7 weken zwanger | zwangerschapskalender

7 weken zwanger

Je bent nu 7 weken zwanger: borsten a la Pamela Anderson en vreetbuien die gekke eetgewoonten met zich meebrengen! Je bent op en top zwanger en dat begin je aan alles te merken! Die acne moet je maar even voor lief nemen, want je krijgt er echt iets heel moois voor terug. In dit artikel lees je over de groei van je kindje en je veranderende lichaam!

7 weken zwanger | de groei van je kindje

Je bent nu 7 weken zwanger en in de 8e week van je zwangerschap. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap groeit de foetus extreem hard. Wanneer je 7 weken zwanger bent, is je kindje al 10.000 keer zo groot als op het moment van de bevruchting. Hoe bizar is dat?!

In de afgelopen paar weken is je kleintje al een aantal keer getransformeerd. Op dit moment is hij/zij zo groot (of klein) als een erwt en begint al op een kindje te lijken. De ledematen, armen en benen, beginnen zich te vormen, net als de hersenen. Iedere minuut komen er zo’n 100 hersencellen bij! Dit proces blijft ook na de geboorte nog doorgaan. De handen beginnen ook wat vorm te krijgen, de handpalmen zijn zelfs al zichtbaar!

Ondanks dat je kindje nog niet kan horen (dit duurt nog 13 weken), is het gehoororgaan in de basis al wel aangelegd.

Ondanks dat je kindje nog geen echt neusje heeft, zijn er al wel neusgaatjes. De nieren van de baby zitten ook op de juiste plek wanneer je 7 weken zwanger bent. Nu nog even doorgroeien! De geslachtsorganen zijn inmiddels in “aanbouw”, maar het duurt nog een aantal weken voordat je kunt zien welk geslacht jouw kindje heeft. Wil je raden wat jouw kindje voor een geslacht heeft? Neem dan een kijkje op de Chinese geslachtskalender! Hiermee “voorspel” je het geslacht van je kleintje!

Chinese geslachtskalender

Je kindje kan bewegen

Aan het eind van de achtste zwangerschapsweek zijn alle organen inmiddels aanwezig. De aanleg van het ruggenmerg en de hersenen is bijna voltooid, wat gaat het snel! De spieren hebben zich ook snel ontwikkelt, waardoor je baby zich nu zelf kan bewegen. Omdat je kindje nog erg klein is én omdat hij nog heel veel ruimte heeft, voel je dit (nog) niet. Nog even geduld en dan kun je de eerste “plopjes” voelen in je buik!

Het hartje heeft inmiddels vier kamers en kan het bloed rondpompen. Wat groeit je kindje toch snel in de eerste weken! Hij/zij begint al op een mini-mensje te lijken!

Jij in week zeven van de zwangerschap

Deze week neemt de placenta de werking helemaal over van de dooierzak. De dooierzak zal uiteindelijk geheel door je lichaam worden opgenomen, omdat de zak geen functie meer heeft. De placenta blijft onverminderd zorgen voor het zwangerschapshormoon hCG, waardoor je nog wel eventjes last zult hebben van allerlei zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid.

>> Lees hier alles over zwangerschapskwaaltjes

7 weken zwanger | zwangerschapskwaaltjes

Naast dat je je oververmoeid kunt voelen, kun je ook ineens ontzettend veel last hebben van puistjes/acne. Sommige vrouwen reageren heel heftig op de gierende hormonen in hun lichaam en hebben ineens een gezicht vol puistjes. Jammer genoeg kun je hier weinig aan doen. Verzorg je huid goed, drink voldoende water en vooral: heb geduld! Je kunt je gezicht ook verwennen met een lekker maskertje.

Grotere borsten | 7 weken zwanger

Dag, Pamela Anderson! Misschien valt het (nog) mee, maar je borsten groeien nu erg hard! Ze bereiden zich voor om je kindje na de geboorte te voorzien van het allerbeste van mama: borstvoeding! Het kan best zijn dat je borsten ineens een groeispurt maken en ineens een cupmaat groter zijn. Meestal zijn de borsten van een zwangere vrouw twee cupmaten groter aan het eind van de zwangerschap.

