29 weken zwanger : zwangerschapskalender

29 weken zwanger

De weken in het laatste trimester lijken misschien voorbij te kruipen, maar voordat je het weet is het zover! Tot die tijd moet je extra goed voor jezelf zorgen, zodat jij en je kindje alle voedingsstoffen binnenkrijgen die nodig zijn. Lees hier meer over 29 weken zwanger zijn + praktische tips!

29 weken zwanger

Nog een weekje en dan mag je beginnen met aftellen! Ondanks dat het een eeuwigheid lijkt te duren, verlang je later (hoogstwaarschijnlijk) met weemoed terug naar deze tijd. Heb je de babyuitzet al compleet? En is de babykamer klaar voor de komst van je kindje? Wanneer je 29 weken zwanger bent, zit je in de zevende maand van het derde (en laatste!) zwangerschapstrimester. Deze week loopt van dag 203 tot dag 209.

29 weken zwanger & de groei van je kindje

Ook in week 29 van de zwangerschap groeit je kindje onverminderd hard door. Hij is inmiddels 38,5 centimeter en weegt ongeveer 1160 gram. De laatste weken werd veel van het zachte kraakbeen al bot en wanneer je 29 weken zwanger bent is dat al bijna volledig.

De zenuwen van een mens zijn erg belangrijk en in deze week van de zwangerschap ontwikkelt het zenuwstelsel zich ook weer heel snel. Myeline is een stofje dat de zenuwen bedekt en ervoor zorgt dat boodschappen/signalen sneller naar de hersenen kunnen worden doorgestuurd.

Het ritme van je kindje wanneer je 29 weken zwanger bent

De meeste zwangere vrouwen hebben inmiddels wel door wanneer hun kindje heel druk en beweeglijk is, maar vooral ook wanneer niet. Over het algemeen geldt: een beweeglijk kindje doet het goed! Wees gerust wanneer je niet zo’n heel druk kindje in je buik hebt, want niet ieder kind is hetzelfde. Merk je echter een groot verschil in de bewegingen van je kind? Neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog, ook bij twijfel.

Een dikke, sterke navelstreng en smaakpapillen

De navelstreng is dé levenslijn tussen jou en je kindje! Hij wordt nog steeds groter en sterker en dat is maar goed ook. Veel kinderen spelen maar wat graag met dat leuke stuk “touw” in de buik en trekken er soms zelfs aan! Geen zorgen, want dit kan geen kwaad.

In deze week ontwikkelen ook een deel van de smaakpapillen zich verder. Wist je dat je kindje inmiddels zoet en zuur kan onderscheiden? Ondanks dat hij nog zo klein en niet geboren is, weet hij dus wel degelijk wat er gegeten wordt. En ook dat eten blijft ontzettend belangrijk wanneer je zwanger bent. Zorg ervoor dat je voldoende en gezond eet, zodat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Jij wanneer je 29 weken zwanger bent

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, zo’n zwangerschap. Je buik is op dit moment waarschijnlijk zoveel gegroeid dat je je eigen veters niet meer kunt strikken. Sommige vrouwen hebben veel last van vocht in hun voeten, andere vrouwen hebben last van spataderen. Wanneer je pech hebt, heb je het zelfs allebei!

Wist je dat spataderen vaker voorkomen bij vrouwen van wie de moeder ook spataderen heeft (gehad)? Spataderen ontstaan doordat de hormonen tijdens de zwangerschap veranderen, maar ook het hogere bloedvolume speelt een belangrijke rol.

Babyuitzet bij elkaar sprokkelen in het derde trimester

Misschien ben je allang klaar met de babyuitzet en misschien moet je nog beginnen. Hoe dan ook: het wordt tijd om orde op zaken te stellen! Zorg ervoor dat je in de laatste weken van de zwangerschap zoveel mogelijk kunt relaxen en dat je niets meer “moet” doen.

Lees ook: Babyuitzetlijst: wat heb je écht nodig en wat niet?

Leestips

Op MamaGroeit.nl besteden we heel veel aandacht aan zwangere vrouwen, kersverse ouders, pasgeboren baby’s en oudere kinderen. Hieronder vind je een aantal links naar artikelen die wij onlangs hebben gedeeld voor zwangere vrouwen en die misschien wel nuttig zijn voor jou!

  1. Baby Musthaves top 10 : wat heb ik echt nodig?
  2. Bevallingsverhalen
  3. Beste borstkolf in 2023 : lijst + informatie
  4. Dit zijn de leukste luiertassen in 2022
  5. Rookie draagzak : beste draagzak van 2022?
  6. Babyvoeding bewaarbox : praktische boxen voor de melkpoeder

Hierboven zie je een kleine greep uit de vele, praktische artikelen die we hebben geschreven. Wil je graag meer lezen over andere babyproducten of zwangerschaps gerelateerde onderwerpen?

  1. Mama & Kind (verschillende artikelen)
  2. Zwanger!
  3. De bevalling

Gratis babydozen aanvragen voor Nederlandse én Belgische mama’s

Ook in 2023 zijn er weer heel veel gratis babydozen en zwangerschapsboxen verkrijgbaar. In ons complete overzicht kun je precies zien welke gratis babyboxen je aan kunt vragen en wanneer deze uiterlijk aangevraagd moeten zijn. De meeste van deze dozen zijn bestemd voor Nederlandse mama’s, maar ook voor Belgische zwangere vrouwen zijn er gratis exemplaren!

Lees ook: Gratis babydozen en zwangerschapsboxen in 2023 aanvragen

Scroll naar boven