28 weken zwanger : zwangerschapskalender

28 weken zwanger

Hallo, derde trimester! Wanneer je 28 weken zwanger bent, ben je aangekomen in het laatste en meest spannende trimester van de zwangerschap. Aan het eind van dit trimester ga je namelijk de liefde van je leven ontmoeten. Voordat je op dat moment aankomt, moet je nog wel door een paar zware maanden heen. Lees hier meer over 28 weken zwanger zijn!

28 weken zwanger

Hoera, je bent in het derde (en laatste!) zwangerschapstrimester aangekomen! Spannend, want over een paar weken kun je gaan aftellen! In de zevende maand van het derde trimester weegt je kindje ongeveer kilo en is hij 37,5 cm lang. Wist je dat hij al kan knipperen? Deze week loopt van dag 196 tot 202!

28 weken zwanger : de groei van je kindje

Ook in het derde zwangerschapstrimester neemt je kindje volop de tijd om door te groeien, meer onderhuids vet aan te leggen en zijn longen te trainen. Tegen het eind van de zwangerschap moet hij zichzelf goed warm kunnen houden en zelfstandig kunnen ademen. Door vruchtwater in- en uit te ademen, traint hij zijn longetjes volop. Mocht je kindje geboren worden wanneer je nog maar 28 weken zwanger bent, zijn de longetjes nog niet volledig gerijpt.

Gezichtje, wimpers en huidsmeer

Het is bijna ongelooflijk hoeveel je ongeboren baby de laatste maanden gegroeid is. Van een klompje cellen tot een compleet minimensje, met een steeds duidelijkere gezichtsuitdrukking. Op dit moment kan je kindje zijn oogjes openen en zelfs onderscheid maken tussen donker en licht. Ook kan hij knipperen en zijn de wimpers helemaal af.

De nesthaartjes beginnen langzaam aan uit te vallen, maar het huidsmeer houdt hij nog even. Huidsmeer is belangrijk voor zijn huidje, zodat deze niet uitdroogt. Soms kun je nog wat nesthaar en/of huidsmeer bij je pasgeboren baby zien. Kindjes die te vroeg geboren worden hebben meestal wat meer huidsmeer dan kindjes die op tijd geboren zijn.

De hik, ligging en een roze huidje

Ook ongeboren baby’s kunnen de hik krijgen en dat kun je als moeder heel goed voelen. De schokkerige bewegingen laten je weten dat je kindje zich waarschijnlijk verslikt heeft! Je kindje oefent zijn longen door vruchtwater in- en uit te ademen en hij kan wel meerdere keren per dag de hik hebben.

Op dit moment van de zwangerschap heeft je kindje nog ruimte genoeg om alle kanten op te draaien. Zo kan je kindje tijdens een controle in een hoofdligging liggen en bij de volgende zwangerschapscontrole in een stuitligging. Geen zorgen, want ook in de komende weken kan je kindje nog terugdraaien. Wanneer je kindje aan het eind van de zwangerschap niet in een hoofdligging ligt, kan de verloskundige of gynaecoloog adviseren om een draaipoging te proberen.

Het huidje van je kindje is lange tijd doorzichtig geweest, omdat er nog helemaal geen onderhuids babyvet aanwezig was. De laatste weken gebruikt je kindje al zijn energie om te groeien en babyvet te kweken. Deze week gaat hij daar onverminderd mee door, zodat hij zichzelf straks buiten de baarmoeder lekker warm kan houden. Zijn huidje wordt steeds rozer en minder doorzichtig.

Sterkere spieren en botten, slaapritme en gewicht

Eerder in de zwangerschap bestond je kindje vooral uit kraakbeen, maar dit is inmiddels steeds meer bot geworden. Zijn spieren en botten worden een stuk sterker en hij traint zijn spieren door lekker veel te bewegen. Op dit moment heeft je ongeboren baby ook een slaap- en waakritme: hij is op bepaalde momenten wakker en slaapt de andere tijden. Vaak zijn kindjes wakker op het moment dat je als moeder rust neemt: ’s nachts wanneer je slaapt, ’s avonds wanneer je rustig op de bank zit enzovoort.

Niet alle baby’s groeien op precies hetzelfde tempo, maar doorgaans zijn jongetjes iets zwaarder dan meisjes. Het scheelt vaak niet heel veel, maar dit wordt ook tijdens de groeiecho’s gezien.

