Laatste update 25/08/2023 by Nicole
Het laatste zwangerschapstrimester is aangebroken. Dit laatste trimester is ook meteen het meest spannend, want aan het eind ervan zul je kennis gaan maken met je grote liefde. Welke groei maakt je baby door in het 3e trimester van de zwangerschap? Welke zwangerschapskwaaltjes kun je verwachten en wat moet je nog regelen? 3e trimester zwangerschap : lees alles wat je moet weten!
Je kindje tijdens 3e trimester zwangerschap
Vanaf week 24 is je kindje officieel levensvatbaar. In het derde trimester blijft je ongeboren baby zichzelf ontwikkelen en er wordt natuurlijk nog een lekkere laag babyvet gekweekt. Wanneer je baby geboren wordt zal hij zo’n 3 tot 4 kilo wegen en tussen de 45 en 50 centimeter lang zijn. Dit zijn gemiddelden: sommige baby’s zijn veel kleiner of groter.
De oogjes gaan open en snelle groei hersenen
In het 3e trimester van de zwangerschap gaan de ogen van je kindje weer open en kan hij zelfs al veranderingen in licht en donker zien. De donshaartjes (lanugo) die zijn hele lichaam bedekken beginnen te verdwijnen, want deze heeft hij niet meer nodig. Door de snelle groei en ontwikkeling in de hersenen kan je kindje zijn eigen temperatuur nu reguleren. Na de geboorte kun je nog wel wat van deze donshaartjes zien op zijn rugje of oortjes.
Klaar voor lancering in het 3e trimester zwangerschap
Er groeien natuurlijk ook haartjes op zijn hoofdje! De wimpers en wenkbrauwtjes zijn nog inimini, maar ze zijn er wel! In deze laatste maanden/weken van de zwangerschap begint hij zich ook voor te bereiden op het indalen en op de geboorte. Hij zal een ligging kiezen, wat meestal met het hoofdje naar beneden is. Soms liggen kinderen in een stuit- of dwarsligging.
Er is rond de 36 weken nog weinig ruimte over voor je kindje in de buik en dit kun je merken aan de bewegingen. Die bewegingen kunnen zo nu en dan zelfs pijnlijk zijn. Maak je overigens geen zorgen, want kindjes in een stuitligging kunnen nog tot laat terugdraaien. Merk je een grote verandering in de kindsbewegingen? Neem bij twijfel altijd contact op met de verloskundige.
Officieel voldragen, ieder moment bevallen
Wanneer je 37 weken zwanger bent, is je kindje officieel voldragen. Je kunt nu ieder moment gaan bevallen, maar het kan ook zomaar nog vijf weken duren voordat je baby zijn gezicht laat zien aan jullie. De laatste weken komt er nog wat vet onder de huid bij, zodat hij een lekker bol toetje heeft wanneer hij geboren wordt.
Steeds meer bot en schedelplaten
Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe het hoofdje van een baby door een vagina past? Je bent niet de enige! Je kindje krijgt in het derde trimester van de zwangerschap steeds meer bot, wat eerder kraakbeen was. Het hoofdje bestaat echter uit een soort losse platen, die gemakkelijk over elkaar heen kunnen schuiven tijdens de bevalling. Hierdoor past je kindje (doorgaans) door het geboortekanaal en je vagina.
Jij tijdens het 3e trimester zwangerschap
Voor veel zwangere vrouwen breekt het meest zware trimester aan. De gewichtstoename en dikke buik zorgen ervoor dat je niet comfortabel meer kunt slapen en dat je last krijgt van andere zwangerschapskwaaltjes. Veel vrouwen willen kennismaken met hun kindje en zijn er helemaal klaar voor om hun baby te ontmoeten en kijken vol smart uit naar de uitgerekende datum. Wist je dat slechts 5% van de vrouwen daadwerkelijk op deze datum bevalt?
Kwaaltjes 3e trimester zwangerschap
Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap voelen veel vrouwen zich weer een stuk beter. Ze hebben meer energie, de misselijkheid is over en de buik is nog niet dik genoeg om in de weg te zitten. Dat gaat in het 3e trimester van de zwangerschap allemaal veranderen! Hallo, maagzuur, slecht slapen en vaak plassen! Daar zijn we weer!
Wanneer begint 3e trimester zwangerschap?
De zwangerschap bestaat uit drie trimesters en telt 40 weken. Het derde trimester van de zwangerschap loopt van week 28 tot en met 40 weken zwangerschap. In dit trimester zul je hoogstwaarschijnlijk gaan bevallen, maar niets is zeker.
