Aan het begin van het tweede trimester beginnen de meeste zwangere vrouwen zich een stuk beter te voelen. Je kindje is in het eerste trimester heel hard gegroeid: van een klompje cellen tot een compleet mini-mensje. In het tweede trimester van de zwangerschap ontwikkelt je ongeboren baby snel door en zal hij ook meer onderhuids babyvet krijgen. 2e trimester zwangerschap: lees hier wat je kunt verwachten en welke groei je kindje doormaakt.
Je kindje in het 2e trimester zwangerschap
In het tweede trimester van de zwangerschap staat er weer genoeg op de planning voor je kleintje: aan het eind van dit trimester weegt je kindje zo’n 800 gram en is hij ruim 35 centimeter lang. Bijzonder, want aan het begin van het 2e trimester van de zwangerschap weegt je kindje ongeveer 30 gram en is hij ongeveer 7 centimeter lang (of kort). Je kunt wel stellen dat je kindje heel veel zal groeien tijdens dit trimester! Natuurlijk groeit niet ieder kindje op hetzelfde tempo, dus de grammen en centimeters zijn een gemiddelde.
Spieren trainen
Ongeboren baby’s bewegen heel veel, al zul je dat niet allemaal voelen. Ze bewegen alle kanten op, duwen, porren en schoppen. De meeste vrouwen zeggen hun kindje voor het eerst te voelen tijdens het eerste trimester, maar de duidelijke schopjes zul je tijdens dit trimester gaan waarnemen. Wanneer je een eindje verder bent in de zwangerschap, kun je hem zelfs aan de buitenkant voelen en zien bewegen. Dit is voor veel zwangere mama’s een grote mijlpaal en een zeer bijzondere gebeurtenis. Met zijn spiertjes komt het dus wel goed!
Ademhaling oefenen en drinken
Wist je dat je kindje zijn ademhaling oefent door vruchtwater in te ademen? Op die manier stoomt hij zijn longetjes klaar, zodat hij buiten de baarmoeder zelfstandig kan ademen. Het ademhalen vergt nog wel wat oefening en hij is natuurlijk nog lang niet klaar om geboren te worden. Ook het inslikken en uitplassen van vruchtwater is één van de favoriete bezigheden van je kleintje. Op die manier kun je op een echografie ook goed zien of zijn maagje gevuld is en of de niertjes goed werken.
Van al dat drinken kan je kindje soms de hik krijgen, wanneer hij zich verslikt. De mommy to be kan dit goed voelen: je zult schokkerige bewegingen opmerken en later in de zwangerschap kun je het zelfs aan de buik zien!
Zintuigen ontwikkelen
Op het moment dat je kindje geboren wordt, kan hij al heel veel. Maar wist je dat hij ook in de baarmoeder al terug kan vallen op zijn zintuigen? Aan het eind van dit trimester zijn de meeste zintuigen af: hij kan voelen, proeven, zuigen, slikken enzovoort. Je kindje kan donker en licht onderscheiden, maar ook de hand van zijn papa of mama voelen wanneer deze op de buik ligt.
Duimen, gapen… Heel bijzondere dingen die je kindje allemaal doet in de buik. Als je geluk hebt, kun je dit zelfs zien op een echo. Misschien zuigt hij op zijn duimpje of zie je hem gapen. Soms pakt je kindje de navelstreng stevig vast en speelt ermee. Geen zorgen, dit kan allemaal geen kwaad. De navelstreng is heel stug en die krijgt hij niet kapot.
Nog lang niet klaar om geboren te worden
Vanaf 24 weken zwangerschap zijn baby’s levensvatbaar. Dit betekent echter niet dat de afloop altijd gunstig is. Voor je kindje is het natuurlijk veel beter om nog een paar maanden te blijven zitten, zodat hij onderhuids vet kan opbouwen en zijn longetjes kan laten rijpen. Na 24 weken zwangerschap wordt de overlevingskans iedere week groter.
Jij in het 2e trimester van de zwangerschap
Het 2e trimester van de zwangerschap wordt door de meeste vrouwen ervaren als het leukste zwangerschapstrimester. Vrouwen hebben doorgaans meer energie, de buik zit nog niet heel erg in de weg en de meeste kwaaltjes nemen af of verdwijnen zelfs. Toch zijn niet alle vrouwen zo gelukkig: sommige vrouwen hebben heel de zwangerschap last van zwangerschapskwaaltjes.
Kans op miskraam kleiner in het 2e trimester zwangerschap
De Magische Twaalf Weken: je bent de 12 weken eindelijk voorbij. In Nederland is het heel normaal om tot de 12 weken te wachten met het verkondigen van het grote nieuws. De kans op een miskraam is na 12 weken een stuk kleiner en dat mag best gevierd worden! Natuurlijk blijft de hele zwangerschap spannend, maar de eerste druk is er vanaf.
De 20 weken echo – Structureel Echoscopisch Onderzoek
Na de vitaliteits- en termijnecho is het tijd voor de 20 weken echo. Tijdens dit speciale onderzoek wordt je kindje van top tot teen bekeken. Er wordt onder andere gekeken naar zijn groei (lengte en gewicht), de hersenen (is alles in orde?), de andere organen en eventuele afwijkingen. In de meeste gevallen is de 20 weken echo een fijn moment om je kindje weer even te zien. Af en toe worden er afwijkingen gezien, waardoor je toch enige onzekerheid of stress kunt ervaren.