Jij wanneer je 28 weken zwanger bent

Ondanks dat niet iedere zwangere vrouw (veel) last heeft van zwangerschapskwaaltjes, krijgen veel vrouwen wel weer meer last tijdens het derde zwangerschapstrimester. De baarmoeder groeit nog steeds lekker door, waardoor ook je buik in omvang toe zal nemen. Deze dikke babybuik kan behoorlijk in de weg gaan zitten en zorgen voor kwaaltjes als bekken- of rugpijn.

Lees ook  11 weken zwanger | zwangerschapskalender

Bekkenpijn / bekkeninstabiliteit / bandenpijn

Een vervelend zwangerschapskwaaltje waar veel vrouwen last van hebben/krijgen: bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden alle verbindingen een stuk soepeler, waardoor het bekken instabiel wordt. Dit kan een vervelende pijn veroorzaken. Naast de soepel wordende delen, kan ook een verkeerde houding zorgen voor bekkenpijn.

Tip: heb je veel last van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit? Let dan vooral goed op je houding. Door de dikkere buik kun je onbewust een andere, verkeerde houding aannemen die zorgt voor bekken- en/of rugpijn. Bij bekkeninstabiliteit wordt ook vaak een speciale bekkenfysiotherapeut aangeraden. Bij veel last kun je terecht bij de verloskundige, welke je door kan sturen naar een specialist.

Ook bandenpijn is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje dat vaak veroorzaakt wordt door een verkeerde houding. Deze pijn kan overigens ook optreden wanneer je lichaam rust nodig heeft of bij een verkeerde beweging.

>> Lees ook ons artikel over bekkenbanden

Melkverlies – lekkende borsten

Het is nog lang geen tijd om borstvoeding te gaan geven aan je kindje, maar je kunt al wel last hebben van wat melkverlies. Lekkende borsten komen tijdens de zwangerschap bij vrouwen voor, maar dit is niet altijd het geval. Maak je dus geen zorgen wanneer je hier geen last van hebt, want dit zegt niets over het al dan niet slagen van de borstvoeding na de geboorte.

Vanaf ongeveer de derde maand van de zwangerschap gaan de melkkliertjes in je borsten aan de slag en produceren een gelige substantie. Soms kun je hier meer last van hebben, wanneer er sprake is van druk op de borsten of (seksuele) opwinding. Maak je geen zorgen: het colostrum (witte goud, eerste melk voor je kindje) gaat niet verloren. Na de geboorte maken je borsten dit witte goud aan, zodat je je kindje het beste van mama kunt geven.

Tip: zoogcompressen. Tegenwoordig kun je allerlei soorten zoogcompressen aanschaffen en ben je niet meer afhankelijk van die niet-charmante, dikke zoogcompressen van vroeger. >> Bekijk hier zoogcompressen

Veelgestelde vragen 28 weken zwanger

Het is een spannende tijd: de laatste drie maanden van de zwangerschap zijn ingegaan en je bent misschien al begonnen met de weken aftellen tot aan het zwangerschaps- en bevallingsverlof. De laatste loodjes kunnen zwaar wegen en het is goed om rust te nemen wanneer je lichaam dit aangeeft, gezond en gevarieerd te eten en goed te slapen nu dat nog mogelijk is.

28 weken zwanger hoeveel maanden?

Officieel duurt een zwangerschap 40 weken. Dag 1 begint op de dag waarop de vrouw begint met menstrueren = de eerste dag van de nieuwe cyclus. Hoe dit precies zit, kun je lezen in ons andere artikel. Wanneer je 28 weken zwanger bent, ben je 7 maanden zwanger. Je zit nu dus in de zevende maand van het derde trimester van de zwangerschap.

28 weken zwanger misselijk

Jammer genoeg zijn vrouwen niet alleen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap misselijk. Dit vervelende kwaaltje kan tijdens de gehele zwangerschap voorkomen en kan zelfs erger worden in het derde trimester. Door de groeiende baarmoeder komen alle andere organen in de verdrukking, waardoor ook de maag minder plaats heeft. Daarnaast zijn er vrouwen die extreem misselijk zijn tijdens de gehele zwangerschap.

Tip: probeer kleine hoeveelheden te eten, zodat je maag dit gemakkelijk kan verteren. Zorg er ook voor dat je geen lege maag hebt, want dit kan ook leiden tot misselijkheid. Kleine hoeveelheden eten is ook een aanrader wanneer je veel last hebt van brandend maagzuur.

Leestips voor wanneer je 28 weken zwanger bent

Hieronder delen we een lijstje met andere artikelen die je wellicht leuk vindt om te lezen. Denk aan informatieve artikelen, maar ook aan lijstjes met de beste artikelen voor baby’s en peuters.