Sommige kinderen besluiten om met 37 weken zwangerschap op de wereld te komen, terwijl andere kinderen liever blijven zitten tot 41 of zelfs 42 weken. Wanneer je rond de 41 weken zwangerschap nog niet bent bevallen, worden er opties besproken om je kindje te halen. Ook kan de verloskundige besluiten om te strippen.
Meestal wordt er eerst besloten om de vliezen los te woelen (strippen). Mocht dit geen effect hebben, kan er voor een inleiding in het ziekenhuis gekozen worden. Het is riskant voor ongeboren baby’s om langer dan 42 weken in de buik te zitten. Om deze reden willen verloskundigen (en gynaecologen) altijd dat je met maximaal 42 weken bevalt.
Bloedverlies 3e trimester zwangerschap
Ondanks dat bloedverlies en zwangerschap niet echt passen bij elkaar, kan een bloeding tijdens de zwangerschap ook onschuldig zijn. Door de hoge bloedtoevoer is alles extra gevoelig, waardoor er een bloedvat kan knappen. Denk aan een bloedneus of licht bloedverlies na de gemeenschap. Naast deze onschuldige oorzaken kunnen er ook andere oorzaken zijn van het bloedverlies die minder onschuldig zijn.
1. Loslating van de placenta – Solutio Placenta
We beginnen direct met de meest ernstige oorzaak die bloedverlies kan veroorzaken. De placenta is the life line van je kindje. Deze moederkoek zorgt dat je kindje zuurstof krijgt via de navelstreng en voert afvalstoffen af. Normaal gesproken laat de placenta los wanneer de baby geboren is. In zeldzame gevallen laat de moederkoek los wanneer je kindje nog in je buik zit, soms helemaal en soms gedeeltelijk.
Wanneer deze situatie zich voordoet, is dit levensbedreigend voor je ongeboren kindje. Je kindje krijgt geen zuurstof meer en zonder zuurstof kan hij niet leven. Jij kunt daarnaast ook in shock raken, doordat je veel bloed verliest in een korte tijd. Een gedeeltelijke loslating van de placenta levert minder bloedverlies op en je kindje zal zo snel mogelijk geboren moeten worden.
2. Placenta Praevia / voorliggende placenta
Wanneer de placenta in je baarmoeder laag tegen de baarmoedermond aan ligt, spreek je van een voorliggende placenta of een placenta praevia. In sommige gevallen ligt de placenta zelfs geheel over de baarmoedermond. Heb je een placenta praevia? Dan heb je geen pijn wanneer je hevig bloedverlies hebt. Je kunt niet op een normale manier bevallen en meestal duurt de zwangerschap ook niet de volledige 40 weken.
3. De bevalling nadert
Dit wil je natuurlijk lezen wanneer je 37+ weken zwanger bent en wat bloedverlies of roze afscheiding hebt. Veel vrouwen hebben wat licht bloedverlies, roze van kleur en hierbij harde buiken of wat krampen. Misschien heb je al eerder gelezen over de slijmprop, die de baarmoedermond afsluit. Tegen het einde van de zwangerschap kun je deze slijmprop geheel of gedeeltelijk verliezen.
Het verlies van de slijmprop betekent niet altijd dat je direct zal gaan bevallen en het kan zelfs nog weken duren. In ons andere artikel lees je meer over de voortekenen van de bevalling!
4. Meer oorzaken bloedverlies derde trimester zwangerschap
Naast de bovenstaande mogelijke oorzaken, zijn er nog wat oorzaken waardoor je bloedverlies kunt krijgen. Soms wordt het bloed van aambeien verward met bloed uit de vagina. Aambeien zijn erg vervelend en kunnen veel pijn veroorzaken. >> Bekijk hier een wondermiddel tegen aambeien (zalf én tabletten)! (BOL.com)
Ook een contactbloeding is een bekende oorzaak van kleine bloedinkjes. Door de betere doorbloeding kan een bloedvat snel knappen, wat licht bloedverlies kan veroorzaken. Veel vrouwen merken dit op na de gemeenschap. Het is niet schadelijk om seks te hebben, tenzij je een verhoogd risico hebt op een vroeggeboorte of instructies hebt van de verloskundige om geen seks te hebben.
To-do 3e trimester zwangerschap
Wij hebben een uitgebreide Checklist Zwangerschap samengesteld voor vrouwen die net zwanger zijn. Wanneer je in het derde trimester aangekomen bent, heb je de meeste to do’s waarschijnlijk al afgestreept van je lijstje. Je kunt deze Checklist voor tijdens de zwangerschap natuurlijk nog wel even nalopen.
