22 weken zwanger – zwangerschapskalender

22 weken zwanger

Je bent alweer 22 zwanger, wat betekent dat je bent begonnen aan de 23e zwangerschapsweek. Het wondertje in je buik blijft lekker groeien en krijgt haartjes op zijn hoofdje! Deze week is het tijd voor de 22-wekenprik, mits je daarvoor hebt gekozen. Lees meer over 22 weken zwanger zijn!

22 weken zwanger – de groei van je kindje

Je kindje weegt nu ong. 460 gram en is 28 centimeter lang. Je kindje slaapt veel en krijgt kleine haartjes en wenkbrauwen.

Het blijft bijzonder: de schopjes en duwtjes van het kindje in je buik. Sommige vrouwen voelen dit al weken, andere vrouwen hebben er iets langer op moeten wachten. Wanneer je 22 weken zwanger bent, slaapt je kindje bijna de hele dag. Misschien lijkt dit niet zo, omdat je hem heel intensief voelt bewegen wanneer je lekker gaat zitten.

Op het moment dat je druk in de weer bent, merk je dat niet zo. Je focus ligt dan niet op je buik. Zodra je lekker gaat zitten of liggen, wordt je kindje wakker. Tijdens de drukke activiteiten wieg je hem als het ware in slaap, maar wanneer je rustig bent, wordt hij wakker. Geniet er nog even van, want binnenkort kunnen die schoppen en duwtjes een stuk intenser en zelfs pijnlijk worden.

Haartjes op zijn hoofdje en echte wenkbrauwtjes

De ene baby wordt geboren met een volle coupe, terwijl de andere baby maar een paar donshaartjes heeft. Op dit moment beginnen de haartjes op je kindje zijn hoofdje te groeien, net als de mini-wenkbrauwtjes. Erg schattig, zeker wanneer hij je liefdevol aankijkt na de geboorte met zijn mooie wimpertjes!

Donshaartjes op zijn lijfje

Naast het hoofdhaar en de wenkbrauwtjes wordt de rest van het lijfje van je kindje nog steeds bedekt én beschermd door een donslaagje. Dit laagje biedt bescherming en je kindje zal het niet koud krijgen. Op het moment dat je kindje geboren is, is dit laagje (bijna helemaal) weg. Bij kindjes die te vroeg geboren zijn zie je vaak nog wel een restje van dit “nesthaar”. Zodra je kindje genoeg vet heeft, zal dit haar verdwijnen.

22 weken zwanger – Jij

Je bent in de vijfde maand van het tweede trimester. Deze week loopt van dag 154 tot 160 dagen. Hallo, nachtmerries!

Ondanks dat de meeste vrouwen zich een stuk fitter voelen in het tweede trimester van de zwangerschap, hoeft dit voor jou natuurlijk niet perse ook het geval te zijn. Ben je heel erg vermoeid of heb je nog steeds last van misselijkheid? Je bent niet de enige. Geef toe aan de vermoeidheid en doe een extra powernap. V

Dromen / nachtmerries tijdens de zwangerschap

Een vervelend “kwaaltje” tijdens de zwangerschap: levensechte dromen die in de buurt komen van een nachtmerrie. Je droomt bijvoorbeeld over situaties waarin je je kindje bent vergeten in de winkel of je hebt een droom waarin je helemaal niet capabel genoeg bent om voor een kindje te zorgen. Geen zorgen! Het is allemaal een voorbereiding op het ouderschap, zodat je er straks helemaal klaar voor bent.

22 weken zwanger

De komst van een nieuw leven is een grote verandering in je leven. Het is helemaal niet vreemd dat er (onbewust) angsten aanwezig zijn. Door deze dromen verwerk je deze angsten, zodat je straks een heel goede moeder kunt zijn.

Een schimmelinfectie wanneer je 22 weken zwanger bent

Ook niet-zwangere vrouwen kunnen (regelmatig) last hebben van vaginale schimmelinfecties. Tijdens de zwangerschap zijn er nogal wat veranderingen in het lichaam, waardoor de kans op een schimmelinfectie groter is. Heb je last van jeuk, brokkelige of onaangenaam ruikende afscheiding? Breng dan een bezoekje aan de huisarts.

De vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap is hoe dan ook anders. Vaak is het meer, soms even wat minder. Een vaginale schimmelinfectie herken je aan een onaangename geur en brokkelige/donkere afscheiding. Schaam jezelf vooral niet, want het is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje.

De 22-wekenprik of kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap

Sinds eind 2019 is het voor zwangere vrouwen mogelijk om een speciale kinkhoestvaccinatie te halen. De 22-wekenprik biedt bescherming tegen kinkhoest aan de zwangere vrouw en aan de ongeboren baby. Wist je dat kinkhoest erg gevaarlijk kan zijn voor je kindje? Lees er alles over in ons uitgebreide artikel.

>> Kinkhoestvaccinatie : 22 weken-prik informatie

Striae of zwangerschapsstriemen bij 22 weken zwangerschap

Zwangerschapsstriemen: een vervelend probleem tijdens de zwangerschap. Op momenten dat je lichaam een snelle groei doormaakt, kan het onderhuids bindweefsel scheuren. Jammer genoeg bestaat er geen wondermiddel dat dit probleem geheel kan voorkomen, maar je kunt wel proberen om de huid iets meer elastisch te maken, zodat deze minder snel zal scheuren. Hier bestaan verschillende producten voor.

22 weken zwanger baby niet voelen

Je voelt je kindje waarschijnlijk al een aantal weken en maakt je nu zorgen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand. Je kindje slaapt bijna heel de dag en wordt meestal wakker wanneer jij rust neemt. Misschien beweegt je kindje juist op de momenten dat je slaapt. Maak je je ernstige zorgen? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de verloskundige of gynaecoloog.

Tips bij 22 weken zwanger

Bij ieder deel van de zwangerschapskalender geven we een aantal handige tips. Sommige tips komen vaker terug, omdat deze tijdens heel de zwangerschap van toepassing zijn. Hieronder lees je de meest belangrijke en nuttige tips.

Betaalbare, goede zwangerschapskleding

Zo ongeveer alle vrouwen moeten er op een geven moment aan geloven: positiekleding. Deze speciale kleding is lekker stretchy en zorgt ervoor dat je er modieus bij kunt lopen, óók tijdens de zwangerschap. Gelukkig hoeft goede zwangerschapskleding niet heel duur te zijn! Wij hebben een artikel voor je geschreven waarin je goedkope en goede positiekleding kunt aanschaffen.

Een voedingskussen om lekker te slapen

Het voedingskussen: een onmisbaar product voor tijdens- en na de zwangerschap. Een voedingskussen wordt ook wel een borstvoedingskussen of zwangerschapskussen genoemd. Dit kussen zorgt tijdens de zwangerschap voor een goede ondersteuning, zodat je een stuk lekkerder kunt slapen. Comfort voor alles!

voedingskussen
Scroll naar boven