17 weken zwanger | zwangerschapskalender

17 weken zwanger

17 weken zwanger, je bent alweer bijna op de helft van je zwangerschap! In deze zwangerschapsweek gaat je kindje onverminderd hard door met groeien. Hij krijgt zelfs meer babyvet! En dat is nodig, want over een paar maanden moet hij dat lekkere speklaagje van een pasgeboren baby hebben. Begint de buik al te groeien? En heb je je kindje al gevoeld? Lees alles over 17 weken zwanger zijn.

17 weken zwanger | de groei van je kindje

Je kindje heeft het momenteel heel druk met bewegen. Het houdt maar niet op! De bewegingen zijn inmiddels ook een stuk vloeiender dan een paar weken geleden. Er is niets meer over van de schokkerige, trillende beweginkjes. Je kleintje wordt al een echt mensje! Wist je dat zijn gezichtsspieren ook goed bezig zijn? Zo nu en dan zal je kindje zelfs al een beetje fronsen. Bijzonder hé?

Een paar weken geleden twijfelde je misschien nog aan de kriebels in je buik, maar vanaf deze week gaan de meeste moeders hun ongeboren kindjes voelen. Je kindje beweegt de hele dag door en soms zal hij lekker tegen de baarmoederwand duwen. Het kan zo zijn dat je dit al voelt! Voel je nog helemaal niks? Geen zorgen. Iedere vrouw is anders en soms voel je het een paar weken later.

Geslacht

Vanaf het moment dat de eicel bevrucht wordt, staat al vast wat het geslacht van je kleine wereldwonder is. Toch is dat de eerste maanden nog helemaal niet duidelijk op de echo’s. Sommige echopraktijken bieden vanaf 13 of 14 weken zwangerschap speciale echo’s aan om een geslachtsbepaling te doen. Er wordt dan gekeken naar het geslacht van je kindje. Een pretecho is erg leuk om te doen tijdens de zwangerschap!

Sommige ouders kiezen voor een zogenaamde “Gender Reveal Party”. Dit feestje wordt gebruikt om het geslacht te onthullen voor vrienden en familie. Dit fenomeen is over komen waaien uit Amerika, net zoals de babyshower. Zo’n speciaal feestje is niet voor iedereen weggelegd en het is ook niet gek om het geslacht voor jezelf te houden. Des te groter is de verrassing na de geboorte!

Smaakpapillen en een échte vingerafdruk

In deze zwangerschapsweek zullen de smaakpapillen zich gaan ontwikkelen. Ze ontwikkelen zelfs zo goed dat je kindje al een onderscheid kan maken tussen zoet en niet zoet. Je kindje kan zijn vingers en teentjes sturen en deze week ontstaat zijn eigen, échte vingerafdruk. Deze vingerafdruk is er de rest van zijn leven! De nageltjes groeien ook door en je baby gaat meer lichaamsvet ontwikkelen. Nog een tijdje geduld en dan heb je een heerlijk kindje met babyvetjes!

17 weken zwanger | Jij

Tijdens deze weken van de zwangerschap zul je geen grootse veranderingen opmerken. Wel moet je waarschijnlijk veel vaker naar het toilet, omdat de baarmoeder op de blaas begint te drukken. Dit was de laatste weken ook al het geval. Het kan ook voor komen dat je helemaal nergens last van hebt! Geniet ervan, want binnenkort zit de grote buik in de weg.

Wat veel vrouwen tijdens deze weken ook merken, is dat de zin in seks toeneemt. In het eerste trimester voelen de meeste vrouwen zich beroerd en moe. De zin in seks is dan ver te zoeken en dat is alles behalve raar. Nu je jezelf wat beter voelt en de doorbloeding naar je geslachtsorganen veel beter is, kun je ontzettend veel zin in seks krijgen. Maak er gebruik van! Ontspanning tijdens de zwangerschap is hartstikke goed.

Lees ook  25 weken zwanger : zwangerschapskalender

Heb je last van een harde buik na een orgasme of na de seks in het algemeen? Een pijnlijke buik na de seks is iets dat veel voorkomt en waar je weinig aan kunt veranderen. Bedenk je wel dat je de baby géén kwaad kunt doen, dat je de baby niet kunt raken en dat de harde buik uiteindelijk weer zacht wordt. De baarmoeder is een grote spier die samentrekt bij een orgasme. Dit kan geen kwaad.

Let op: heb je kans op een vroeggeboorte? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Tips bij 17 weken zwanger zijn

Tijdens de zwangerschap moet je veel praktische zaken regelen. Denk aan kinderopvang, kraamzorg, een kraampakket, de babyuitzet en nog wat praktische zaken. Wat moet je gaan regelen?

Kraamzorg en kinderopvang

Waarschijnlijk heb je al kraamzorg en kinderopvang geregeld. Als dit niet het geval is, wordt het hoogtijd om dit te gaan regelen. Je hoeft je zwangerschap niet te melden bij de zorgverzekeraar, maar dit kan wel handig zijn. Sommige zorgverzekeraars bieden een gratis kraampakket aan, mits je aanvullend verzekerd bent.

>> Leer hier meer over het kraampakket

Verzekeringen

Heb je al kritisch naar je verzekeringen gekeken? De komst van een nieuw leven brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. De kosten van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd kunnen hoog oplopen. Zeker wanneer je dit niet verwacht. Het is wellicht verstandig om naar je zorg- en uitvaartverzekering te kijken.

>> Lees hier meer over de kosten tijdens de zwangerschap
>> Lees hier meer over de uitvaartverzekering

Gratis babydozen en babyproducten

We hebben een handig overzicht voor je samengesteld! In dit overzicht kun je bekijken waar je jezelf kunt aanmelden voor gratis babydozen, proefdrukken voor geboortekaartjes en nog veel meer! Waarom? In de gratis babydozen zitten proefmonsters die je kunt gebruiken voor je kindje. Bevalt het product? Dan kun je een grotere versie aanschaffen. Op die manier koop je geen producten waar je niets aan hebt.

In de meeste gratis babydozen zit een pak Pampers of luiers van een eigen merk, babydrinkflesjes, luierzalf van verschillende merken, knuffeltjes, lepeltjes en veel kortingsbonnen. Deze kortingsbonnen komen zeker in de eerste maanden met je kindje altijd goed van pas.

>> Bekijk het overzicht van gratis babydozen hier

De babyuitzet

Van rompertjes tot drinkflesjes, van voedingskleding tot borstkolf. Wat heb je nu eigenlijk écht nodig van de babyuitzet lijst? Je moet weten dat de meeste babyuitzet lijsten erg commercieel zijn ingericht. Aanstaande moeders willen het beste voor hun kindje en kopen braaf alles dat op het lijstje staat. Niet doen! Lees onderstaande artikelen en doe meer kennis op! Niet alles is broodnodig en sommige producten kunnen écht lang na de geboorte worden aangeschaft.

Wanneer je 17 weken zwanger bent, heb je nog genoeg tijd om een begin te maken aan de babyuitzet. Bedenk wel dat een babykamer weer anders is. Wil je gaan verven en/of ga je een nieuwe babykamer aanschaffen? Dan moet de babykamer een hele tijd luchten, zodat de giftige stoffen weg zijn voor de komst van je kindje. Ook zit er een lange levertijd op de meeste babykamers.

>> Bekijk hier de complete babyuitzet lijst
>> Bekijk hier de HEMA baby uitzetlijst

Lees ook: