5 weken zwanger – zwangerschapskalender

5 weken zwanger

Het is nu officieel: je bent 5 weken zwanger! De positieve zwangerschapstest is namelijk écht betrouwbaar wanneer je 5 weken zwanger bent. Tussen de 5 en 6 weken van de zwangerschap gebeuren er grootse dingen bij je baby’tje. Het kleine kikkervisje verandert en zijn hartje begint te groeien. Ben je al gewend aan het grote nieuws? Lees alles over de vijfde week van je zwangerschap.

5 weken zwanger & de groei van je kindje

Je baby weegt nu nog maar 0 gram en is 2 millimeter lang. Het embryo lijkt op een kikkervisje, maar is nog zo klein als een maanzaadje en zo licht als een veertje. Welkom in week 5, baby!

Je begint deze week aan de zesde week van je zwangerschap. In deze zwangerschapsweek zijn er een aantal grootse en belangrijke veranderingen bij je kleintje. Om een embryo goed te laten groeien heeft je lichaam genoeg voedingsstoffen en zuurstof nodig. Dit wordt rondgepompt door het hartje en de bloedsomloop, zodat je kindje goed kan groeien.

In de zesde week van de zwangerschap wordt er een begin gemaakt aan de bloedsomloop en wordt het hartje aangelegd. Zodra deze klus geklaard is, zal je baby’tje dus op een nog sneller tempo gaan groeien. Ook worden de hersenen en het ruggenmerg deze week gevormd. Het embryo begint nu echt al op een echt mensje te lijken! Met 125.000 cellen is het bijna onvoorstelbaar dat hij/zij zo’n twee weken geleden nog maar een klompje cellen was.

Wist je dat je kleintje al een hoofdje en een rug heeft? Wat het embryo ook heeft, is een staartje, waardoor hij een beetje op een kikkervisje lijkt. Dit staartje verdwijnt uiteindelijk helemaal nadat het opgenomen is in de rest van het lichaam. Nog een leuk weetje: de armpjes en beentjes van je baby zijn al aan het ontwikkelen!

Lees ook: Dit zijn de leukste aftelkalenders voor tijdens de zwangerschap!

Jij in de vijfde week van je zwangerschap

Je bent in de tweede maand van het eerste trimester. Deze week loopt van dag 35 tot dag 41. De zwangerschapstest is nu écht betrouwbaar en je kunt last krijgen van zwangerschapskwaaltjes.

Heb je last van enorme stemmingswisselingen, misselijkheid of hoofdpijn? Geen zorgen. Doordat de hormoonbalans in je lichaam momenteel in de war is, kun je last krijgen van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Het zwangerschapshormoon hCG kan bijvoorbeeld zorgen voor ochtendmisselijkheid. Ondanks dat dit ochtendmisselijkheid wordt genoemd, kan dit gevoel de hele dag aanhouden.

5 weken zwanger

Het is ook mogelijk dat je helemaal geen zwangerschapssymptomen hebt. Sommige vrouwen lopen de zwangerschap fluitend uit, terwijl andere vrouwen ontelbaar veel kwaaltjes hebben. Het ontbreken van kwaaltjes/symptomen zegt helemaal niets over het verdere verloop van de zwangerschap.

5 weken zwanger – Symptomen en kwaaltjes

Waarschijnlijk heb je dezelfde kwaaltjes als vorige week, tenzij je nog helemaal geen kwaaltjes of symptomen hebt opgemerkt. De meest voorkomende kwaaltjes bij 5 weken zwangerschap zijn:

  • (Ochtend)misselijkheid
  • Oververmoeidheid (uitgeput zijn)
  • Stemmingswisselingen
  • Buikpijn
  • Opgezet/opgeblazen gevoel
  • Winderigheid, meer afscheiding
  • Brandend maagzuur
  • Grotere/donkere tepels
  • Gevoelige borsten
  • Afkeer van bepaalde geuren

De buikpijn/winderigheid en het opgeblazen gevoel wordt meestal veroorzaakt door het hormoon progesteron. Door dit hormoon gaat de spijsvertering namelijk langzamer werken. Heb je het gevoel dat je wel hele dagen kunt slapen? Dat is niet zo vreemd, want je lichaam werkt hard aan een compleet nieuw leven! Geef er lekker aan toe en duik je bed in wanneer mogelijk.

