Komt je energie al een beetje terug nu je 13 weken zwanger bent? De meeste zwangere vrouwen voelen zich in het tweede trimester van de zwangerschap een stuk fitter. Het kleintje in je buik maakt weer grote sprongen deze week en steekt zijn energie vooral in heel veel groeien. In dit artikel lees je onder andere over de geslachtsbepaling, het huidsmeer van je kindje en andere belangrijke ontwikkelingen.
13 weken zwanger – de groei van je kindje
Je kindje weegt nu ong. 30 gram en is 7 centimeter lang. De foetus is nu een compleet mensje en steekt al zijn of haar energie in heel veel groeien en doorontwikkelen. Je kindje is nu zo groot als een perzik!
Een zwangerschap is een groot wonder. Een kleine cel groeit uit naar een compleet mensje, met alles erop en eraan. De foetus ziet er nu al uit als een écht mensje! De darmpjes van je kindje zijn inmiddels terug naar de buik verhuisd vanuit de navelstreng en de maag ontwikkelt zich verder. Ook begint de maag deze week met het produceren van spijsverteringssappen. Het spijsverteringsstelsel oefent alvast de samentrekkingen die nodig zijn om later voedsel te kunnen verteren.
Nieren en hoeveelheid vruchtwater tijdens de 13e week
Wanneer je 13 weken zwanger bent, beginnen de nieren van je kindje met het aanmaken van urine. Vorige week begon je kleintje al met het oefenen van drinken (vruchtwater inslikken) en plassen. Al deze plasjes komen in het vruchtwater terecht en deze afvalstoffen worden weer afgevoerd. Iedere dag wordt het vruchtwater ververst.
Het vruchtwater neemt steeds meer toe en fungeert als een stootkussen voor je baby. Val je of stoot je je buik? Dan heeft je kindje daar geen last van. Verder zorgt het vruchtwater er ook voor dat je kindje het nooit koud heeft! Om ervoor te zorgen dat je kindje zijn huidje niet verschrompeld, wordt er door de talgklieren huidsmeer aangemaakt. Dit wordt vernix genoemd, welke de babyhuid ook tegen infecties beschermd.
Deze week ontstaan er allemaal donshaartjes op het huidje van je baby, welke lanugo wordt genoemd. Tot ongeveer 37 weken blijven deze donshaartjes op het babyhuidje zitten. Men denkt dat de haartjes ontstaan om het vernix (huidsmeer) op zijn plek te houden. Soms zie je de haartjes nog zitten bij baby’tjes die te vroeg geboren worden.
Groeien, groeien
De baby gebruikt bijna alle energie voor het groeien de komende tijd. Over zo’n 27 weken moet er een compleet baby’tje met genoeg onderhuids vet geboren worden en daarvoor is nog best wat groei nodig. Deze week zijn ook de stembanden klaar! Natuurlijk kan je kindje nog niet praten in het vruchtwater. Verder traint je kindje deze week zijn spiertjes, door te zwaaien en te zwemmen.
Geslacht zien wanneer je 13 weken zwanger bent
Er zijn verschillende pretechobureaus die een geslachtsbepalingsecho aanbieden vanaf 13 weken zwangerschap. Vaak kan het geslacht duidelijk gezien worden, maar 100% zekerheid heb je pas bij de geboorte. Zelfs een 20-weken echo kan geen 100% zekerheid bieden, al is de kans wel groter dan bij de geslachtsbepaling van 13 weken.
Een bekend echobureau in Nederland die geslachtsbepalingen vanaf 13 weken doet is 3D Echo Barendrecht. Kan ze het geslacht niet goed zien of is ze niet zeker van het geslacht? Dan mag je nog een keer terugkomen.
13 weken zwanger – Jij
Je bent in de derde maand van het eerste trimester. Deze week loopt van dag 91 tot dag 97. Deze week zou een echo kunnen uitwijzen of je een jongetje of een meisje in je buik hebt zitten. Spannend!
Vanaf 12 weken zwangerschap nemen de zwangerschapskwaaltjes bij de meeste vrouwen af. Voel je je al iets beter? Sommige vrouwen hebben grote pech en houden de gehele zwangerschap last van kwaaltjes en zwangerschapsklachten. Over het algemeen hebben vrouwen in het tweede trimester meer energie en minder last van misselijkheid/duizeligheid.
