12 weken zwanger | zwangerschapskalender

12 weken zwanger

12 weken zwanger, de Magische 12 weken Grens is bereikt! Voor veel vrouwen is dit hét moment om de zwangerschap wereldkundig te gaan maken. Ook kun je vanaf deze week de baarmoeder aan de buitenkant voelen. De melktandjes van je kindje beginnen te groeien onder het tandvlees en hij begint te oefenen met het inslikken en uitplassen van vruchtwater. Lees in dit deel van de zwangerschapskalender alle informatie over 12 weken zwanger zijn!

12 weken zwanger | de groei van je kindje

Vorige week transformeerde je kindje zich van embryo tot foetus. De komende maanden staan vooral in het teken van veel groeien en doorontwikkelen, want de basis is al gelegd en je kindje is compleet. De baby zal de komende weken en maanden veel groter worden en vet gaan ontwikkelen. Vanaf deze week gaat de hypofyse (klier middenin het hoofd, onder de hersenen, scheidt vele hormonen af) zelf hormonen aan maken, een belangrijke gebeurtenis! Tot ongeveer 16 weken groeien baby’s op hetzelfde tempo. Hierna ontwikkelt het ene kind sneller/minder snel dan de ander.

Melktandjes, nageltjes en ademhalingsbewegingen

Een paar weken geleden werd er al een begin gemaakt aan de vorming van het melkgebit. Deze week worden de melktanden echt gevormd onder het tandvlees. Wist je dat sommige baby’s worden geboren met een tand of zelfs meerdere tanden? Dit is (gelukkig voor borstvoedende ouders) zeldzaam en meestal heeft een baby nog geen tanden bij de geboorte.

De nagels waren ook al begonnen met zichzelf te ontwikkelen en deze week groeien ze lekker door. Ze zijn nog inimini klein, maar ze zijn er al wel! Na de geboorte kunnen de nageltjes erg scherp zijn. Sommige kindjes krabben zichzelf dan ook geregeld “open” in het gezichtje. Er bestaan speciale krabwantjes voor pasgeboren baby’s die hen hiervan weerhouden. Bekijk deze hier.

Natuurlijk kan een foetus nog niet ademen in de baarmoeder. Alle zuurstof die hij nodig heeft, wordt geleverd door de navelstreng. Zodra je kindje geboren wordt, moet hij wel kunnen ademen en hier is oefening voor nodig. Deze week gaat hij krachtige ademhalingsbewegingen beginnen te maken en zijn borst zal op en neer gaan. Zodra je kindje geboren wordt, zet hij zijn eerste ademhaling in wanneer er een snelle verandering in de temperatuur is. Oftewel, zodra hij vanuit het warme vruchtwater de koude wereld in komt.

Vruchtwater en leren slikken (drinken) en plassen

Het vruchtwater in je buik is een heerlijk warm bad voor je kleintje. Ook wordt je kindje beschermd tegen vallen of stoten. Maak je dus niet direct zorgen wanneer je een keer je buik stoot. Het vruchtwater is een prima stootkussen voor je kleine wonder. Deze week begint de foetus met het leren inslikken en uitplassen van vruchtwater. De afvalstoffen worden iedere dag afgevoerd, omdat het vruchtwater dagelijks “ververst” wordt. Op deze manier leert je kindje hoe hij moet drinken.

Wist je dat je later in de zwangerschap goed kunt zien dat een kindje aan het drinken is? Als je geluk hebt, heb je precies een echografie wanneer hij een slokje vruchtwater neemt. Een heel bijzonder gezicht! Ook grijpt hij nu graag om zich heen en speelt af en toe met de navelstreng. Dit kan geen kwaad, want de navelstreng is erg stug.

Hartslag, beenmerg en placenta

De hartslag van de foetus is nog steeds erg snel en kan wel tot de 160 slagen per minuut komen. Op een gegeven moment stabiliseert dit en is de hartslag tussen de 110-160 per minuut. Het ligt er natuurlijk ook aan of je kindje druk aan het zwemmen is of lekker ligt te slapen.

Het beenmerg begint deze week witte bloedcellen aan te maken. Dit is erg belangrijk, want je kindje wordt hierdoor beschermd tegen ziektes en kan vechten tegen infecties. De placenta heeft nu volledig de functie overgenomen van de dooierzak. Vanaf nu tot aan de geboorte krijgt je kindje al zijn voedingsstoffen via de navelstreng. De dooierzak heeft dan ook geen taak meer en zal worden opgenomen door het lichaam.

12 weken zwanger | Jij

12 weken zwanger, een bijzondere mijlpaal! De kans op een miskraam wordt steeds kleiner en je hebt waarschijnlijk al een goede termijnecho achter de rug. De meeste Nederlandse vrouwen kiezen ervoor om hun zwangerschap na de 12 weken wereldkundig te maken. Natuurlijk is dit absoluut niet verplicht. Misschien wil je nog langer genieten van je “geheim” en vertel je het pas over een paar weken.

