19 weken zwanger – zwangerschapskalender

19 weken zwanger

Welkom, 5e zwangerschapsmaand! Nog zeven dagen en dan ben je officieel op de helft van je zwangerschap! Vanaf vorige week mocht de medische 20-wekenecho plaatsvinden, welke aangeboren afwijkingen aan het licht kan brengen. Je kleintje blijft ook deze week goed doorgroeien en ontwikkelen en je buikje wordt steeds groter. Lees alles wat je wilt weten over 19 weken zwanger zijn!

19 weken zwanger – de groei van je kindje

Je kindje weegt nu ongeveer 250 gram en is 22 centimeter lang. Je kindje ontwikkelt nu een heuse slaapcyclus en heeft regelmatig de hik!

Het gehoor van je kindje werkt nu echt goed! De oortjes zijn een stuk completer, nu er ook gehoorbotjes aanwezig zijn en de oortjes bijna op de goede plek zitten. Veel aanstaande moeders zingen voor hun kindje of praten tegen hem/haar. Schaam jezelf hier niet voor, het is alleen maar goed! Op die manier hechten jullie je alvast een beetje aan elkaar en zal hij je stem na de geboorte direct herkennen.

Heb je al een zwangerschapsketting? Zo niet, dan kun je in ons andere artikel meer informatie lezen over dit zwangerschapssieraad. Het balletje dat aan deze ketting hangt geeft een tinkelend geluid dat je baby geruststelt.

Geslachtsorganen en bewegingen

Zit er een klein meisje in je buik? Op dit moment heeft zij zo’n zes miljoen eicellen in haar eierstokken. Wist je dat er na de geboorte nog “maar” één miljoen eicellen overblijven? Het verdere voortplantingsstelsel is inmiddels helemaal ontwikkeld. Bij jongetjes zijn de testikels inmiddels ontwikkeld en de uitwendige geslachtsorganen groeien verder. Vanaf 10 weken zwangerschap scheiden jongetjes al testosteron af.

Je kleintje beweegt zo’n 200 keer per dag. Natuurlijk voel je niet al de bewegingen van je baby, maar je kunt hem/haar zo nu en dan al behoorlijk voelen schoppen en duwen. Maak je overigens geen zorgen wanneer dit nog niet het geval is, want sommige aanstaande moeders voelen dit pas later. Er zijn rustige en drukke baby’s en dit merk je al vanaf dat de kindjes in je buik groeien.

De zenuwen van je kindje tussen zijn hersenen en spieren gaan steeds beter werken vanaf deze week. Hij zal dan ook meer controle krijgen over deze bewegingen.

Wanneer jij rondloopt, wordt je kindje heerlijk in slaap gewiegd. Je kindje ontwikkelt op dit moment zelfs al een slaapcyclus. Er is een duidelijk patroon van wakker worden en slapen. Verder kan je kindje ook gewekt worden door plotselinge bewegingen of geluiden.

Ledematen, bindweefsel en de hik

De ledematen van je kindje bestaan al een flinke tijd uit kraakbeen. Tegen de tijd dat hij geboren wordt, moet het meeste hiervan stevig bot zijn. Op dit moment krijgen de ledematen steeds meer bot, in plaats van kraakbeen. Extra calcium nemen tijdens de zwangerschap is dus geen overbodige luxe.

Bij 19 weken zwangerschap is de huid van je kindje nog zeer rimpelig. Dit komt doordat er nog maar weinig vet en onderhuids bindweefsel is. Vanaf dit moment wordt er steeds meer onderhuid bindweefsel aangemaakt, zodat je kindje straks een zacht en glad babyhuidje heeft.

Je kindje slikt vruchtwater in en plast het weer uit. Wist je dat hij ook al de hik kan hebben? En wist je ook dat je dit goed kan voelen? Zodra je dit voor de eerste keer voelt, zul je het meteen herkennen. De hik is niet schadelijk en komt soms meerdere keren per dag voor.

19 weken zwanger – Jij

Je bent in de vijfde maand van het tweede trimester. Deze week loopt van dag 133 tot 139. Hoe gaat het met je vreetbuien?

