Laatste update 26/08/2023 by Nicole
Wanneer je 26 weken zwanger bent, zit je nog steeds in het tweede trimester van de zwangerschap. Deze weken bestaan voor je kindje vooral uit heel veel groeien, zodat je na de geboorte een heerlijke baby met bolle wangetjes in je armen kunt sluiten. Lees in dit artikel wat je deze week kunt verwachten en lees ook gelijk wat tips!
26 weken zwanger
Groeien en nog eens groeien: daar bestaan deze weken tijdens de zwangerschap uit. Je kindje maakt groeispurts door, net als je zwangere buikje. Op dit moment weegt je kindje ongeveer 800 gram en is hij 35,5 centimeter lang. Natuurlijk groeit niet ieder kindje op hetzelfde tempo en is dit een gemiddelde. Ook in de zesde maand van het tweede trimester is het belangrijk om gezond te blijven eten! Deze week loopt van dag 182 tot dag 188.
26 weken zwanger : de groei van je kindje
Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap zie je veel verandering per week in de groei van je kindje. Tijdens het tweede trimester vinden er allemaal ontwikkelingen plaats, maar hij zal vooral heel veel groeien. In de laatste 14 weken van de zwangerschap zal hij nog zo’n 15 centimeter en ongeveer 3 kilo groeien. Wat een wonder is het!
Gezichtje krijgt meer vorm en duimzuigen
In de laatste weken heeft je kindje zijn gezichtje al steeds meer vorm gekregen en dat zet natuurlijk steeds meer door. Het gezichtje krijgt een steeds duidelijkere vorm en de tandjes ontwikkelen zich verder. Wist je dat er soms kinderen geboren worden met een tandje? Gelukkig is dit zeldzaam. Ook het duimzuigen heeft je baby nu onder controle en doet hij dan ook graag!
Om te kunnen ademen moet je kindje zijn piepkleine longen blijven trainen. Dit doet hij nog steeds door vruchtwater in- en uit te ademen, zodat hij na de geboorte zelfstandig kan ademen. Zijn neusgaten zijn nu open, waardoor dit goed lukt. Wanneer je kindje met 26 weken zwangerschap geboren zou worden, zijn de longetjes nog niet rijp genoeg om zelfstandig te ademen.
Aankomen in gewicht, vingerafdrukken en groei hersenen
De hersenen van je kindje zijn nog lang niet uitgegroeid. Sterker nog: zelfs na de geboorte blijven de hersenen nog volop verder ontwikkelen. Op het moment dat je kindje geboren wordt, heeft hij een eigen vingerafdruk. In deze week van de zwangerschap wordt dit unieke kenmerk van je kindje gevormd. Bijzonder!
Op dit moment zijn baby’s nog mager, maar daar komt in een rap tempo verandering in. Hij komt iedere week aan, zodat je straks kunt bevallen van een heerlijk kindje met babyvet. Het is belangrijk dat je baby nog een flinke tijd blijft zitten, zodat hij zichzelf goed warm kan houden en zodat de longen goed kunnen rijpen.
Baby 26 weken geboren
Natuurlijk is het veel beter wanneer je kindje nog een paar maanden in je warme buik blijft, maar soms ontkom je er niet aan: premature weeën. Word je kindje geboren met 26 weken? Dan heeft hij nog een lange weg te gaan. Met iedere week nemen de kansen op ernstige infecties af en heeft je kindje een grotere kans om in leven te blijven.
Baby minder voelen 26 weken
Je kunt er soms best onzeker van worden: heb je je kleintje wel genoeg gevoeld vandaag? Waarom is hij zo rustig of juist zo druk? Veel vrouwen ervaren rond deze tijd van de zwangerschap een verandering in de zogenaamde kindsbewegingen. Heb je het idee dat je je kindje niet genoeg voelt? Ga er dan eens rustig voor liggen en concentreer je op je buik. Maak je je veel zorgen? Neem dan uiteraard contact op met de verloskundige.
Reflexen baby bij 26 weken zwanger zijn
Wist je dat baby’s bij de geboorte zo’n 70 reflexen hebben? Op dit moment heeft je kindje al een sterke zuigreflex, waardoor hij de behoefte voelt om te zuigen op zijn duim. Ook de grijpreflex is aanwezig en je kindje grijpt elke kans om te spelen met de navelstreng. Geen zorgen, want deze is goed beschermd en kan wel tegen een stootje.
Jij wanneer je 26 weken zwanger bent
Je bent bijna aan het einde van het tweede zwangerschapstrimester! Het derde zwangerschapstrimester begint wanneer je 28 weken zwanger bent, dus je bent er bijna! Ondanks dat de meeste vrouwen zich een stuk beter voelen na het eerste trimester, kan het ook goed zijn dat dit bij jou helemaal niet het geval is. No worries, je bent écht niet de enige! Veel zwangerschapskwaaltjes gaan bij sommige vrouwen onverminderd door en dat kan best vervelend zijn.
Obstipatie / diarree aan het einde van het 2e trimester
Helaas komt het vaker voor: obstipatie of juist diarree aan het einde van het tweede trimester. De baarmoeder blijft doorgroeien, waardoor al de andere organen steeds meer in de verdrukking komen. De darmen kunnen hier niet altijd even goed tegen en zullen protesteren. Gevolg: diarree of juist obstipatie.
Heb je last van diarree? Let dan goed op dat je niet uitdroogt. Goed drinken is belangrijk om uitdroging tegen te gaan.
Andere zwangerschapskwaaltjes
Niet iedere vrouw is hetzelfde en soms verschilt het in welke week je last krijgt van kwaaltjes. Er bestaan ook zeer gelukkige vrouwen die nooit last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Over het algemeen vertellen zwangere vrouwen in deze week van de zwangerschap over harde buiken, diarree, obstipatie, vaak plassen, duizeligheid en vermoeidheid.
Duizelig en moe zijn
Gezond eten blijft tijdens de gehele zwangerschap ontzettend belangrijk. Wanneer je niet goed eet en last hebt van een lage bloedsuikerspiegel, kan het lichaam vervelend reageren. Het gevolg? Duizeligheid en vermoeidheid. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen door een zo goed en gezond mogelijk voedingspatroon aan te houden. Soms kun je last hebben van een ijzertekort! Vraag de verloskundige bij klachten of zij het ijzergehalte in je bloed wilt opmeten.
Een andere oorzaak van duizeligheid / licht in het hoofd voelen is een lage bloeddruk. Het bloed stroomt trager en dit kan bij (bijvoorbeeld) snel opstaan zorgen voor een naar gevoel.
Contact met je baby en de ligging
Tijdens het tweede trimester bezoek je de verloskundige iets vaker dan de afgelopen maanden. Wist je dat zij nu kunnen voelen waar het hoofdje en de billen van je kindje liggen? De ligging van je kindje is nu nog niet heel belangrijk, maar aan het einde van de zwangerschap wel. Wanneer je kindje goed ligt, ligt hij met zijn hoofdje naar beneden. Sommige kinderen zijn dwars en liggen in een stuit- of zelfs een dwarsligging!
Contact maken met de baby in je buik gaat steeds makkelijker en waarschijnlijk kun je niet meer om de bewegingen heen. Vanaf de buitenkant kun je precies zien waar hij aan het duwen of schoppen is. Probeer eens je met je vingers te porren in je buik en bekijk hoe je kindje hierop reageert. Na een tijdje zul je merken dat hij gericht schopt of duwt. Leuk!
Tips bij 26 weken zwanger zijn
Bij iedere zwangerschapsweek in de kalender geven we tips die bij de betreffende periode horen. Sommige tips worden herhaald, voor het geval je later bent begonnen met het lezen van de zwangerschapskalender.
De beste zorgverzekering tijdens de zwangerschap in 2023
Ben je zwanger en beval je in 2023? Dan kan het verstandig zijn om kritisch naar de zorgverzekering te kijken. Welke kosten worden tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode betaald door je zorgverzekeraar? Betaal je een eigen bijdrage voor een bevalling en een prenataal onderzoek? Wij schreven een uitgebreid artikel met alle veel voorkomende behandelingen en kosten tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode.
Lees hier: Zorgverzekering & Zwangerschap in 2023
Handige artikelen om ook te lezen
Ben je nog niet uitgelezen? Lees dan onze andere artikelen voor de leukste tips en informatie!
Hallo, ik ben Nicole! Als moeder van vier kinderen begrijp ik als geen ander hoe waardevol persoonlijk koopadvies van andere ouders kan zijn. In de afgelopen jaren heb ik me verdiept in de wereld van baby- en kinderproducten en voorzie ik maandelijks duizenden ouders van deskundig koopadvies. Op MamaGroeit.nl vind je uitgebreide reviews, handige top 10 lijsten van de meest gewilde producten, en uiteraard de allerbeste aanbiedingen en prijstips!