4 weken zwanger | zwangerschapskalender

4 weken zwanger

Een positieve zwangerschapstest? YES! Je bent nu waarschijnlijk 4 weken zwanger. Gefeliciteerd! Vanaf nu gaat er heel veel veranderen in je leven. We nemen je met deze zwangerschapskalender mee in de meest memorabele, heftige en intense 40 weken van je leven! Lees snel verder en ontdek alle informatie over week 4 van de zwangerschap!

4 weken zwanger : Je baby

Je ziet hem/haar nog niet wanneer je 4 weken zwanger bent, maar het kleine embryo is ingenesteld in de baarmoederwand. Deze weken gebruikt je kleintje om zich op Speedy Gonzalez tempo te ontwikkelen.

Het embryo ziet er natuurlijk nog niet uit als een echte baby. Hij/zij bestaat nu uit drie laagjes, die zich razendsnel ontwikkelen. De “kiembladen” leggen de basis voor alle organen van je kindje.

Het buitenste laagje groeit uit tot het zenuwstelsel, het haar, de ogen en de huid van je kindje. De middelste laag is voor het hart, de geslachtsorganen, de nieren en de spieren. Het binnenste laagje is nodig voor de lever en de longen. Deze zijn nu nog inimini. Wist je trouwens dat het hart als allereerste gaat werken? Zo rond de 6 weken zwangerschap gaat het hartje kloppen.

Het hCG hormoon zorgt ervoor dat het lichaam weet dat het baarmoederslijmvlies niet losgelaten mag worden. Dit hormoon wordt aangemaakt door de dooierzak, dat zich later ontwikkelt tot de placenta. De placenta zorgt er later voor dat je kindje voorzien wordt van alles dat hij/zij nodig heeft. De eerste twaalf weken zorgt het dooierzakje voor de voeding.

Wist je dat de buitenste laag van het embryo wordt omgeven door vlokjes? Later worden dit de navelstreng en de placenta. Je baby heeft in week 4 een ovale vorm en de soort gleuf is de neurale buis.

4 weken zwanger : Jij

De dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen is voorbij gegaan zónder menstruatie. De kans is groot dat je op deze dag een positieve zwangerschapstest in handen hebt! De komende negen maanden zal er dus geen NOD (Niet Ongesteldheids Dag) meer zijn voor jou, gefeliciteerd! Je bent nu 4 weken zwanger!

>> Lees ook: De beste zwangerschapstesten, welke kies jij?

4 weken zwanger

Het uitblijven van de menstruatie (regels/maandstonden) / overtijd zijn is één van de eerste tekenen waaraan een vrouw merkt dat zij zwanger is. Er zijn echter nog veel meer zwangerschapssymptomen, zoals (ochtend)misselijkheid, vermoeidheid, gespannen borsten en nog wat andere kwaaltjes.

>> Lees hier meer over de eerste zwangerschapssymptomen

Hieronder kun je meer informatie lezen over de baby in week 4. Ook lees je meer informatie over de zwangere vrouw in deze week + tips.

Positieve zwangerschapstest

In de urine van zwangere vrouwen zit het zwangerschapshormoon hCG. Je kunt testen vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Sommige extra gevoelige testen kunnen al eerder een positief resultaat aangeven. Soms wel tot zes dagen eerder!

>> Bekijk deze gevoelige zwangerschapstesten hier

Het hCG hormoon verdubbelt iedere twee dagen. Heb je een negatieve test, maar denk je dat je echt zwanger bent? Wacht dan twee dagen en test opnieuw. Wellicht heb je te vroeg getest en heeft de test geen/te weinig hCG gedetecteerd. Ergens tussen de 7/8 en 12 weken bereikt dit hormoon zijn piek, waarna de hoeveelheid hCG weer afneemt.

Officieel is een positieve zwangerschapstest pas écht betrouwbaar na 5 weken zwangerschap, oftewel: één week overtijd. Het kan namelijk in de eerste dagen nog misgaan. Toch is een dikke, vette positieve zwangerschapstest echt wel even een momentje om te vieren!

Hallo, zwangerschapssymptomen!

Er bestaan vrouwen die al weten/voelen dat zij zwanger zijn, zonder überhaupt een test te hebben gedaan. Gespannen borsten, misselijkheid en andere zwangerschapssymptomen kunnen al voor een groot vermoeden zorgen. Wist je dat veel vrouwen vroeger helemaal niet testten of zij zwanger waren?

Lees ook  9 weken zwanger | zwangerschapskalender

Een opgeblazen gevoel en/of winderigheid is helemaal niet vreemd. Constateer je een dikke buik? Dat komt door lucht. Je kleintje zit nog veilig en warm achter het schaambot en het echte zwangerschapsbuikje laat nog wel even op zich wachten. Al die hormonen zorgen voor flink wat verandering in je lichaam en dat kan zorgen voor wat vervelende kwaaltjes.

Foliumzuur en vitamine D | 4 weken zwanger

Foliumzuur (400 microgram) is belangrijk voor een goede celdeling, de aanmaak van bloedcellen, weerstand, werking van zenuwen en de opbouw van aminozuren. Verder is dit stofje belangrijk om de kans op aangeboren afwijkingen te verkleinen. Ondersteun met foliumzuur de groei van je baby in de eerste weken van de zwangerschap.

Wist je dat foliumzuur de kans op een open ruggetje, open gehemelte en een hazenlip verkleint? Reden genoeg om nu te beginnen!

Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw van je kleintje. Hierdoor kan calcium uit de voeding worden opgenomen. Vitamine D kun je de gehele zwangerschap slikken.

Er bestaan ook speciale supplementen voor vrouwen die bezig zijn met zwanger worden en vrouwen die al zwanger zijn. Deze supplementen bevatten precies wat een (aanstaande) zwangere vrouw nodig heeft, óók foliumzuur.

>> De supplementen kun je hier vinden

Belangrijk: je lichaam maakt zelf géén foliumzuur aan. In citrusfruit en groene groenten kun je wel foliumzuur vinden. Van vitamine D heb je ook meer nodig dan dat je uit je voedsel haalt.

Moeders voor Moeders 4 weken zwanger

Vanaf het moment dat je overtijd bent en een positieve test in handen hebt, kun je jezelf aanmelden bij Moeders voor Moeders. Lees in mijn andere artikel uitgebreide informatie over MvM. Help andere moeders zwanger te worden door het doneren van jouw urine! Hoe?

In de urine van de zwangere vrouw zit hCG. Dit hormoon wordt gebruikt bij meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen. Door het verzamelen van urine kunnen moeders die ongewenst kinderloos zijn misschien geholpen worden.

>> Lees hier meer over Moeders voor Moeders

Gezond eten tijdens de zwangerschap | 4 weken zwanger

Zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet. IJzer en calcium zijn erg belangrijk voor jou en je baby’tje. Er zijn ook een aantal producten die sterk worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Hieronder kun je daar meer over lezen.

4 weken zwanger

Gezonde voeding | 4 weken zwanger

Het is altijd verstandig om gezond te eten, maar tijdens de zwangerschap is dit nog belangrijker. Wat kun je het beste eten en wat mag je helemaal niet? Zorg dat er genoeg bouwstoffen (mineralen, vetten, vitamines, koolhydraten en eiwitten) binnenkomen zodat je kleintje goed kan groeien. Eten volgens de Schijf van Vijf is gezond! Hieronder kun je een kort overzichtje bekijken.

Aangeraden, veilig voedsel als je 4 weken zwanger bent

BroodOngeveer 6 boterhammen per dag, liefst volkorenbrood.
VisMin. 1x per week vette vis. Hierin zitten belangrijke vetzuren die goed zijn voor de hersenen en het zicht van je kindje. Geen rauwe vis.
GroentenZo’n 5 groentelepels per dag
Aardappels, pasta, rijstZo’n 4-5 stukken of lepels per dag
Fruit2 of 3 stukken fruit per dag
Melkongeveer 4 porties per dag
Vleeswaren1-2 plakjes
Olie of vetom je eten in te bereiden
Kaas1-2 plakjes
VochtWater is natuurlijk het beste
BoterHalvarine of margarine op je boterham
NotenLust je geen vette vis? Neem in plaats hiervan 50 gram walnoten.
Vis, kip, ei, vlees100 gram

Afgeraden voedsel tijdens de zwangerschap

Rauw vleesi.vm. toxoplasmose. Ook geen rauwe tartaar, filet americain enz.
Rauwe melkongepasteuriseerde melk kan listeria bevatten. Dit geldt ook voor rauwmelkse kaas.
Rauw eilet op bij salades, koekjesdeeg enz.
Rauwe kipDit is altijd onverstandig!
Rauwe visook geen rauwe schelp- of schaaldieren, geen sushi en haring.
Rauwe vleeswarendenk aan carpaccio, filet americain, rosbief, ossenworst
Vacuümverpakte gerookte vismosselen, zalm, paling, geen rivierpaling
Alcohol en rokenStop met roken en het drinken van alcohol
Lever of orgaanvleesi.v.m. teveel vitamine A
Drop of zoethout(thee)dit kan voor een hoge bloeddruk zorgen
Roofvistonijn, makreel, zwaardvis, snoek en bijv. haai. In deze roofvissen zitten veel dioxines en zware metalen.

Toxoplasmose en listeriabacterie

Toxoplasma is een parasiet. Meestal worden katten besmet, maar het kan ook andere dieren treffen. Omdat de eitjes in de ontlasting zitten, wordt afgeraden om de kattenbak te verschonen. Moet je de kattenbak zelf verschonen? Gebruik dan handschoenen.

Als volwassene merk je vrij weinig van een toxoplasmose besmetting. Soms heb je een ietwat verhoogde temperatuur en kun je wat moe zijn. Voor een ongeboren baby kan een besmetting zeer ernstig zijn, wanneer deze in de eerste maanden van de zwangerschap opgelopen wordt. Je kindje loopt minder gevaar als je deze infectieziekte al eens hebt doorgemaakt, maar er blijft altijd een risico.

Mogelijke gevolgen toxoplasmose besmetting: hersenafwijkingen, oogafwijkingen, vroeggeboorte of zelfs een miskraam.

Listeria kan in verschillende voedingsmiddelen, in dieren, in aarde en in water voorkomen. Deze bacterie kan listeriose veroorzaken, wat een voedselinfectie is. Meestal wordt je na een besmetting maximaal 4 weken later ziek.

Een besmetting tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Deze voedselinfectie kan zorgen voor: hersenvliesontsteking, miskraam, vroeggeboorte, bloedvergiftiging, maagdarminfectie, huid- en ooginfecties en ontsteking van het hart (binnenwand).

<< Eerste 3 weken zwanger
>> 5 weken zwanger

Lees ook: