Heb je last van slapeloosheid en/of zwangerschapsdementie? Geen zorgen! Deze twee zwangerschapskwaaltjes komen vaak voor. Je bent nu 23 weken zwanger en je buik begint aardig te groeien. Net als je kindje, want die komt iedere week ongeveer 100 gram aan. Aan het eind van de zwangerschap heeft hij lekkere, dikke babywangetjes!
23 weken zwanger : de groei van je kindje
Je kindje weegt nu ong. 500 gram en is 30 centimeter lang. Zijn gezichtje wordt steeds voller en hij begint steeds meer aan te komen!
In +/- 40 weken tijd moet een bevruchte eicel uitgroeien tot een mini-mensje met fijne babyvetjes. Iedere week van de zwangerschap maakt je ongeboren kindje een grote groei door, zodat hij aan het einde van de zwangerschap een bolle babytoet heeft. De bolle babywangen zijn overigens niet gelijk bij iedere baby aanwezig, maar hij heeft wel genoeg babyvet nodig om zichzelf enigszins warm te kunnen houden. Bij 23 weken zwangerschap is je kindje zo groot als een maïskolf.
Het gezichtje van je kindje wordt steeds minder rimpelig, omdat er steeds meer babyvet tevoorschijn komt. Ook wordt de huid van je baby steeds dikker. Zijn lichaam groeit op dit moment sneller dan het hoofdje en het is inmiddels aardig in verhouding.
Geluiden horen en later geluiden herkennen
Je kindje kan al een tijdje horen, maar hij hoort harde geluiden in de omgeving nu nog beter. Misschien heb je al gemerkt dat hij hier soms op reageert, door middel van een duw, por of schop in je buik. Hou je van een bepaalde soort muziek en zet je dit regelmatig op? Dan zou je kindje deze muziek zomaar kunnen herkennen na de geboorte. Sommige kindjes worden na de geboorte zelfs rustig van de muziek die je tijdens de zwangerschap hebt beluisterd.
Naast de harde geluiden hoort je kindje heel de dag je hartslag en rommelende darmen. Dit gesuis maakt hem rustig en dat zal na de geboorte ook het geval zijn. Het is dan ook niet vreemd dat er zoveel muziekknuffels en muziekdoosjes met baarmoedergeluiden verkrijgbaar zijn.
Ademhaling oefenen in de buik
Je baby oefent al even met ademhalen, al heeft hij natuurlijk nog geen zuurstof tot zijn beschikking. In de baarmoeder ademt hij vruchtwater in, wat een goede oefening is voor het echte ademen. Als je baby op dit moment geboren zou worden, kan hij nog niet overleven buiten de baarmoeder. Officieel wordt er gestart met intensieve zorg wanneer een kindje geboren wordt bij de duur van 24 weken zwangerschap. In zeer zeldzame gevallen wordt dit eerder gedaan.
Spieren trainen door veel beweging
De meeste vrouwen voelen hun kindje al een paar weken schoppen, duwen en porren. De ene vrouw voelt dit eerder dan de andere vrouw, wat helemaal niets zegt over de gezondheid van je kindje. Het is ook heel normaal om je kindje rond deze weken de ene dag vaker te voelen dan de andere dag. Merk je een heel groot verschil in de zogenaamde kindsbewegingen? Neem dan contact op met de verloskundige.
De spieren van je kindje moeten volop getraind worden en dit doet hij door middel van heel veel bewegen. Heb je deze bijzondere bewegingen al aan de buitenkant gevoeld? Leuk, want op die manier kan je partner ook genieten van dit fantastische gevoel! Maak je geen zorgen over de navelstreng, want deze is zo’n 50 centimeter. Je kindje zal er dus niet snel in verstrengeld raken!
Jij wanneer je 23 weken zwanger bent
Je bent in de zesde maand van het tweede trimester. Deze week loopt van dag 161 tot 167 dagen. Hallo, druppels melk en brandend maagzuur!
Een zwangerschap blijft uniek en bijzonder, dus geen enkele zwangerschap verloopt hetzelfde. Toch komen veel specifieke kwaaltjes tijdens (ongeveer) dezelfde weken voor. Veel vrouwen voelen zich best goed wanneer zij 23 weken zwanger zijn, maar er zijn altijd uitzonderingen. Geef soms toe aan dat middagdutje en laat jezelf flink vertroetelen als dat aangeboden wordt!
Help, er komt melk uit mijn borsten!
Tijdens de zwangerschap beginnen de borsten van een vrouw te veranderen. Ze bereiden zich voor op het geven van borstvoeding na de geboorte van je kindje. Zodra je bent bevallen, geeft het lichaam een seintje: kom maar op met die melk! De melkproductie zal dus pas ná de bevalling goed op gang komen.
Toch kun je rond de 23 weken zwangerschap al wat melkverlies opmerken. Dit komt veel voor en zegt overigens niets over hoe de borstvoeding straks zal verlopen. Er zijn speciale zoogcompressen verkrijgbaar, welke je in je beha kunt stoppen. Krijg je ineens donkere tepels? Ook dit hoort er allemaal bij. Na de geboorte kan je kindje gemakkelijker je tepels vinden en genieten van mama’s melk.
Gezond eten en goed ontbijten
Tijdens de zwangerschap stroomt er extra bloed door je lichaam en kun je wel wat extra ijzer gebruiken. Misschien neem je al een speciaal voedingssupplement voor zwangere vrouwen, maar dit is geen vervanging voor een gezond eetpatroon. Start de dag goed met een gezond ontbijtje, zodat je iets meer energie hebt. Ook is het verstandig om gevarieerd te eten en genoeg ijzer binnen te krijgen.
Wanneer je te weinig ijzer binnenkrijgt, kun je je slap en futloos voelen. Dit zijn de symptomen van een ijzertekort:
- Spierpijn, rusteloze benen, hartkloppingen, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, bleek zijn, slechte conditie.
Zorg er dus voor dat je een ijzertekort voorkomt en eet gezond. Voedingssupplementen die afgestemd zijn op de zwangere vrouw zijn nooit een slecht idee. Deze vitamines kun je op deze pagina van BOL.com vinden! Gezonde voeding is niet alleen verstandig voor jou, maar ook voor je ongeboren kindje. Voor dit wonder wil je natuurlijk het allerbeste!
Snurken, maagzuur en zwangerschapsdementie
Het slapen tijdens de zwangerschap is niet altijd even makkelijk. Misschien zit je buik nog niet echt in de weg, maar moet je wel vaak je bed uit om te gaan plassen. En wat dacht je van dat brandend maagzuur? Tijdens de zwangerschap kun je hier best wat last van hebben, waardoor je uiteindelijk last krijgt van een chronisch slaaptekort. Dit slaaptekort hangt weer samen met “zwangerschapsalzheimer“.
Vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapsdementie of zwangerschapsalzheimer genoemd. Je vergeet waar je je sleutels hebt neergelegd of je weet ineens niet meer welke boodschappen je nodig had. Handig! Slecht slapen kan overigens ook veroorzaakt worden door de vreemde dromen die je hebt tijdens de zwangerschap. Je bent jezelf mentaal aan het voorbereiden op de komst van je kindje.
Tips bij 23 weken zwanger zijn
Je bent over de helft van de zwangerschap en hebt waarschijnlijk al veel in orde gemaakt voor het kleine wonder in je buik. Denk aan het inschrijven bij de kraamzorginstantie, het aanvragen- of bestellen van het kraampakket, het bij elkaar zoeken van de babyuitzet en andere praktische zaken. Hieronder staan links naar artikelen die wellicht handig zijn om te lezen ter voorbereiding op de komst van je kindje!