Zwangerschapskwaaltjes – 13 weken zwanger
Meer energie, minder misselijkheid. Dat klinkt goed! Toch blijven er nog wel wat klachtjes bestaan in het tweede trimester. Vaak plassen is er eentje van. Momenteel is de baarmoeder iets naar boven gegaan, zodat je minder druk hebt op je blaas. Wanneer de baarmoeder groter wordt, komt de druk op de blaas gewoon weer terug. Extra vitamine D is nog steeds belangrijk, ook in het 2e trimester.
Een vervelend kwaaltje dat kan ontstaan rond de 12/13 weken zwangerschap: bandenpijn. Omdat de baarmoeder in een rap tempo groeit, kunnen de banden die je baarmoeder op zijn plek houden uitrekken. Voel je een scherpe, stekende pijn bij (bijv.) een plotselinge beweging? Dan kun je last hebben van bandenpijn.
Seks tijdens de zwangerschap
In het tweede trimester krijgen zwangere vrouwen meestal meer zin in seks. De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn vermoeiend en intens geweest, waardoor je vast weinig zin hebt gehad in het bedrijven van de liefde. Maak je je zorgen om je kindje wanneer je seks hebt? Niet doen! De baby zit veilig in de baarmoeder, welke afgesloten wordt door de baarmoedermond. Voor de baarmoedermond zit een slijmprop, die zorgt dat er geen infecties kunnen optreden.
Maak je dus absoluut geen zorgen over penetratie tijdens de seks, want de penis kan niet in de buurt komen van je kindje en zal hem zeker niet raken! Het is overigens een angst die bij vele aanstaande ouders voorkomt. Na gemeenschap kun je wel wat last hebben van spotting, omdat er een bloedvaatje knapt door de extra goede doorbloeding.
Ook kun je wat last hebben van een gevoelige buik/harde buik na een orgasme. Omdat de baarmoeder samentrekt na een orgasme, kan dit gevoelig aanvoelen. Ook dit kan absoluut geen kwaad. Let op! Sommige vrouwen krijgen het advies om geen gemeenschap te hebben, in verband met een dreigende vroeggeboorte of andere medische redenen. Volg altijd het advies van de zorgprofessional.
13 weken zwanger – Boeken tips!
Heb je al nagedacht over een invulboek/dagboek voor de zwangerschap? Leg de mooiste herinneringen vast in een invulboek. Het is zonde om hier (te) laat mee te beginnen, omdat je sommige dingen dan niet meer kan herinneren. In dit artikel kun je een overzicht bekijken met de leukste invulboeken voor tijdens de zwangerschap.
Ben je geen schrijver, maar houd je wel van een paar goede boeken? Neem dan zeker ons artikel door waarin je 25x de leukste zwangerschapsboeken kunt vinden. Wil je aan de aanstaande papa graag een passend boek geven? Wij schreven een apart artikel met de leukste papaboeken!
Inschrijven kraamzorg en kosten in 2023
Wil je na de geboorte van je kindje gebruik gaan maken van kraamzorg? Houd er dan rekening mee dat vele bureau’s het liefst hebben dat je jezelf inschrijft rond deze periode. Wacht je te lang met de aanmelding? Dan kan een kraamzorgbureau geen zorg beloven. Meld jezelf op tijd aan, zodat deze bureau’s een goede planning kunnen maken. Denk ook meteen aan de kosten die hierbij komen kijken en lees hier meer over in ons recent geschreven artikel.
Kraampakket gratis?
Nee, een kraampakket is niet gratis. In de huidige basisverzekering zit geen kraampakket en ook in 2023 wordt zo’n pakket niet door de zorgverzekeraar geleverd. Gelukkig is dit geen grote uitgave, maar je moet er wel eentje in huis hebben. In ons andere artikel kun je meer lezen over het kraampakket.
Bevallingsverhalen lezen
De geboorte van je kindje is een heel bijzondere gebeurtenis. We merken dat veel van onze lezers smullen van bevallingsverhalen wanneer zij zelf zwanger zijn. We hebben een speciale pagina met bevallingsverhalen, welke je hier kunt vinden. Wil je na de bevalling ook graag je bevallingsverhaal delen met onze lezers? Neem dan zeker contact met ons op!
Hallo, ik ben Nicole! Als moeder van vier kinderen begrijp ik als geen ander hoe waardevol persoonlijk koopadvies van andere ouders kan zijn. In de afgelopen jaren heb ik me verdiept in de wereld van baby- en kinderproducten en voorzie ik maandelijks duizenden ouders van deskundig koopadvies. Op MamaGroeit.nl vind je uitgebreide reviews, handige top 10 lijsten van de meest gewilde producten, en uiteraard de allerbeste aanbiedingen en prijstips!