Lees ook  15 weken zwanger | zwangerschapskalender

Je borsten kunnen door al die veranderingen ook erg gevoelig zijn, net als je tepels. Zorg voor een goede, ondersteunende bh tijdens de zwangerschap (en straks borstvoeding)! Op deze pagina van Prénatal kun je een aantal goede zwangerschapsbeha’s vinden. Ook op deze pagina van Noppies kun je erg fijne beha’s vinden van zeer goede kwaliteit.

Misselijkheid

Ben jij één van de vrouwen die al snel last kreeg van (ochtend)misselijkheid? Dan is dat vast nog niet over wanneer je 7 weken zwanger bent. Meestal worden de ergste zwangerschapskwaaltjes na week 12 een stuk minder. Voorlopig is het dus nog even volhouden en bedenken waar je het allemaal voor doet: het mooiste, liefste kindje!

Er zijn wel wat dingetjes die je kunt doen om de misselijkheid iets te verminderen. Gember(thee) werkt vaak goed. Laat een stukje gember in kokend water trekken en drink het op. Verder kan het ook helpen om vóór het opstaan een droge cracker te eten. Werkt dit niet? Verdiep jezelf dan eens in vitamine B6 en acupunctuur. Veel vrouwen met (ernstige) misselijkheid hebben hier baat bij.

7 weken zwanger

Krijg je de misselijkheid niet onder controle en kun je niks binnenhouden? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige/gynaecoloog. Hyperemesis gravidarum is een “zwangerschapskwaaltje” die vaker voorkomt. Dit is een ernstige vorm van misselijkheid en je kunt hierbij geholpen worden door een zorgprofessional.

>> Hier kun je alles lezen over hyperemesis gravidarum

Bloedverlies/spotting 7 weken zwanger

Geen enkele zwangere vrouw wilt bloed verliezen tijdens de zwangerschap. Raak niet meteen in paniek bij (licht) bloedverlies, want dit komt vaker voor. Heb je licht bloedverlies, dat roze of lichtrood van kleur is, zonder stolsels? Dan is er vaak niets aan de hand. Hieronder lees je nog meer mogelijke oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap.

Contactbloeding

De meest voorkomende oorzaak wordt een “contactbloeding” genoemd. Tijdens de zwangerschap zijn de bloedvatten in de baarmoedermond extra goed doorbloed. Het kan voorkomen dat er een bloedvaatje knapt tijdens de gemeenschap. Dit is niets ergs en herstelt zich vanzelf. Het betekent dan ook niet dat je geen seks meer kunt hebben.

Innestelingsbloeding

Een andere mogelijke oorzaak is een innestelingsbloeding. Zo’n bloeding komt tijdens de eerste weken van de zwangerschap vaker voor. Ben je al 7 weken zwanger? Dan wordt een innestelingsbloeding steeds onwaarschijnlijker.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Heb je ernstig bloedverlies en buikpijn? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Er kan dan een echo worden gemaakt om te kijken wat er aan de hand is. Heel soms is er sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

>> Lees hier meer over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

7 weken zwanger | leg je buik vast!

Ondanks dat je misschien nog geen écht zwangerschapsbuikje hebt, kan je buik al wel een groeispurt maken. In het eerste trimester zijn dit meestal je darmen, die zorgen voor de bolling in je buik. Toch is het leuk om dit hele proces vast te leggen, zodat je het nooit vergeet.

Maak iedere week op dezelfde dag een foto van je veranderende lichaam. Na 40 weken zwangerschap heb je een prachtige collage! Wil je foto’s bekijken van andere moeders toen zij 7 weken zwanger waren? Kijk dan even hier

Nadenken over echo / prenatale screening

Heb je al nagedacht over prenatale screening (onderzoeken) tijdens de zwangerschap? Tijdens de eerste afspraak (intake) bij de verloskundige/gynaecoloog krijg veel informatie mee. Er wordt uitgebreid uitgelegd welke onderzoeken tijdens de zwangerschap mogelijk zijn, zoals de NIPT, de nekplooimeting (NT-meting of combinatietest), vlokkentest en onder andere een vruchtwaterpunctie. Natuurlijk begint alles met een echografie.

>> Lees hier meer over prenatale onderzoeken tijdens de zwangerschap

7 weken zwanger

<< Naar week 6
>> Naar week 8

Lees ook: