4 weken zwanger – zwangerschapskalender

4 weken zwanger

Laatste update 03/09/2023 by Nicole

YES! Eindelijk heb je een positieve zwangerschapstest in handen! Je bent nu ongeveer 4 weken zwanger en vanaf dit moment gaat er heel veranderen in je leven. Met deze zwangerschapskalender nemen we je mee in de meest memorabele, heftige en intense 40 weken van je leven! Lees snel verder en ontdek alles wat je wilt weten over week 4 van de zwangerschap!

Je baby & 4 weken zwanger

Je baby: Je kleintje weegt nu nog maar 0 gram en is 1 millimeter lang. Het embryo bestaat nu uit 3 lagen en groeit in een razendsnel tempo de komende weken.

Natuurlijk zie of voel je hem nog niet wanneer je 4 weken zwanger bent, maar het kleine embryo is ingenesteld in de baarmoederwand. Deze weken gebruikt je kleintje om zich op Speedy Gonzalez-tempo te ontwikkelen en te groeien. Het embryo ziet er nog niet uit als een echte baby, maar hij bestaat nu al uit drie laagjes. Deze laagjes ontwikkelen zich razendsnel! De ‘kiembladen’ leggen de basis voor alle organen van je kindje.

Het buitenste laagje groeit uit tot het zenuwstelsel, het haar, de ogen en de huid van je kindje. De middelste laag is bestemd voor het hart, de geslachtsorganen, de nieren en de spieren. Het binnenste laagje is nodig voor de lever en de longen, welke nu nog ini-mini zijn! Wist je trouwens dat het hartje als eerste gaat werken? Zo rond de 6 weken zwangerschap gaat het hartje kloppen.

Het hCG-hormoon zorgt ervoor dat het lichaam weet dat het baarmoederslijmvlies niet losgelaten mag worden. Dit hormoon wordt aangemaakt door de doorzak, dat zich later zal ontwikkelen tot de placenta. De placenta zorgt er later voor dat je kindje voorzien wordt van alles dat hij nodig heeft, zoals voedingsstoffen en zuurstof. De eerste twaalf weken is het dooierzakje verantwoordelijk voor de voeding.

Foliumzuur om kans op neurale buisdefecten te verkleinen

Wist je dat het buitenste laagje van het embryo wordt omgeven door allemaal vlokjes? Later zal dit uitgroeien tot de navelstreng en placenta. Je baby heeft in week 4 een ovale vorm en de soort gleuf is de neurale buis. De neurale buis is de basis van het gehele zenuwstelsel. Om de kans op neurale buisdefecten te verkleinen, is foliumzuur erg belangrijk. Begin hier direct mee, indien je dit nog niet doet.

4 weken zwanger – Jij

Jij: Dit is de tweede maand van het eerste trimester. Deze week loopt van dag 28 tot dag 35. Je kunt deze week een positieve test verwachten wanneer je écht zwanger bent!

De dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen (NOD) is voorbij gegaan zónder menstruatie. De kans is groot dat je op deze dag een positieve zwangerschapstest in handen hebt! De komende negen maanden zal er dus geen NOD (Niet Ongesteldheid Dag) meer komen, want je bent nu 4 weken zwanger! Heb je nog geen zwangerschapstest gedaan? Lees dan zeker ons artikel over de beste zwangerschapstesten van dit moment.

4 weken zwanger

Het uitblijven van de menstruatie (ook wel regels of maandstonden genoemd) of overtijd zijn is één van de eerste tekenen waaraan een vrouw merkt dat zij zwanger is. Er zijn echter nog veel meer zwangerschapssymptomen, zoals ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, gespannen borsten en andere kwaaltjes. In ons andere artikel lees je alles wat je wilt weten over de eerste zwangerschapssymptomen.

Positieve zwangerschapstest

In de urine van zwangere vrouwen is het zwangerschapshormoon hCG terug te vinden, waarop een zwangerschapstest reageert. Je kunt testen van af de eerste dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Sommige extra-gevoelige zwangerschapstesten kunnen echter al eerder een positief resultaat geven, waardoor je soms al zes dagen eerder weet dat je zwanger bent. In deze webshop kun je ultra-gevoelige zwangerschapstesten bekijken.

Iedere twee dagen verdubbelt het hormoon hCG zich. Heb je een negatieve test, maar denk je echt dat je zwanger bent? Wacht dan twee dagen met testen en test opnieuw. Wellicht heb je te vroeg getest en heeft deze test geen- of te weinig hCG gedetecteerd. Ergens tussen de 7-8 en 12 weken bereikt dit hormoon zijn piek, waarna de hoeveelheid hCG weer afneemt.

Officieel is een positieve zwangerschapstest pas écht betrouwbaar na 5 weken zwangerschap, oftewel: één week overtijd. Het kan namelijk in de eerste dagen nog misgaan. Toch is een dikke, vette positieve zwangerschapstest echt wel even een momentje om te vieren!

Hallo, zwangerschapssymptomen!

Er bestaan vrouwen die al weten/voelen dat zij zwanger zijn, zonder überhaupt een test te hebben gedaan. Gespannen borsten, misselijkheid en andere zwangerschapssymptomen kunnen al voor een groot vermoeden zorgen. Wist je dat veel vrouwen vroeger helemaal niet testten of zij zwanger waren? Zij merkten aan hun lichaam dat er een kindje op komst was en wachtten gewoon af.

Een opgeblazen gevoel en/of winderigheid tijdens de zwangerschap is helemaal niet vreemd. Heb je de eerste weken een dikke buik? Dat wordt vaak veroorzaakt door lucht. Je kleintje zit nog veilig en warm achter het schaambot en het échte zwangerschapsbuikje laat nog wel even op zich wachten. Al die hormonen zorgen voor flink wat veranderingen in je lichaam en dat kan zorgen voor vervelende zwangerschapskwaaltjes.

Foliumzuur en vitamine D – 4 weken zwanger

Foliumzuur (400 microgram) is belangrijk voor een goede celdeling, de aanmaak van bloedcellen, weerstand, werking van zenuwen en de opbouw van aminozuren. Verder is dit stofje belangrijk om de kans op aangeboren afwijkingen te verkleinen, zoals neurale buisdefecten. Ondersteun met foliumzuur de groei van je baby in de eerste weken van de zwangerschap.

Wist je dat foliumzuur de kans op een open ruggetje, open gehemelte en een hazenlip verkleint? Reden genoeg om nu te beginnen! Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw van je kleintje. Hierdoor kan calcium uit de voeding worden opgenomen. Het is goed om te weten dat je vitamine D de gehele zwangerschap kunt slikken.

Er bestaan ook speciale supplementen voor vrouwen die bezig zijn met zwanger worden en vrouwen die al zwanger zijn. Deze supplementen bevatten precies wat een (aanstaande) zwangere vrouw nodig heeft, óók foliumzuur. Op deze pagina van BOL.com vind je de juiste supplementen, maar je kunt ook ons andere artikel lezen over supplementen van OvaBalance, waarin precies zit wat je nodig hebt!

Belangrijk: wist je dat je lichaam zelf geen foliumzuur aanmaakt? Foliumzuur vind je wel terug in citrusfruit en groene groenten, maar dit is vaak niet voldoende. Ook vitamine D wordt vaak onvoldoende uit voedsel gehaald, waardoor een multivitamine supplement echt aan te raden is.

Moeders voor Moeders – 4 weken zwanger

Vanaf het moment dat je overtijd bent en een positieve test in handen hebt, kun je jezelf aanmelden bij Moeders voor Moeders. In ons andere artikel kun je uitgebreide informatie lezen over MvM. Help jij andere moeders zwanger te worden door het doneren van jouw urine? In jouw urine zit hCG, het hormoon dat gebruikt wordt bij meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen. Door het verzamelen van deze urine kunnen moeders die ongewenst kinderloos zijn misschien geholpen worden.

Gezond eten tijdens de zwangerschap – 4 weken zwanger

Gezond eten is altijd belangrijk, maar tijdens de zwangerschap nog net even iets belangrijker. Zorg ervoor dat je gezond én gevarieerd eet, zodat jij en je kindje alle voedingsstoffen binnenkrijgen die nodig zijn. IJzer en calcium zijn erg belangrijk, maar er zijn ook een aantal producten die sterk worden afgeraden tijdens de zwangerschap.

4 weken zwanger

Gezonde voeding – 4 weken zwanger

Het is altijd verstandig om gezond te eten, maar tijdens de zwangerschap is dit nog belangrijker. Wat kun je het beste eten en wat mag je helemaal niet? Zorg dat er genoeg bouwstoffen (mineralen, vetten, vitamines, koolhydraten en eiwitten) binnenkomen zodat je kleintje goed kan groeien. Eten volgens de Schijf van Vijf is gezond! Hieronder kun je een kort overzichtje bekijken.