De informatie voor dit prenatale onderzoek krijg je van de verloskundige of gynaecoloog. Hij/zij zal je een verwijzing geven om een afspraak in te plannen. Ook andere prenatale onderzoeken kun je aanvragen bij de verloskundige.
Een steeds grotere, rondere buik
In het eerste trimester van de zwangerschap is het dikkere buikje vooral van de opgeblazen darmen, maar in het tweede trimester ontwikkelt er een heus zwangerschapsbuikje. De baarmoeder maakt een enorme groeispurt en dat is heel goed te zien! Het wordt nu wellicht tijd om een zwangerschapsgarderobe aan te schaffen, zodat je comfortabel de zwangerschap doorkomt.
De buik groeit, maar daarnaast kom je ook nog eens aardig wat kilo’s bij! Gemiddeld komen vrouwen in het tweede trimester zo’n halve kilo per week aan, maar (veel) meer of minder is ook niet vreemd.
Zwangerschapskwaaltjes in het tweede trimester van je zwangerschap
Ondanks dat de kwaaltjes bij veel vrouwen afnemen, hoeft dit niet bij jou het geval te zijn. Sommige vrouwen blijven last houden van (ochtend)misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Misschien krijg je juist andere kwaaltjes in de plaats voor de kwaaltjes die je eerder had. Bandenpijn, brandend maagzuur (oprispingen), aambeien, een zwangerschapsstreep (linea negra), een zwangerschapsmasker en pijn in de onderrug zijn een aantal kwaaltjes die vaak voorkomen in dit trimester.
Vermoeidheid zwangerschap tweede trimester
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap is heel normaal: je bent een nieuw leven aan het maken! De zwangerschapshormonen maken je leven niet makkelijk en de kwaaltjes kunnen je extra moe maken. Meestal gaat de vermoeidheid deels over na het eerste trimester en zul je dit trimester verbetering opmerken.

Voel je je zeer vermoeid? Bespreek de klachten dan zeker met de verloskundige. Een ijzertekort kan namelijk ook leiden tot ernstige vermoeidheid!
Bloedverlies tweede trimester
Het meeste bloedverlies tijdens de zwangerschap is onschuldig. Door de extra goede doorbloeding kan een bloedvaatje sneller knappen, met als gevolg (licht) bloedverlies. Dit kan zich uiten in een bloedneus, maar ook in vaginaal bloedverlies. Soms merken vrouwen na het hebben van seks licht bloedverlies op.
Let op: onschuldig bloedverlies bevat nooit stolsels en is vaak lichtroze of bruin. Twijfel je over het bloedverlies? Neem dan altijd contact op met de verloskundige of gynaecoloog.
Welke week tweede trimester?
Het tweede trimester van de zwangerschap begint bij week 13 en eindigt bij week 26. Ieder trimester bestaat uit drie maanden.
Slecht slapen zwangerschap tweede trimester
Goed en voldoende slapen is gezond, dat weten we allemaal. Tijdens de zwangerschap kan genoeg slapen best een uitdaging zijn. Vaak plassen, rare dromen en brandend maagzuur zijn een aantal redenen die ervoor zorgen dat vrouwen slecht slapen. Bereid je maar voor, want tijdens het laatste trimester van de zwangerschap krijg je ook nog eens last van je buik. Hierdoor gaat het slapen vaak nog lastiger!
Tips voor in het 2e trimester zwangerschap
Aan het eind van dit trimester ben je 26 weken zwanger. Op dat moment heb je nog steeds voldoende tijd om allerlei praktische zaken op orde te brengen, maar hier kun je ook eerder mee beginnen. Denk aan de voorbereiding van de bevalling, het kopen van de babyuitzet, het checken van verzekeringen en dergelijke.
Verzekeringen bekijken / aanpassen
Ben je voorbereid op het moment dat je kindje geboren wordt? Heb je de kosten bekeken die je zult maken tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode? Het kan wellicht verstandig zijn om je zorgverzekering hierop aan te passen, zodat de kosten gedekt zijn. Denk aan de eigen bijdrage van de kraamzorg, die al snel op kan lopen bij 48 uur kraamzorg.
Uitvaartverzekering
Met een kindje op komst wil je zoveel mogelijk zaken goed geregeld hebben. Veel aanstaande ouders sluiten een uitvaartverzekering af of passen hun uitvaartverzekering aan. Wist je dat kinderen vaak gratis of tegen een kleine premie meeverzekerd zijn? Bij de komst van een kindje denk je niet vaak aan een overlijden, maar dit zijn wel belangrijke zaken om bij stil te zijn.
Kraampakket aanschaffen
Meestal schaf je een kraampakket (BOL.com) in het derde trimester aan, maar eerder mag natuurlijk ook. Bekijk van tevoren de vergoedingen van je zorgverzekeraar: soms zit er een kraampakket bij een aanvullende verzekering. Wordt een kraampakket niet gedekt? Geen nood, de pakketten zijn niet heel duur.
Babyuitzet
De komst van een kindje is duur: je hebt van alles nodig. Van babykamer tot hydrofiele doek, het kost allemaal een hoop geld. Wij hebben een complete babyuitzetlijst voor je samengesteld en delen vaak leuke lijstjes met de beste producten voor je kindje. Hieronder kun je er een aantal bekijken!