5 weken zwanger | zwangerschapskalender

5 weken zwanger

Het is nu officieel: je bent 5 weken zwanger! De positieve zwangerschapstest is nu écht betrouwbaar. Tussen de 5 en 6 weken van de zwangerschap gebeuren er grootse dingen bij je baby’tje. Het kleine kikkervisje verandert en zijn hartje begint te groeien. Ben je al gewend aan het grote nieuws? Lees alles over de vijfde week van je zwangerschap.

5 weken zwanger : de groei van je kindje

Je begint deze week aan de zesde week van je zwangerschap. In deze week zijn er een aantal grootse en belangrijke veranderingen bij je kleintje. Om een embryo goed te laten groeien zijn er voedingsstoffen en zuurstof nodig. Dit wordt rondgepompt door het hartje en de bloedsomloop.

In de zesde week van de zwangerschap wordt er een begin gemaakt aan de bloedsomloop en wordt het hartje aangelegd. Zodra dit klusje geklaard is, zal je baby’tje dus op een nog sneller tempo gaan groeien. Ook worden de hersenen en het ruggenmerg deze week gevormd. Het embryo begint nu echt al op een echt mensje te lijken! Met 125.000 cellen is het bijna onvoorstelbaar dat hij/zij zo’n twee weken geleden nog maar een klompje cellen was.

Wist je dat je kleintje al een hoofd en een rug heeft? Ook heeft het embryo nog een staartje! Hierdoor lijkt hij/zij een beetje op een kikkervisje. Dit “staartje” verdwijnt uiteindelijk helemaal, nadat het opgenomen is in de rest van het lichaam. Wist je dat je baby’tje zelfs al inimini armpjes en beentjes aan het ontwikkelen is?

Jij in de vijfde week van je zwangerschap

Heb je last van enorme stemmingswisselingen, misselijkheid of hoofdpijn? Geen zorgen. Doordat de hormoonbalans in je lichaam momenteel in de war is, kun je last krijgen van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Het zwangerschapshormoon hCG kan bijvoorbeeld zorgen voor ochtendmisselijkheid, die overigens de hele dag kan aanhouden.

5 weken zwanger

Het is ook mogelijk dat je helemaal geen zwangerschapssymptomen hebt. Sommige vrouwen lopen de zwangerschap fluitend uit, terwijl andere vrouwen ontelbaar veel kwaaltjes hebben. Het ontbreken van kwaaltjes/symptomen zegt helemaal niets over het verdere verloop van de zwangerschap.

5 weken zwanger | symptomen en kwaaltjes

Waarschijnlijk heb je dezelfde kwaaltjes als vorige week, tenzij je nog helemaal geen kwaaltjes of symptomen hebt opgemerkt.

>> Lees hier alles over de verschillende vroege zwangerschapssymptomen

De meest voorkomende kwaaltjes wanneer je 5 weken zwanger bent zijn:

(Ochtend)misselijkheid, oververmoeidheid (uitgeput zijn), stemmingswisselingen, buikpijn, opgezet/opgeblazen gevoel, winderigheid, meer afscheiding, brandend maagzuur, grotere tepels, gevoelige borsten en een afkeer van bepaalde geuren.

De buikpijn/winderigheid en het opgeblazen gevoel wordt meestal veroorzaakt door het hormoon progesteron. Door dit hormoon gaat de spijsvertering namelijk langzamer werken. Heb je het gevoel dat je wel hele dagen kunt slapen? Dat is niet raar. Je lichaam werkt hard aan een compleet nieuw leven! Geef er lekker aan toe en duik je bed in als dat mogelijk is.

5 weken zwanger

Overtijd, zwangerschapstest negatief

Heb je de laatste week meerdere keren getest en verscheen er geen tweede streepje op de test? Dan blijft de menstruatie misschien om andere redenen uit. Ben je ervan overtuigd dat je zwanger bent? Wacht dan nog een week en herhaal om de twee dagen de zwangerschapstest. Een flinke griep kan er al voor zorgen dat je overtijd bent, zonder zwanger te zijn.

Lees ook  23 weken zwanger | Zwangerschapskalender

Tips wanneer je 5 weken zwanger bent

Vanaf het moment dat je een kindje verwacht, is je lichaam niet meer alleen van jou. Jij moet ervoor zorgen dat dit kleine kindje de komende negen maanden een gezond huisje heeft. Hieronder lees je een aantal tips!

Stoppen met alcohol/roken/drugs

Ben je al gestopt met roken, alcohol en/of drugs? Soms lukt dit niet op eigen kracht. Aarzal in dit geval geen moment en neem contact op met de huisarts. Hij/zij kan je ondersteunen bij het stoppen van verslavingen. De eerste stap is het meest moeilijk, maar je kindje zal je dankbaar zijn!

Roken (en meeroken) kan zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen. Ook hebben baby’s van rokende moeders vaker een laag geboortegewicht. Overige, mogelijke gevolgen van roken tijdens de zwangerschap zijn een miskraam of vroeggeboorte en loslating van de placenta.

Er zijn ook mogelijke gevolgen voor op de lange termijn, zoals ADHD, astma (benauwdheid, hoesten) en leerproblemen (lagere intelligentie) wanneer je kindje ouder wordt. Je kindje heeft twee keer zoveel kans op wiegendood, wanneer je rookt.

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap | 5 weken zwanger

Heb je jezelf al ingelezen over gezonde voeding tijdens de zwangerschap? Er zijn ook veel boeken verkrijgbaar met tientallen gezonde recepten voor tijdens de zwangerschap. In week 4 heb je kunnen lezen over bepaalde voeding die je niet mag hebben wanneer je zwanger bent. Gelukkig zijn er ook heel veel producten die je gewoon mag hebben. Tip: begin nu niet met lijnen. Dit is niet goed voor jou en je kindje.

Onderstaand boek krijgt erg goede reviews. Het boek bevat veel goede adviezen en informatie. Daarnaast kun je ook meerdere recepten vinden die gezond zijn voor moeder én kind. Eet smakelijk!

Afspraak maken bij de verloskundige

Officieel hoef je de huisarts niet op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Gebruik je (zware) medicijnen? Dan is het natuurlijk wel verstandig om je behandelend arts te verwittigen. De meeste zwangere vrouwen weten zelf wanneer zij hun arts moeten inlichten.

Vanaf deze week kun je contact opnemen met de verloskundige (of gynaecoloog). Dit is natuurlijk niet verplicht en je kunt hier ook nog een paar weken mee wachten. De meeste vrouwen maken in deze week hun eerste afspraak.

De intake wordt meestal tussen week 6 en week 8 ingepland. Tegenwoordig is het bij veel praktijken normaal om een vitaliteitsecho te maken tijdens de eerste afspraak. Met deze echo kan worden bekeken of je echt zwanger bent en of het vruchtje op de juiste plek zit. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan op die manier ook snel worden opgespoord.

Vraag gratis babydozen en producten aan!

Misschien vindt je het nog te vroeg, maar jezelf oriënteren op babyproducten kan geen kwaad. Zeker bij een eerste kindje kunnen de gratis babydozen erg handig zijn! Speciaal voor jou hebben we een compleet overzicht samengesteld met de leukste gratis zwangerschapsboxen/babydozen en andere gratis producten voor jou en je kleintje.

>> Naar het complete overzicht met gratis babydozen

<< 4 weken zwanger
>> 6 weken zwanger

Lees ook: