15 weken zwanger | zwangerschapskalender

15 weken zwanger

Een donslaagje over zijn hele lichaam en een ontzettende groei ten opzichte van 4 weken geleden. Je kindje wordt een echt mensje en groeit als kool! Deze week is hij even groot als een appel! Het tweede trimester is voor veel zwangere vrouwen een stuk makkelijker dan het eerste trimester. Lees hier alles wat je wilt weten over 15 weken zwanger zijn!

15 weken zwanger | de groei van je kindje

Kun je geloven dat je kindje zo’n vier weken geleden nog maar 4 gram woog? Inmiddels is zijn gewicht flink toegenomen tot zo’n 70 gram. Er vormt zich een laagje nesthaar (donshaartjes) over het hele lichaam, dat ook wel lanugo wordt genoemd. Deze haartjes zorgen ervoor dat het huidsmeer (vernix) beter blijft zitten op het huidje. Dit huidsmeer is nodig om het tere babyhuidje te beschermen tegen het inweken van het vruchtwater. Aan het eind van de zwangerschap gaan de haartjes en het huidsmeer verdwijnen, maar soms zie je het nog een beetje na de geboorte.

Gezichtje en gehoor

De oogjes komen in deze week aan de voorkant van het gezicht terecht. Wist je dat er zelfs al wimpertjes gevormd worden? Ze zijn nog inimini klein, maar ze zijn er al wel. De stembanden ontwikkelen zich, maar je kindje kan nog niet praten in het vruchtwater. Ook het gehoor maakt deze week een grote sprong. Je kindje kan al gerommel van je darmen, maag en hart horen. Ook stemmen begint hij nu te horen. Praat gerust tegen je kindje! De drie botjes in het middenoor worden nu ook harder.

Verdere groei 15 weken zwanger

Wanneer je 15 weken zwanger bent, is het huidje van je kindje nog zo dun, dat de huid zelfs doorzichtig is. De aderen zijn dan ook goed zichtbaar. De botten in de armpjes en beentjes worden deze week ook een stuk harder. Dit geldt overigens voor meer botjes in het lichaam van je kleintje. Om de opbouw van de botten zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat je genoeg calcium binnenkrijgt.

Ook deze week beweegt je kindje druk in je buik. Hij spartelt lekker rond en slikt nog steeds vruchtwater in. Wanneer zijn maagje vol zit, kan hij zelfs al de hik krijgen. Alles wat hij uitplast komt terecht in het vruchtwater.

15 weken zwanger | Jij

Niet alleen de baby groeit hard, maar jij ook. In het tweede trimester gaat het allemaal een stuk sneller dan in het eerste trimester. Je kindje zorgt nog niet voor veel kilo’s, maar het extra bloed en vocht dat je meedraagt wel. Heb je al leuke, hippe zwangerschapskleding geshopt? Wanneer je dit nog niet hebt gedaan, lees dan even dit artikel voor betaalbare, hippe positiekleding.

De tweede afspraak bij de verloskundige

Meestal ga je rond deze week voor de tweede keer op controle bij de verloskundige. Tijdens deze reguliere zwangerschapscontroles worden de bloeddruk en het gewicht gemeten. Vaak meet de verloskundige ook de hoogte van de baarmoeder, de fundus symfyse. Aan de hand van die informatie kan zij zien of jij en je kindje goed genoeg groeien voor de duur van de zwangrschap. Aan het eind van de controle zoekt de verloskundige ook meestal het hartje van je kindje op.

Lees ook  6 weken zwanger | zwangerschapskalender

Heb je vragen voor de verloskundige? Stel ze dan gerust op het spreekuur. Ze stellen je graag gerust en op die manier krijg je ook een betere band met elkaar.

Vruchtwaterpunctie 15 weken zwanger

Staat er een vruchtwaterpunctie gepland? Dan krijg je dit onderzoek waarschijnlijk deze week. Een vruchtwaterpunctie is mogelijk vanaf de 15 weken zwangerschap. Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een vruchtwaterpunctie, zoals: een eerder kindje met een chromosomenafwijking, een afwijkende uitslag van de NIPT, verhoogd risico na prenatale screening (zoals combinatietest/nekplooimeting), erfelijke aandoeningen/ziektes in de familie.

Er is een kans van 0,3% op een miskraam na het ondergaan van een vruchtwaterpunctie. Het risico op een miskraam is bij de vlokkentest iets groter, namelijk 0,5%.

15 weken zwanger | vocht vasthouden en spataderen

Een zeer bekend zwangerschapskwaaltje die bij veel vrouwen voorkomt: het vasthouden van vocht. Tijdens de zwangerschap houd je meer vocht vast dan normaal. Dit vocht kan naar beneden zakken en dan ontstaan er dikke handen en voeten. Dit kan erg vervelend zijn en soms pas je zelfs je schoenen niet meer. Gelukkig zijn er wat tips:

  • Vermijd zout, drink veel water, houd je benen omhoog en masseer je benen. Ook zouden selderij, venkel en asperges het vocht vasthouden tegen gaan.

Ook het krijgen van spataderen is een vervelend en bekend zwangerschapskwaaltje. De spataderen ontstaan door verwijde aderen. Door de zwangerschapshormonen verwijden deze aderen. Voorkomen? Hier zijn wat tips:

  • Draag zo vaak mogelijk lage schoenen zonder hak, blijf niet te lang in één positie staan, verhoog je voeteneinde (ook handig tegen vocht vasthouden), schaf steunpanty’s aan, vermijd warmte en spoel je benen af en toe af met koud water. Warmte zorgt er namelijk voor dat de aderen nog verder verwijden.

Goede positiekleding is een musthave voor zwangere vrouwen

Positiekleding/zwangerschapskleding zit niet alleen lekkerder dan je normale broeken, maar het zorgt ook voor de juiste ondersteuning. Er bestaan speciale positiejeans/positiebroeken met een buikband. Deze buikband zorgt voor een fijne ondersteuning voor je groeiende buik. Ook zit er geen strakke broekrand in de weg, zodat deze broek een stuk comfortabeler zit.

Ook een speciale zwangerschapsbeha is geen overbodige luxe tijdens de zwangerschap. In de 9 maanden dat je zwanger bent maken je borsten een immense groei door. Zwangerschapsbeha’s zijn hierop aangepast en groeien als het ware mee met de borsten. Je kunt de beha verstellen tot de juiste maat. Ook handig: vaak zijn het 2-in-1 beha’s, die je ook tijdens de borstvoedingsperiode kunt gebruiken.
Je kunt hier speciale zwangerschapsbeha’s bekijken.

Lees ook: