24 weken zwanger – zwangerschapskalender

24 weken zwanger

Een nieuwe, zeer belangrijke mijlpaal is bereikt wanneer je 24 weken zwanger bent: je kindje is nu officieel levensvatbaar! Wanneer je na 24 weken zwangerschap premature weeën krijgt, doen artsen in Nederland er alles aan om je kindje in leven te houden. Het beste is natuurlijk dat je kindje voorlopig warm in je groeiende babybuik blijft zitten. Lees alles over 24 weken zwanger zijn.

24 weken zwanger : de groei van je kindje

Wanneer je 24 weken zwanger bent, heb je een belangrijke mijlpaal bereikt. Officieel is je kindje vanaf nu levensvatbaar! Op dit moment is je kindje zo’n 32 centimeter en 600 gram!

Deze zwangerschapsweek is een belangrijke week voor je ongeboren kindje. Ondanks dat hij nog lang niet klaar is om geboren te worden, kunnen artsen je kindje in leven houden wanneer je kindje besluit (veel) te vroeg te komen. Vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent, wordt er na een eventuele bevalling intensieve zorg opgestart en doen Nederlandse artsen er alles aan om je kindje in leven te houden.

Longen zijn nog onvoldoende rijp om zelfstandig te ademen

Omdat de longen van ongeboren baby’s bij deze zwangerschapsduur nog onvoldoende gerijpt zijn, kan hij nog niet zelfstandig ademen. Voor de gezondheid van je kindje is het beter dat hij nog een flinke tijd in je groeiende buik blijft zitten. Voor het rijpen van zijn longetjes en het kweken van babyvet zijn nog een aantal weken zwangerschap nodig. Deze week staat ook weer in het teken van groei en beweging!

Gelukkig is de moderne apparatuur tegenwoordig veel beter dan vroeger en is de kans groot dat je kindje een premature geboorte zal overleven. Verschillende moderne methodes zorgen ervoor dat er zo goed mogelijk voor je premature baby gezorgd kan worden. Echter, het is voor de gezondheid van je baby beter wanneer hij een paar maanden langer in je buik verblijft.

Hersenen ontwikkelen verder en evenwichtsorgaan is ontwikkeld

Wist je dat het evenwichtsorgaan van je kindje op dit moment even groot is als het evenwichtsorgaan bij een volwassen persoon? Ook de hersenen blijven zich continu ontwikkelen. Wanneer je 24 weken zwanger bent, kan je kindje zelfs bewegingen waarnemen. Misschien heb je al gemerkt dat hij zijn voetje of handje terugtrekt, wanneer je je buik een por geeft.

Lekker dansen? Je kleintje doet lekker met je mee! Toch slapen foetussen van deze leeftijd nog zo’n 20 uur per dag, zodat hij heel veel kan groeien de komende weken / maanden. De baby heeft al een slaap- en waakritme, maar deze is ongeveer het tegenovergestelde van jouw ritme. Jij wiegt hem lekker in slaap wanneer je beweegt en hij zal je wakker houden wanneer je tot rust komt.

Open oogjes en drukke bewegingen bij 24 weken zwanger zijn

De mooie oogjes van je kindje gaan rond deze periode weer open, maar veel kan hij natuurlijk nog niet zien. Zijn oogjes hebben al mooie wimpertjes en met een beetje geluk ook wjenkbrauwtjes. Ben je al benieuwd naar de oogkleur van je kindje? Wanneer volwassen mensen dromen, maken de ogen heel snelle bewegingen. Je kindje zijn ogen kan deze bewegingen ook al maken.

Wanneer je 24 weken zwanger bent, voel je je kindje vast al een aantal weken meerdere keren per dag. Soms lijkt het wel een ware disco daarbinnen! Dit is ook leuk voor je omgeving, want aan de buitenkant kun je goed voelen wat je baby allemaal aan het doen is. Misschien kun je het zelfs al zien!

Al dat bewegen heeft een doel, namelijk het trainen van de spieren in zijn lichaam. Ben je soms onzeker omdat je weinig of minder kindsbewegingen voelt? Ga dan rustig op je zij liggen en duw af en toe tegen je buik. De kans is groot dat je kindje heerlijk ligt te slapen en dan ineens wakker wordt. Maak je je zorgen? Neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog.

Jij wanneer je 24 weken zwanger bent

Je zit nog steeds in de zesde maand van het tweede trimester en deze week loopt van dag 168 tot dag 174.

De belangrijke 20 weken echo zit erop, je kindje is vanaf nu levensvatbaar en je hebt waarschijnlijk de meest praktische zaken geregeld. Tijd om te genieten! Toch kun je tijdens het tweede trimester nog steeds last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Lees hieronder wat je rond deze periode kunt verwachten.

