27 weken zwanger : zwangerschapskalender

27 weken zwanger

De laatste week van het tweede trimester is aangebroken. Ben je stiekem al begonnen met aftellen of houd je het nog goed vol? Nu je ongeboren kindje al zo groot is als een bloemkool, zal het allemaal misschien wat zwaarder worden. Je kindje benut al deze weken goed door veel te groeien en dat eist op sommige momenten zijn tol. Denk aan jezelf! Lees snel meer over 27 weken zwanger zijn.

27 weken zwanger

Yes! Je hebt de 27 weken aangetikt! Je kindje wordt iedere dag sterker en groeit in een rap tempo door. Hij is nu ongeveer 36,5 centimeter en weegt 900 centimeter. Deze zwangerschapsweek loopt van dag 189 tot 195 en je zit nog steeds in de zesde maand van het tweede trimester! De laatste week voordat het derde trimester begint!

27 weken zwanger : de groei van je kindje

Groeien, groeien… Je kindje is bijna af, maar moet nog wel een stuk zwaarder worden dan hij nu is. Tot het eind van de zwangerschap komt er nog ruim twee kilo bij, maar qua lengte zal hij niet verdubbelen. In het begin van de zwangerschap is het hoofdje in verhouding veel groter dan het lichaam, maar dat is nu ongeveer zoals het hoort te zijn.

Longen en hersenen

De longen en hersenen zijn voorlopig nog niet klaar met ontwikkelen, dus dat gaat iedere week door. Mocht je gaan bevallen wanneer je 27 weken zwanger bent, is dat niet ideaal. De longetjes van je kindje hebben nog een aantal weken nodig om volledig te ontwikkelen en ook de hersenen hebben nog meer tijd nodig. Hersenen groeien ook na de geboorte van je kindje door en blijven zich ontwikkelen.

Door constant vruchtwater in- en uit te ademen traint je ongeboren kindje zijn longen, zodat deze aan het eind van de zwangerschap klaar zijn om zelfstandig te ademen buiten de baarmoeder. Wist je dat je kindje ook vruchtwater inslikt en hier soms zelfs de hik door kan krijgen? Dit is door veel vrouwen goed te voelen!

Gewicht en lengte

De komende maanden zal je kindje nog veel gewicht erbij krijgen. De gemiddelde baby weegt zo’n 3000 tot 3500 gram. Let wel op: dit zijn gemiddelden. Sommige baby’s worden geboren met een gewicht van 2500 gram, maar er zijn ook genoeg kinderen die met een geboortegewicht van 4500 gram of zwaarder ter wereld komen.

In lengte zal je kindje niet meer verdubbelen. Doorgaans zijn baby’s zo’n 49 centimeter bij de geboorte, wat betekent dat er vanaf nu nog zo’n 13 centimeter bij komt. Ook dit zijn gemiddelden: sommige kinderen zijn langer of juist korter.

Jij wanneer je 27 weken zwanger bent

Misschien voel je je op dit moment op en top zwanger en straal je van top tot teen. Ben je niet zo stralend zwanger? Je bent niet de enige! Het tweede trimester ervaren veel vrouwen als het meest fijne trimester, omdat de groeiende buik nog niet in de weg zit en de kwaaltjes afnemen.

Lees ook  24 weken zwanger | zwangerschapskalender

Harde buiken 27 weken zwanger

Harde buiken zijn een veel voorkomend en vervelend zwangerschapskwaaltje. Je lichaam zegt dat het genoeg is en dat je rust moet nemen. Sommige vrouwen hebben echter ook last van harde buiken, wanneer zij juist in rust zijn. De baarmoeder is zich aan het voorbereiden op de bevalling, waardoor de baarmoeder samentrekt.

Let wel op: harde buiken kunnen vervelend zijn, maar zouden niet regelmatig moeten komen en veel pijn moeten doen. Is dit wel het geval? Neem dan altijd contact op met je arts.

Zwangerschapskwaaltjes wanneer je 27 weken zwanger bent

Wanneer je aan het einde van het tweede zwangerschapstrimester bent aangekomen, kun je ook weer last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Denk aan veel plassen, omdat de blaas simpelweg veel minder ruimte heeft. Ook maagzuur, misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid zijn veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

Genoeg en gezond eten, genoeg drinken en voldoende rust nemen is erg belangrijk wanneer je zwanger bent. Probeer hier goed op te letten en denk aan je gezondheid. Extreme vermoeidheid kan veroorzaakt worden door bloedarmoede, oftewel een ijzertekort. De verloskundige kan door middel van een vingerprikje meten hoe hoog het ijzergehalte in je bloed is.

Tips voor 27 weken zwanger zijn

Waarschijnlijk ben je al druk bezig met de babykamer. Sommige vrouwen hebben de babykamer voor de 30 weken zwangerschap al helemaal af, terwijl de andere mommy to be nog moet beginnen. Wij hebben een complete babyuitzet lijst voor je samengesteld, welke je hier kunt bekijken.

Verzekeringen tijdens de zwangerschap

Het is geen geheim dat er extra kosten worden gemaakt wanneer je zwanger bent. Gelukkig kun je jezelf tegen de meeste kosten goed verzekeringen. Wil je meer lezen over de mogelijke kosten tijdens de zwangerschap, bevalling of kraamtijd? Lees dan zeker ons andere artikel over de Zorgverzekering & Zwangerschap.

Veel aanstaande ouders bekijken hun verzekeringen kritisch, want met een kindje op komst wil je niet voor onverwachte kosten komen te staan. Een vaak vergeten verzekering is de uitvaartverzekering. Heb je er nog geen? Dan kan het verstandig zijn om hier goed naar te kijken. Heb je wel een uitvaartverzekering? Bekijk dan goed of je je kindje aan moet melden na zijn geboorte. Meestal is dit maar een beperkte periode mogelijk.

>> Lees hier alles over de uitvaartverzekering

Shoppen? Tips!

Ondertussen hebben wij veel artikelen gedeeld met verschillende babyproducten. In deze artikelen kun je meer informatie + tips lezen over producten die door veel ouders gebruikt worden tijdens de babytijd. Hieronder kun je een aantal artikelen vinden.

  1. Goedkoopste Pampers : hier kun je ze vinden!
  2. 10x de beste kinderstoel / meegroeistoel
  3. De beste borstkolf in 2021 : informatie + tips
  4. De leukste luiertassen in 2021
  5. Voedingskussen : welke zwangerschapskussen is het beste?
  6. Dit zijn de leukste, GRATIS babydozen!