5 weken zwanger

Overtijd, zwangerschapstest negatief

Heb je de laatste weken meerdere keren getest, zonder een tweede streepje op de test? Dan blijft de menstruatie misschien om andere redenen uit. Ben je ervan overtuigd dat je zwanger bent? Wacht dan nog een week en herhaal om de twee dagen een zwangerschapstest. Wist je dat een flinke griep er al voor kan zorgen dat je overtijd bent, zonder zwanger te zijn? Ook stress kan ervoor zorgen dat een menstruatie uitblijft.

Tips wanneer je 5 weken zwanger bent

Vanaf het moment dat je een kindje verwacht, is je lichaam niet meer alleen van jou. Jij moet ervoor zorgen dat dit kleine kindje de komende negen maanden een gezond huisje heeft en gezond kan groeien. Hieronder lees je een aantal tips!

Stoppen met alcohol/roken/drugs

Ben je al gestopt met roken, alcohol en/of drugs? Soms lukt dit niet op eigen kracht. Aarzal in dit geval geen moment en neem contact op met de huisarts. Hij/zij kan je ondersteunen bij het stoppen van verslavingen. De eerste stap is het meest moeilijk, maar je kindje zal je dankbaar zijn!

Roken (en meeroken) kan zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen. Ook hebben baby’s van rokende moeders vaker een laag geboortegewicht. Overige, mogelijke gevolgen van roken tijdens de zwangerschap zijn een miskraam of vroeggeboorte en loslating van de placenta. Ook hebben kinderen van rokende ouders een grotere kans op wiegendood.

Er zijn ook mogelijk negatieve gevolgen voor op de lange termijn, zoals ADHD, astma (benauwdheid, hoesten) en leerproblemen (lagere intelligentie) wanneer je kindje ouder wordt. Als aanstaande moeder kun je de kans op deze problemen verkleinen door zo gezond mogelijk zwanger te zijn.

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap | 5 weken zwanger

Het is verstandig om jezelf goed in te lezen over gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Tegenwoordig kun je veel boeken vinden (BOL.com) waarin je tientallen gezonde recepten kunt bekijken voor tijdens de zwangerschap. In het artikel over zwangerschapsweek 4 heb je kunnen lezen over bepaalde voeding die je niet mag eten tijdens de zwangerschap. Gelukkig zijn er ook heel veel producten die je gewoon mag hebben. Tip: begin nu niet met lijnen. Dit is niet goed voor jou en je kindje.

Hierboven zie je een populair boek, welke kan rekenen op veel goede reviews. In dit boek vind je niet alleen veel informatie en goede adviezen, maar ook heel veel recepten die gezond zijn voor moeder én kind. Een tijdje geleden hebben we een artikel geschreven waarin je de leukste zwangerschapsboeken kunt bekijken! Op deze pagina kun je het artikel vinden.

Afspraak maken bij de verloskundige

Officieel hoef je de huisarts niet op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Gebruik je (zware) medicijnen? Dan is het natuurlijk wel verstandig om je behandelend arts te verwittigen. De meeste zwangere vrouwen weten zelf wanneer zij hun arts moeten inlichten, maar bij twijfel kun je altijd even contact opnemen.

Vanaf deze week kun je ook contact opnemen met de verloskundige (of eventueel de gynaecoloog bij problemen). De meeste zwangere vrouwen maken tijdens deze zwangerschapsweek een afspraak, maar dit is niet verplicht. Wil je liever een paar weken wachten? Dan is dat ook mogelijk.

De intake wordt meestal tussen week 6 en week 8 ingepland. Tegenwoordig is het bij veel praktijken normaal om een vitaliteitsecho te maken tijdens de eerste afspraak. Met deze echo kan worden bekeken of je echt zwanger bent en of het vruchtje op de juiste plek zit. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan op die manier ook snel worden opgespoord.

Vraag gratis babydozen en producten aan!

Ondanks dat je nog maar net zwanger bent, is de kans groot dat je jezelf al aan het oriënteren bent op babyproducten. Wist je dat er heel veel gratis babydozen te bestellen zijn? In deze zwangerschapsboxen vind je allerlei handige informatie én gratis staaltjes! Speciaal voor zwangere vrouwen hebben we een compleet overzicht samengesteld met de leukste gratis zwangerschapsboxen & babydozen + andere gratis producten! >> Naar het complete overzicht met gratis babydozen

<< 4 weken zwanger
>> 6 weken zwanger

Scroll naar boven