Hoger libido, meer zin in seks of juist minder

Tijdens de zwangerschap is de doorbloeding bij vrouwen een stuk beter. Dit kun je onder andere merken aan bloedverlies na de gemeenschap of bijvoorbeeld een spontane bloedneus. Let op: niet iedere vrouw heeft hier last van. Ook een hoger libido (en dus meer zin in seks!) is een punt waaraan je dit kunt merken.

De gierende hormonen en betere doorbloeding kunnen voor heel veel zin in seks zorgen. Heb je juist helemaal geen zin? Geen zorgen, want dit komt ook voor. Over het algemeen komt de “zin” in pieken en dalen: je hebt héél veel zin en op het andere moment helemaal niet. Luister naar je gevoel.

Een baarmoeder als een voetbal en een plopnavel

Het is je vast niet ontgaan dat je baarmoeder (en je buik) steeds groter worden. Op dit moment heeft je baarmoeder iets weg van een voetbal, waardoor het lastiger kan worden om bepaalde bewegingen te maken. Denk aan het bukken om je veters te strikken. De harde bovenrand van de baarmoeder komt nu al boven de navel uit, waardoor dit belemmerend kan zijn in je bewegingen.

De navel van veel vrouwen ploppen ineens naar buiten! Maak je niet druk, want hij wordt ooit weer normaal. De groeiende baarmoeder zorgt voor deze ploppende navel, die er misschien niet zo heel charmant uitziet. Dit kan overigens geen kwaad, zolang je geen pijn en/of jeuk hebt op de plek. Heb je hier wel aanhoudende last van? Dan is het verstandig om het even door te nemen met de verloskundige, omdat het een navelbreuk zou kunnen zijn.

Bandenpijn – bekkenpijn

De snelgroeiende baarmoeder kan ook bandenpijn veroorzaken. Deze banden houden je baarmoeder op de juiste plek, maar worden op dit moment zwaar belast. Bij plotselinge bewegingen kun je een scherpe pijn voelen, die iets later weer afzakt. Probeer vloeiende bewegingen te maken en je lichaam niet te overbelasten.

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van bekkeninstabiliteit of bekkenpijn. Omdat alles in je lichaam een stuk soepeler wordt, kan het bekken instabiel worden. In ons andere artikel lees je er alles over + tips voor juiste bekkenbanden. In ons andere artikel lees je meer informatie over bekkenbanden en bekijk je de beste exemplaren.

Naar de tandarts wanneer je 24 weken zwanger bent

Tijdens de zwangerschap is het gebit van een vrouw een stuk gevoeliger voor problemen. Het tandvlees is extra gevoelig en kan sneller bloeden, maar je hebt ook meer kans op ontstekingen. Het is daarom erg belangrijk om ook tijdens de zwangerschap voor een controle naar de tandarts te gaan. Hij/zij kan je adviseren hoe je het gebit tijdens de zwangerschap zo goed mogelijk kunt verzorgen.

Wist je dat een slecht gebit in verband wordt gebracht met vroeggeboortes en vruchtbaarheidsproblemen? Het is dus extra belangrijk om goede zorg te dragen voor je gebit tijdens deze speciale, chaotische maanden.

Pretecho : 3D of 4D echo tijdens de zwangerschap

Eén van de meest speciale momenten tijdens de zwangerschap: een pretecho laten maken van je ongeboren kindje. Misschien heb je jezelf er al in verdiept en misschien heb je zelfs al een afspraak gemaakt voor zo’n mooie 3D echo. Tijdens zo’n speciale echo kun je je kindje bekijken en precies zien op wie hij lijkt!

De technologie heeft de laatste jaren grote sprongen gemaakt. Een aantal jaren geleden konden 3D echo’s er nog eng uitzien, maar daar is tegenwoordig weinig meer van te merken. Het ene echobureau maakt nog mooiere kiekjes van je kindje dan de ander. Veel bureau’s adviseren om een pretecho tussen de 24 en 30 weken zwangerschap te laten maken. Een kindje past tot 24 weken helemaal in beeld, maar de beelden later in de zwangerschap zijn vaak mooier.

Let op: maak niet te laat een afspraak wanneer je graag een pretecho wilt laten maken. De kans is groot dat je dan niet heel veel mooie beelden krijgt. Ligt je kindje verkeerd en ben je nog op tijd? Dan mag je vaak kosteloos terug komen voor een nieuwe echo.

<< Week 23
>> Week 25

Relevante artikelen

Scroll naar boven