Lees ook  17 weken zwanger | zwangerschapskalender

Groeiende baarmoeder en positiekleding

Grote kans dat je buikje een ware groeispurt aan het maken is. Vanaf nu ontstaat er een écht zwangerschapsbuikje. De baby wordt steeds groter en drukt de baarmoeder omhoog. Je kunt de baarmoeder meestal al voelen als je 12 weken zwanger bent. Ga op je rug liggen en voel voorzichtig met je vingers boven je schaambot/schaambeen. Voel je een harde rand? Dat is je baarmoeder! Dit kan soms best oncomfortabel voelen wanneer je een volle blaas hebt. Wist je dat blaasontsteking regelmatig voorkomt tijdens de zwangerschap?

>> Lees hier meer over zwangerschapskwaaltjes

De groeiende baarmoeder kan ook voor een vervelend gevoel zorgen bij de rand van je broek. Gelukkig bestaat er speciale kleding voor zwangere vrouwen: positiekleding/zwangerschapskleding. Er zijn verschillende merken die deze kleding aanbieden. In dit artikel lees je meer over de Lidl zwangerschapskleding. Betaalbare positiekleding van goede kwaliteit.

Voordeel: je hoeft waarschijnlijk minder snel te plassen, omdat de blaas weer wat ruimte krijgt. De baarmoeder is nu zo groot als een grapefruit en geeft minder druk op de blaas.

Heb je nog helemaal geen buikje? Geen zorgen! Sommige vrouwen krijgen pas (veel) later een buikje en er bestaan zelfs vrouwen die bijna geen buikje hebben, al is dit zeldzaam. Let wel op dat je voldoende aankomt en niet afvalt.

12 weken zwanger en zwangerschapskwaaltjes

Bij veel vrouwen nemen de zwangerschapskwaaltjes enigszins af. Tussen de 9 en 12 weken zijn de waarden van het zwangerschapshormoon hCG op zijn piek, zo rond de 290.000. Hierna neemt deze waarde af, waardoor de meeste klachten sterk verminderen of zelfs verdwijnen. Sommige vrouwen raken hierdoor erg onzeker, omdat ze ineens nergens last meer van hebben.

Het kan ook zo zijn dat je nog steeds evenveel last hebt van misselijkheid en bijvoorbeeld vermoeidheid. Zijn deze klachten na ongeveer 16 weken nog niet voorbij? Bespreek het dan eens met de verloskundige of gynaecoloog. Misschien heb je last van hyperemesis gravidarum (extreme misselijkheid) of een laag ijzergehalte (vermoeidheid).

Je kunt nog steeds duizeligheid ervaren door een te lage bloeddruk of een te laag suikergehalte in je bloed. Dit wordt veroorzaakt doordat er meer bloedtoevoer is voor de baby.

Ook kun je last krijgen van bandenpijn en harde buiken. Je kunt hier meer over lezen in dit artikel.

Extra vitaminen tijdens de zwangerschap

Er wordt aangeraden om tot minimaal 10 weken zwangerschap foliumzuur te slikken. Slik je een speciaal supplement met alleen foliumzuur? Dan mag je hier eventueel mee stoppen. Veel vrouwen kiezen echter voor een compleet multivitamine supplement, die geschikt is voor zwangere vrouwen. Hier kun je natuurlijk gewoon mee doorgaan. In de meeste “zwangerschapssupplementen” zit ook visolie. Dit is erg goed voor de opbouw van de hersenen van je kindje. Bekijk de supplementen hier.

Doptone, het hartje van je kindje beluisteren

Tijdens de zwangerschapscontroles bij de verloskundige of gynaecoloog wordt er meestal naar het hartje geluisterd. In het begin zal hij/zij het hartje niet altijd (direct) kunnen vinden, maar de kans wordt steeds groter. Wist je dat je ook thuis kunt luisteren naar het hartje van je kindje? In dit artikel lees je er meer over.

Belangrijk: soms worden zwangere vrouwen onzeker wanneer zij het hartje niet kunnen vinden. Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe sneller je het hartje kunt vinden.

Gratis babydozen aanvragen als je 12 weken zwanger bent

Tijdens de zwangerschap kun je allerlei gratis babydozen/zwangerschapsboxen en producten aanvragen. In deze gratis babydozen kun je allerlei handige producten vinden, zoals: luiers, billendoekjes, fopspeentjes enz. In dit artikel kun je een handig overzicht bekijken met de leukste gratis zwangerschapsboxen.

Geschiedenis en bloedonderzoek bij de verloskundige

De kans is groot dat je de eerste intake bij de verloskundige er al op hebt zitten, maar sommige vrouwen gaan pas rond de twaalfde week voor de intake. Tijdens deze afspraak wordt onder andere besproken over er ziektes voorkomen in de familie. Ook krijg je een formulier mee voor een bloedonderzoek.

Dit bloedonderzoek is nodig om vast te stellen welke bloedgroep je hebt en welke rhesusfactor. Ook wordt er gekeken naar bepaalde antistoffen, hepatitis B, syfilis, HIV (aids) en het ijzergehalte (hemoglobine). Dit laatste is om te bepalen of je wel/niet bloedarmoede hebt.

Fundus-symfyse | fundushoogte | hoogte baarmoeder

Als je 12 weken zwanger bent, kun je je baarmoeder boven je schaambeen voelen. Vanaf dat moment kan de fundushoogte worden bepaald door de verloskundige. Met deze richtlijn wordt bepaald of het kindje goed genoeg groeit voor de zwangerschapsduur. Let op dat deze manier van het bepalen van de groei een schatting is.

<< 11 weken zwanger
>> 12 weken zwanger

Lees ook: