weken zwanger – leg je buik vast!

Ondanks dat je misschien nog geen écht zwangerschapsbuikje hebt, kan je buik al wel een flinke groeispurt maken. In het eerste trimester zijn dit meestal je darmen, die zorgen voor de bolling in je buik. Toch is het leuk om dit hele proces vast te leggen, zodat je het nooit vergeet. Probeer iedere week op dezelfde dag een foto te maken van je veranderende lichaam. Na 40 weken zwangerschap heb je dan een prachtige collage!

Nadenken over echo’s en prenatale screening

Heb je al nagedacht over prenatale screening (onderzoeken) tijdens de zwangerschap? Tijdens de eerste afspraak (intake) bij de verloskundige/gynaecoloog krijg veel informatie mee. Er wordt uitgebreid uitgelegd welke onderzoeken tijdens de zwangerschap mogelijk zijn, zoals de NIPT, de nekplooimeting (NT-meting of combinatietest), vlokkentest en onder andere een vruchtwaterpunctie. Natuurlijk begint alles met een echografie.

7 weken zwanger

Tip: Zorgverzekering en gratis babydozen

Op MamaGroeit.nl kun je een uitgebreid overzicht vinden met de gratis babydozen die je op dit moment kunt aanvragen. Denk aan gratis boxen van Prénatal, Kruidvat, Albert Heijn en meer! Ook gratis producten, zoals een babyromper van Zeeman, kun je terugvinden in dit artikel. Op deze pagina kun je het artikel vinden.

Een andere tip die we willen meegeven is om een kritisch naar je zorgverzekering te kijken. Welke kosten tijdens de zwangerschap moet je allemaal maken? En welke kosten worden gedekt? Wij deelden hier een uitgebreid artikel over dat je hier kunt terugvinden.

<< Naar week 6
>> Naar week 8

Nicole
Scroll naar boven