16 weken zwanger – zwangerschapskalender

16 weken zwanger

Progesteron it is! Dit hormoon gaat er vanaf nu voor zorgen dat je lichaam week wordt. Je kleintje blijft druk bezig met groeien en groeien. In de komende maanden moet hij uitgroeien tot een compleet kindje met heerlijke babyvetjes. Heb je al een zwangerschapsgloed of juist helemaal niet? Lees alles wat je wilt weten over 16 weken zwanger zijn!

16 weken zwanger – de groei van je kindje

Je kindje weegt nu ongeveer 110 gram en is 15 centimeter lang. Hij is even groot als een avocado en de zuigreflex ontwikkelt zich verder.

Het nesthaar (donshaar) bedekt nu heel het lichaam van je kindje. Andere namen voor dit nesthaar zijn vernix caseosa of gewoon huidsmeer. Deze haartjes bestaan uit dode huidcellen en olie vanuit de talgkliertjes. Ze beschermen je kleintje tot aan het einde van de zwangerschap tegen het inweken van het vruchtwater en infecties. Je kindje is nu even groot als een avocado.

16 weken zwanger

Wist je dat je kleine wonder nu al kan duimen? De zuigreflex ontwikkelt zich in een razend tempo, zodat je baby na de geboorte goed kan drinken aan de borst. Wanneer baby’s geboren worden, hebben ze al een aantal reflexen om te overleven buiten de baarmoeder. Dit worden de primitieve reflexen genoemd. Een aantal voorbeelden van deze aanwezige primitieve reflexen zijn de zoekreflex en de zuigreflex. Zo kan je kindje de tepel “zoeken en vinden” en bij je uit de borst drinken. Hierbij zijn de slikreflex en de kokhalsreflex erg belangrijk, zodat je kindje kan drinken en niet teveel melk binnenkrijgt.

Ook de schrikreflex en de loopreflex zijn direct na de geboorte aanwezig. Zet je kindje zijn voetjes maar eens op een harde ondergrond na de geboorte. Hij/zij zal proberen te “lopen”. Natuurlijk kunnen baby’s nog niet lopen na de geboorte, maar de loopbeweging kan wel worden gemaakt. Deze reflex verdwijnt iets later weer. In deze week kan zitten de oogjes nog steeds dicht, maar kan je baby wel donker en licht onderscheiden. Ook worden de zweetklieren gevormd.

16 weken zwanger – Jij

Je bent in de vierde maand van het tweede trimester. Deze week loopt van dag 112 tot 119. Je lichaam wordt weker door progesteron.

16 weken zwanger, hoeveel maanden is dat eigenlijk? Die vraag wordt vaak gesteld. Je zit op dit moment nog steeds in de vierde maand van het tweede trimester. In deze week van de zwangerschap is het hormoon progesteron in control. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam weker wordt. Nare bijkomstigheid: slappere darmen. Dit hormoon is in het begin van de zwangerschap de boosdoener die onder andere obstipatie kan veroorzaken.

Sommige vrouwen zijn gezegend met een fantastische zwangerschapsgloed, ook wel de zwangerschapsglow genoemd. Deze vrouwen hebben een volle bos met glanzend haar. Ook de huid ziet er erg goed uit en er is een “gloed” of blos aanwezig. Andere vrouwen zijn minder gezegend en kunnen juist veel last van acne en andere huidproblemen hebben. Ook futloos, droog haar kan voorkomen.

Door de extra bloedtoevoer zijn de bloedvaten in je lichaam een stuk gevoeliger en knapper snel. Heb je last van (licht) bloedverlies na de seks of snel een bloedneus? Geen zorgen, dit herstelt allemaal vanzelf weer en betekent niks.

Tips voor wanneer je 16 weken zwanger bent

Nog een paar weken en dan ben je op de helft van de zwangerschap. Als het goed is, heb je inmiddels kraamzorg aangevraagd. Ook het regelen van de eventuele kinderopvang zou een prioriteit moeten zijn, in verband met lange wachtlijsten. Heb je de 20-wekenecho al ingepland? Sommige verloskundigen regelen dit voor je, andere praktijken verlangen van jou dat je zelf een afspraak maakt. Vraag hier meer over tijdens de volgende controle, mits je dit nog niet hebt gedaan.

Verzekeringen checken en/of aanvragen/aanpassen

Ga je in het volgende jaar bevallen? Check dan je zorgverzekering. Een zwangerschap, bevalling en kraamweek brengen veel kosten met zich mee. Sommige zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen voor zwangere vrouwen en/of gezinnen. Ook het bekijken/aanvragen van een uitvaartverzekering kan zinvol zijn. Over het algemeen staan zwangere vrouwen niet lang stil bij de gedachte dat het mis kan gaan tijdens of na de zwangerschap, maar deze kans bestaat wel.

Babymoon en genieten van de laatste maanden samen

Verwacht je je eerste kindje? Dan staat de grootste verandering van je leven op je te wachten. Naast het opknappen en inrichten van de babykamer is het fijn om ook samen nog wat quality-time door te brengen. Over een paar weken breken er zware weken aan, waarin je lichaam zich alvast voorbereid op slapeloze nachten. Wanneer de baby geboren is, blijven er ook weinig uren over waarin je kunt slapen. Geniet nog even van de rust en geniet van elkaar!

Veel aankomende ouders gaan tijdens de zwangerschap op een zogenaamde Babymoon. Een soort huwelijksreis, maar dan omdat de baby op komst is. Nog even extra genieten met en van elkaar, elkaar heel veel aandacht geven en vooral lekker veel uitslapen. Klinkt toch heerlijk, zo’n babymoon? In ons andere artikel kun je een aantal mooie babymoon-bestemmingen bekijken.

De babykamer

Ben je al druk bezig met het inrichten van de babykamer en shoppen? Heb je alles afgevinkt van de babyuitzet lijst of moet je misschien nog beginnen? Je hebt gelukkig nog even de tijd. Denk wel aan de levertijden van nieuwe babykamers, kinderwagens en andere grote babyproducten. Heb je nog wat hulp nodig bij de babyuitzet? Bekijk dan zeker onze babyuitzet lijst!

Gratis babydozen aanvragen

Ook wanneer je 16 weken zwanger bent kun je nog steeds gratis babydozen, zwangerschapsboxen en andere gratis producten aanvragen. In deze boxen vind je gratis samples van bijvoorbeeld Sudocrem, Pampers en andere bekende merken. Daarnaast bieden sommige winkels gratis producten aan, zoals een koffertje met boekjes en zelfs een gratis romper! Bekijk hier de gratis babydozen.

Scroll naar boven