Vreetbuien, zwangerschapscravings, ademtekort en bloedneuzen. Zwanger zijn is niet altijd even leuk. Gelukkig hoef je niet perse last te krijgen van al de zwangerschapskwaaltjes die vaak voor komen. Misschien voel je je op dit moment fantastisch en heb jij de welbekende zwangerschapsgloed!

Vreetbuien en cravings

Nee, je hoeft niet twee keer zoveel te eten wanneer je zwanger bent. Toch vraagt je lichaam op dit moment misschien meer voedsel dan normaal en dat is niet erg! Probeer het wel een beetje te beperken wanneer je merkt dat je heel de dag door trek hebt. Fruit en andere gezonde snacks zijn beter dan bakken met ijs en koekjes. Ook kun je beter water drinken dan zoete drankjes.

Dé zwangerschapsstreep of linea negra

Een donkere lijn vanaf je schaambeen tot aan je navel, dát is de zwangerschapsstreep oftewel linea negra. Deze streep zit er altijd, maar wordt beter zichtbaar doordat je tijdens de zwangerschap meer pigment aanmaakt. Niet iedereen krijgt deze streep! De buikspieren wijken uit elkaar, zodat ze plaats kunnen maken voor de baarmoeder die steeds groter wordt. Op deze plaats verschijnt de linea negra.

Naast de zwangerschapsstreep kan er nog een verandering ontstaan: een plopnavel! Door al de druk van de groeiende baarmoeder en je kindje kan je navel naar buiten ploppen. Na de zwangerschap plopt hij meestal weer terug, maar blijft wel wat slapjes.

IJzertekort

Ben je nog steeds erg moe, zonder duidelijke redenen? In sommige gevallen kan dit betekenen dat je een ijzertekort hebt. Het HB-gehalte kan gemakkelijk worden gecontroleerd door de verloskundige. Er wordt door middel van een vingerprikje wat bloed afgenomen en de uitslag is snel bekend.

Heb je bloedarmoede? Dan kun je van de verloskundige staalpillen (ijzer) krijgen. Wanneer het HB-gehalte iets te laag is, kun je ook veel ijzerrijke groenten eten en wat Roosvicee Ferro drinken. In Roosvicee Ferro zit ferrogluconaat, een ijzer dat snel opgenomen wordt door het bloed.

Verstopte neus of een bloedneus

Tijdens de zwangerschap is er een veel betere doorbloeding in het hele lichaam. Zo kun je na de seks wat last hebben van spotting, licht bloedverlies. De bloedvaatjes kunnen sneller knappen, maar dit kan geen kwaad. Dit is ook het geval in de neus. De slijmvliezen in de neus zetten uit, waardoor je het gevoel hebt een verstopte neus te hebben. Ook kun je sneller last hebben van een bloedneus.

De 20-wekenecho

De tijd is voorbij gevlogen en het is nu tijd voor de 20-wekenecho. Officieel mag deze medische echo plaatsvinden tussen de 18 en 21 weken zwangerschap. Tijdens deze echo wordt de gezondheid en de groei/ontwikkeling van je kindje bekeken. Groeit je kindje goed? Is er sprake van aangeboren afwijkingen?

Veel aanstaande ouders komen tijdens deze medische echo ook te weten of zij een jongetje of een meisje verwachten. Wil je dit liever niet weten? Geef dit dan duidelijk aan voordat de echo begint.

Tips bij 19 weken zwanger zijn

Kraamzorg, kinderopvang en de babyuitzet regelen. Heb je dat allemaal al gedaan? Vooral de kraamzorg en de kinderopvang zijn belangrijk! Je hebt vaak te maken met lange wachtlijsten en wilt natuurlijk wel alles goed geregeld hebben voor de komst van je kindje.

Wil je producten uitproberen van Zwitsal, Pampers, Sudocreme en Avent? Vraag dan zeker de gratis babydozen aan. In deze gratis zwangerschapsboxen vindt je niet alleen gratis proefproducten, maar krijg je vaak ook veel handige kortingsbonnen. Deze zijn vooral voor de luiers erg handig!

Relevante artikelen

Scroll naar boven