Van babyuitzet tot kinderopvang: het is een feit dat je veel praktische zaken moet regelen wanneer je in verwachting bent. Tegen het einde van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen al de meeste spullen van de babyuitzet in huis en zijn ze al een heel eind met de babykamer. Hieronder kun je een to do lijstje voor dit trimester bekijken!
1. De Pufcursus in het 3e trimester zwangerschap
Nee, geen zweverige bevallingscursus, maar een leuke, informatieve online cursus die je voorbereid op alles wat komen gaat. De Online Geboorte Academie krijgt ontzettend veel goede reviews en heeft al vele vrouwen geholpen zich voor te bereiden op het grootste avontuur van hun leven: het op de wereld zetten van hun kindje.
2. Vluchtkoffer in orde maken
Het is handig om een vluchttas of vluchtkoffer klaar te zetten voor de bevalling. Ook wanneer je thuis wilt gaan bevallen, is het verstandig om alle spulletjes bij elkaar te hebben. Mocht je onverhoopt naar het ziekenhuis moeten vertrekken, dan kun je alles direct pakken en weet je zeker dat je niets vergeet. Je kunt een luiertas of sporttas gebruiken als vluchttas, het gaat tenslotte om de inhoud.
3. Nesteldrang? Was de kleertjes!
Misschien heeft de nesteldrang al toegeslagen? En anders kun je hier in de laatste maand goed gebruik van maken. De kleertjes van je kindje kun je het beste in de laatste maand van de zwangerschap wassen. Zorg dat ze lekker fris in de kast liggen en dat ze stofvrij blijven. Sommige ouders pakken de kleding en hydrofiele doeken in, maar dit is niet perse nodig.

4. Geboortekaartjes ontwerpen of uitkiezen
De ene vrouw heeft er een hekel aan, de andere vrouw kan er geen genoeg van krijgen. Tegenwoordig heb je heel veel keus wanneer het om geboortekaartjes gaat. Een populaire, betaalbare aanbieder van geboortekaartjes is het bedrijf Kaartje2go. Naast geboortekaartjes kun je ook normale kaartjes bestellen en bijvoorbeeld uitnodigingen voor jullie kraamfeestje.
5. Geboorteplan bespreken met de verloskundige
Meestal hebben vrouwen rond 37 weken zwangerschap een speciale controle bij de verloskundige. Tijdens deze controle krijgt de zwangere vrouw zogenoemde belinstructies en is er tijd om het geboorteplan door te nemen. Wees duidelijk in je geboorteplan, maar blijf realistisch. Wil je bepaalde dingen niet? Zet dit dan duidelijk in het plan en stel de verloskundige op de hoogte.
6. Oefenen met het autostoeltje
Daar heb je misschien nog niet aan gedacht? Toch kan het best een lastig klusje zijn, wanneer je met een kersverse baby een autoritje moet maken. Wanneer je van tevoren een paar keer hebt bekeken hoe het precies moet, kan dit een hoop gedoe voorkomen bij de auto met je Newborn.
Veel ouders kiezen tegenwoordig voor luxere autostoeltjes, die gemakkelijk op een basis geklikt kunnen worden. Deze Isofix systemen zijn erg handig!
✓ Bekijk de systemen hier op BOL.com!
7. Kook maaltijden of laat ze koken
Misschien kom je ongeschonden uit de strijd, misschien ook niet. Het is altijd fijn om een aantal maaltijden in de vriezer te hebben, zodat je straks gemakkelijk een maaltijd kunt bereiden. De dagen na de bevalling ben je nog niet op en top fit, de nachten zijn kort door een hongerige baby en overdag krijg je kraambezoek. Je kunt natuurlijk ook aan je kraambezoek vragen of ze wat lekkers te eten mee willen nemen!
Dit vind je misschien ook leuk
Hallo, ik ben Nicole! Als moeder van vier kinderen begrijp ik als geen ander hoe waardevol persoonlijk koopadvies van andere ouders kan zijn. In de afgelopen jaren heb ik me verdiept in de wereld van baby- en kinderproducten en voorzie ik maandelijks duizenden ouders van deskundig koopadvies. Op MamaGroeit.nl vind je uitgebreide reviews, handige top 10 lijsten van de meest gewilde producten, en uiteraard de allerbeste aanbiedingen en prijstips!