13 weken zwanger | zwangerschapskalender

13 weken zwanger

13 weken zwanger, komt de energie al een beetje terug? De meeste zwangere vrouwen voelen zich in het tweede trimester van de zwangerschap een stuk fitter. Het kleintje in je buik maakt weer grote sprongen deze week en steekt zijn energie vooral in heel veel groeien. In dit artikel lees je onder andere over de geslachtsbepaling, het huidsmeer van je kindje en andere belangrijke ontwikkelingen. Lees snel verder!

13 weken zwanger | de groei van je kindje

Een zwangerschap is een groot wonder. Een klein celletje dat uitgroeit naar een compleet mensje, met alles erop en eraan. De foetus ziet er nu echt al uit als een echt mensje. De darmen zijn inmiddels terug naar de buik verhuisd vanuit de navelstreng. De maag ontwikkelt zich verder en begint deze week met het produceren van spijsverteringssappen. Het spijsverteringsstelsel oefent alvast de samentrekkingen die nodig zijn om later voedsel te kunnen verteren.

Nieren en hoeveelheid vruchtwater tijdens de 13e week

De nieren beginnen met het aanmaken van urine. Je kleintje is vorige week al begonnen met het oefenen van drinken (vruchtwater inslikken) en plassen. Deze plasjes komen natuurlijk ook terecht in het vruchtwater. Maak je geen zorgen, want de afvalstoffen worden afgevoerd. Het vruchtwater wordt iedere dag ververst. Moeder Natuur is fantastisch!

Het vruchtwater neemt ook steeds meer toe. Dit vruchtwater is als een soort stootkussen voor de baby. Val je of stoot je je buik? Dan heeft je kindje daar geen last van. Verder zorgt het vruchtwater er ook nog eens voor dat je kindje het nooit koud heeft. Om ervoor te zorgen dat je kindje zijn huidje niet verschrompeld, wordt er door de talgklieren huidsmeer aangemaakt. Dit wordt ook wel vernix genoemd. Vernix beschermd de babyhuid ook tegen infecties.

Deze week ontstaan er allemaal donshaartjes op het huidje van je baby. Dit wordt ook wel lanugo genoemd. Tot ongeveer 37 weken blijven de donshaartjes op het babyhuidje zitten. Men denkt dat de haartjes ontstaan om het vernix (huidsmeer) op zijn plek te houden. Soms zie je de haartjes nog zitten bij baby’tjes die te vroeg geboren worden.

Groeien, groeien

De baby gebruikt bijna alle energie voor het groeien de komende tijd. Over zo’n 27 weken moet er een compleet baby’tje met vetjes geboren worden en daarvoor is nog best wat groei nodig. De stembanden zijn deze week klaar! Natuurlijk kan je kindje nog niet praten in het vruchtwater. Verder traint je kindje deze week zijn spiertjes, door te zwaaien en te zwemmen.

Geslacht zien wanneer je 13 weken zwanger bent

Er zijn verschillende pretechobureaus die een geslachtsbepalingsecho aanbieden vanaf 13 weken zwangerschap. Vaak kan het geslacht duidelijk gezien worden, maar 100% zekerheid heb je pas bij de geboorte. Zelfs een 20-weken echo kan geen 100% zekerheid bieden, al is de kans wel groter dan bij de geslachtsbepaling van 13 weken.

Een bekend echobureau in Nederland die geslachtsbepalingen vanaf 13 weken doet is 3D Echo Barendrecht. Kan ze het geslacht niet goed zien of is ze niet zeker van het geslacht? Dan mag je nog een keer terugkomen.

Lees ook  9 weken zwanger | zwangerschapskalender

13 weken zwanger | Jij

Vanaf 12 weken zwangerschap nemen de zwangerschapskwaaltjes bij de meeste vrouwen af. Voel je je al iets beter? Sommige vrouwen hebben grote pech en houden de gehele zwangerschap last van kwaaltjes en zwangerschapsklachten. Over het algemeen hebben vrouwen in het tweede trimester meer energie en minder last van misselijkheid/duizeligheid.

Zwangerschapskwaaltjes | 13 weken zwanger

Meer energie, minder misselijkheid. Dat klinkt goed! Toch blijven er nog wel wat klachtjes bestaan in het tweede trimester. Vaak plassen is er eentje van. Momenteel is de baarmoeder iets naar boven gegaan, zodat je minder druk hebt op je blaas. Wanneer de baarmoeder groter wordt, komt de druk op de blaas gewoon weer terug. Extra vitamine D is nog steeds belangrijk, ook in het 2e trimester.

Een vervelend kwaaltje dat kan ontstaan rond de 12/13 weken zwangerschap: bandenpijn. Omdat de baarmoeder in een rap tempo groeit, kunnen de banden die je baarmoeder op zijn plek houden uitrekken. Voel je een scherpe, stekende pijn bij (bijv.) een plotselinge beweging? Dan kun je last hebben van bandenpijn.

Seks tijdens de zwangerschap

In het tweede trimester krijgen zwangere vrouwen meestal meer zin in seks. De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn vermoeiend en intens geweest, waardoor je vast weinig zin hebt gehad in het bedrijven van de liefde. Maak je je zorgen om je kindje wanneer je seks hebt? Niet doen! De baby zit veilig in de baarmoeder, welke afgesloten wordt door de baarmoedermond. Voor de baarmoedermond zit een slijmprop, die zorgt dat er geen infecties kunnen optreden.

Jullie hoeven hoeven je dus niet druk te maken over bijvoorbeeld penetratie. De penis kan niet bij het kindje komen en zal hem/haar niet raken. Dit is een angst van vele aanstaande ouders. Je kunt wel wat last hebben van spotting na de gemeenschap. Door de extra goede doorbloeding kan het zijn dat er een bloedvaatje knapt, dit is niet ernstig.

Ook kun je wat last hebben van een gevoelige buik/harde buik na een orgasme. Omdat de baarmoeder samentrekt na een orgasme, kan dit gevoelig aanvoelen. Ook dit kan absoluut geen kwaad. Let op! Sommige vrouwen krijgen het advies om geen gemeenschap te hebben, in verband met een dreigende vroeggeboorte of andere medische redenen. Volg altijd het advies van de zorgprofessional.

13 weken zwanger | Babyshoppen, tips!

Heb je al nagedacht over een invulboek/dagboek voor de zwangerschap? Leg de mooiste herinneringen vast in een invulboek. Het is zonde om hier (te) laat mee te beginnen, omdat je sommige dingen dan niet meer kan herinneren. In dit artikel kun je een overzicht bekijken met de leukste invulboeken voor tijdens de zwangerschap.

Misschien ben je niet echt een schrijver, maar meer een lezer. Bekijk dan zeker dit overzicht met de 25 leukste zwangerschapsboeken. In het overzicht vindt je ook handige boeken voor de aanstaande papa!

Positiekleding zit toch een stuk makkelijker wanneer je aankomt in het tweede trimester van de zwangerschap. In dit artikel kun je betaalbare positiekleding van goede kwaliteit bekijken.

Lees ook: