17 weken zwanger – zwangerschapskalender

Wanneer je 17 weken zwanger bent, ben je alweer bijna op de helft van je zwangerschap! In deze zwangerschapsweek gaat je kindje onverminderd hard door met groeien en krijgt hij zelfs meer babyvet. Dit is nodig, want over een paar maanden moet hij een lekker speklaagje hebben. Begint je buikje al te groeien en heb je je kindje al gevoeld? Lees snel meer over 17 weken zwanger zijn!

17 weken zwanger – de groei van je kindje

Je kindje weegt nu ongeveer 150 gram en is 17 centimeter lang. Hij is even groot als een peer en hij begint wat babyvet te ontwikkelen!

Je kindje heeft het momenteel heel druk met bewegen. Het houdt maar niet op! De bewegingen zijn inmiddels ook een stuk vloeiender dan een paar weken geleden. Er is niets meer over van de schokkerige, trillende beweginkjes. Je kleintje wordt al een echt mensje! Wist je dat zijn gezichtsspieren ook goed bezig zijn? Zo nu en dan zal je kindje zelfs al een beetje fronsen. Bijzonder hé?

Een paar weken geleden twijfelde je misschien nog aan de kriebels in je buik, maar vanaf deze week gaan de meeste moeders hun ongeboren kindjes voelen. Je kindje beweegt de hele dag door en soms zal hij lekker tegen de baarmoederwand duwen. Het kan zijn dat je dit al voelt! Voel je nog helemaal niks? Geen zorgen. Iedere vrouw is anders en sommige vrouwen voelen het pas een paar weken later.

Geslacht van je ongeboren kindje

Vanaf het moment dat de eicel bevrucht wordt, staat al vast wat het geslacht van je kleine wereldwonder is. Toch is dat de eerste maanden nog helemaal niet duidelijk op de echo’s. Sommige echopraktijken bieden vanaf 13 of 14 weken zwangerschap speciale echo’s aan om een geslachtsbepaling te doen. Er wordt dan gekeken naar het geslacht van je kindje. Een pretecho is erg leuk om te doen tijdens de zwangerschap, maar moet je wel zelf betalen.

Sommige ouders kiezen voor een zogenaamde ‘Gender Reveal Party’, een feestje dat gebruikt wordt om het geslacht te onthullen voor vrienden en familie. Dit fenomeen is over komen waaien uit Amerika, net als de babyshower. Zo’n speciaal feestje is niet voor iedereen weggelegd en het is dan ook helemaal niet gek om het geslacht nog lekker voor jezelf te houden! Des te groter is de verrassing na de geboorte.

Smaakpapillen en een échte vingerafdruk

In deze zwangerschapsweek zullen de smaakpapillen zich gaan ontwikkelen. Ze ontwikkelen zich zelfs zo goed dat je kindje al een onderscheid kan maken tussen zoet en niet zoet. Je kindje kan zijn vingers en teentjes sturen en deze week ontstaat zijn eigen, échte vingerafdruk. Deze vingerafdruk is er voor de rest van zijn leven! De nageltjes groeien ook door en je baby gaat meer lichaamsvet ontwikkelen. Nog een tijdje geduld en dan heb je een heerlijk kindje met babyvetjes!

17 weken zwanger – Jij

Je bent in de vierde maand van het tweede trimester. Deze week loopt van dag 119 tot 125. In deze week voelen veel moeders hun kindje!

Tijdens deze weken van de zwangerschap zul je geen grootse veranderingen opmerken. Wel moet je waarschijnlijk veel vaker naar het toilet, omdat de baarmoeder op de blaas begint te drukken. Het kan ook voor komen dat je helemaal nergens last van hebt! Geniet ervan, want binnenkort zit je grote buik in de weg.

Wat veel vrouwen tijdens deze weken ook merken, is dat de zin in seks toeneemt. In het eerste trimester voelen de meeste vrouwen zich beroerd en moe. De zin in seks is dan ver te zoeken en dat is alles behalve raar. Nu je jezelf wat beter voelt en de doorbloeding naar je geslachtsorganen veel beter is, kun je ontzettend veel zin in seks krijgen. Maak er gebruik van, want ontspanning tijdens de zwangerschap is hartstikke goed.

Heb je last van een harde buik na een orgasme of na de seks in het algemeen? Een pijnlijke buik na de seks is iets dat veel voorkomt en waar je weinig aan kunt veranderen. Bedenk je wel dat je de baby géén kwaad kunt doen, dat je de baby niet kunt raken en dat de harde buik uiteindelijk weer zacht wordt. De baarmoeder is een grote spier die samentrekt bij een orgasme. Dit kan geen kwaad.

Let op: heb je kans op een vroeggeboorte? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Tips bij 17 weken zwanger zijn

Tijdens de zwangerschap moet je veel praktische zaken regelen. Denk aan kinderopvang, kraamzorg, een kraampakket, de babyuitzet en nog wat praktische zaken. Wat moet je gaan regelen? Speciaal voor zwangere vrouwen hebben wij een ‘Checklist Zwangerschap’ gemaakt, welke je hier kunt vinden.

Kraamzorg en kinderopvang

De kans is groot dat je jezelf al hebt georiënteerd op kraamzorg en kinderopvang. Is dit niet het geval? Dan wordt het tijd om dit te gaan regelen. Kraamzorgbureau’s maken van tevoren graag een planning voor de komende maanden en bij de kinderopvang zijn er vaak wachtlijsten.

Je hoeft je zwangerschap niet te melden bij de zorgverzekeraar, maar dit kan soms wel nuttig zijn. Sommige aanvullende verzekeringen dekken namelijk een kraampakket. Lees in dit artikel meer over het kraampakket en in dit artikel meer over de kosten van de kraamzorg.

Verzekeringen tijdens- en na de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, kan het verstandig zijn om eens kritisch naar je verzekeringen te kijken, want een nieuw leven brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. De kosten van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd kunnen hoog oplopen. Daarnaast kan het verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten, mits je dit nog niet hebt gedaan. In dit artikel lees je meer praktische informatie over de uitvaartverzekering.

Gratis babydozen en babyproducten

Speciaal voor vrouwen die een kindje verwachten hebben we een handig overgezicht samengesteld. In dit overzicht kun je bekijken waar je jezelf kunt aanmelden voor gratis babydozen, proefdrukken voor geboortekaartjes en andere gratis producten. In deze gratis babydozen en zwangerschapsdozen zitten proefmonsters die je kunt gebruiken voor je kindje, zoals luiers, Sudocrem en meer. Bevalt het product? Dan kun je een grotere versie aanschaffen. Op die manier koop je geen producten waar je niets aan hebt.

In de meeste gratis babydozen vind je een pak Pampers, luiers van een eigen merk (Kruidvat, Albert Heijn e.d.), luierzalf van verschillende merken, knuffels, lepels en kortingsbonnen. Deze kortingsbonnen komen in de eerste maanden met je kindje altijd goed van pas! Op deze pagina kun je het artikel bekijken.

De babyuitzet

Van rompertjes tot drinkflesjes, van luieremmer tot borstkolf. Wat heb je nu eigenlijk écht nodig van de babyuitzet lijst? Je moet weten dat de meeste babyuitzet lijsten erg commercieel zijn ingericht. Aanstaande moeders willen het beste voor hun kindje en kopen braaf alles dat op het lijstje staat. Doe dit vooral niet, want je hebt echt niet alles nodig. Sommige producten kun je na de geboorte aanschaffen en zeker niet ieder product op zo’n lijst is nodig.

Wanneer je 17 weken zwanger bent, heb je nog genoeg tijd om een begin te maken aan de babyuitzet. Bedenk wel dat een babykamer weer anders is. Wil je gaan verven en/of ga je een nieuwe babykamer aanschaffen? Dan moet de babykamer een hele tijd luchten, zodat de giftige stoffen weg zijn voor de komst van je kindje. Ook zit er een lange levertijd op de meeste babykamers. Tip: bekijk zeker ons artikel waarin we de HEMA babyuitzetlijst uitlichten voor leuke tips!

<< Week 16
>> Week 18

Nicole
Scroll naar boven