Aangeraden, veilig voedsel als je 4 weken zwanger bent

BroodOngeveer 6 boterhammen per dag, liefst volkorenbrood.
VisMin. 1x per week vette vis. Hierin zitten belangrijke vetzuren die goed zijn voor de hersenen en het zicht van je kindje. Geen rauwe vis.
GroentenZo’n 5 groentelepels per dag
Aardappels, pasta, rijstZo’n 4-5 stukken of lepels per dag
Fruit2 of 3 stukken fruit per dag
Melkongeveer 4 porties per dag
Vleeswaren1-2 plakjes
Olie of vetom je eten in te bereiden
Kaas1-2 plakjes
VochtWater is natuurlijk het beste
BoterHalvarine of margarine op je boterham
NotenLust je geen vette vis? Neem in plaats hiervan 50 gram walnoten.
Vis, kip, ei, vlees100 gram

Afgeraden voedsel tijdens de zwangerschap

Rauw vleesi.vm. toxoplasmose. Ook geen rauwe tartaar, filet americain enz.
Rauwe melkongepasteuriseerde melk kan listeria bevatten. Dit geldt ook voor rauwmelkse kaas.
Rauw eilet op bij salades, koekjesdeeg enz.
Rauwe kipDit is altijd onverstandig!
Rauwe visook geen rauwe schelp- of schaaldieren, geen sushi en haring.
Rauwe vleeswarendenk aan carpaccio, filet americain, rosbief, ossenworst
Vacuümverpakte gerookte vismosselen, zalm, paling, geen rivierpaling
Alcohol en rokenStop met roken en het drinken van alcohol
Lever of orgaanvleesi.v.m. teveel vitamine A
Drop of zoethout(thee)dit kan voor een hoge bloeddruk zorgen
Roofvistonijn, makreel, zwaardvis, snoek en bijv. haai. In deze roofvissen zitten veel dioxines en zware metalen.

Toxoplasmose

Toxoplasma, een parasiet die je echt niet wilt oplopen tijdens de zwangerschap. Meestal worden katten besmet, maar het kan ook andere dieren treffen. De eitjes van deze parasiet bevinden zich in de ontlasting, waardoor het verschonen van de kattenbak wordt afgeraden voor zwangere vrouwen. Moet je toch zelf de kattenbak verschonen? Trek dan goede handschoenen aan en was je handen extra goed.

Als volwassene merk je vrij weinig van een toxoplasmose besmetting. Soms heb je een ietwat verhoogde temperatuur en kun je wat moe zijn. Voor een ongeboren baby kan een besmetting zeer ernstig zijn, wanneer deze in de eerste maanden van de zwangerschap opgelopen wordt. Je kindje loopt minder gevaar als je deze infectieziekte al eens hebt doorgemaakt, maar er blijft altijd een risico.

Mogelijke gevolgen toxoplasmose besmetting: hersenafwijkingen, oogafwijkingen, vroeggeboorte of zelfs een miskraam.

Listeriabacterie

Listeria kan in verschillende voedingsmiddelen, in dieren, in aarde en in water voorkomen. Deze bacterie kan listeriose veroorzaken, wat een voedselinfectie is. Meestal wordt je na een besmetting maximaal 4 weken later ziek. Een besmetting tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Deze voedselinfectie kan zorgen voor: hersenvliesontsteking, miskraam, vroeggeboorte, bloedvergiftiging, maagdarminfectie, huid- en ooginfecties en ontsteking van het hart (binnenwand).

Zwanger, wat moet je regelen?

Als je net hebt ontdekt dat je zwanger bent, heb je vast heel veel vragen. Wat moet je allemaal regelen? Wanneer moet je jezelf inschrijven bij de verloskundige en hoe zit het met de kosten die een zwangerschap met zich meebrengen? Gelukkig hebben we speciaal voor jou een zwangerschapschecklist gemaakt! Hierin kun je meer lezen over de dingen die je moet regelen nu je zwanger bent. Hieronder plaatsen we nog een aantal relevante artikelen.

<< Eerste 3 weken zwanger
>> 5 weken zwanger

Scroll naar boven