Je bent nu 12 weken zwanger en hebt de Magische 12 weken grens bereikt! Voor veel vrouwen is dit hét moment om de zwangerschap wereldkundig te gaan maken! Ook kun je vanaf deze week de baarmoeder aan de buitenkant voelen. De melktandjes van je kindje beginnen te groeien onder het tandvlees en hij begint te oefenen met het inslikken en uitplassen van vruchtwater. Lees meer over 12 weken zwanger zijn in dit deel van de zwangerschapskalender.
12 weken zwanger – de groei van je kindje
Je kindje weegt nu 14 gram en is 6,5 centimeter lang. Hij is nu zo groot als een pruim en heeft een flinke groeispurt gehad de afgelopen week. Deze week leert hij slikken en plassen!
Vorige week transformeerde je kindje zich van embryo tot foetus. De komende maanden staan vooral in het teken van veel groeien en doorontwikkelen, want de basis is al gelegd en je kindje is compleet. De baby zal de komende weken en maanden veel groter worden en vet gaan ontwikkelen. Vanaf deze week gaat de hypofyse (klier middenin het hoofd, onder de hersenen, scheidt vele hormonen af) zelf hormonen aan maken, een belangrijke gebeurtenis! Tot ongeveer 16 weken groeien baby’s op hetzelfde tempo. Hierna ontwikkelt het ene kind sneller/minder snel dan de ander.
Melktandjes, nageltjes en ademhalingsbewegingen
Een paar weken geleden werd er al een begin gemaakt aan de vorming van het melkgebit. Deze week worden de melktanden echt gevormd onder het tandvlees. Wist je dat sommige baby’s worden geboren met een tand of zelfs meerdere tanden? Dit is (gelukkig voor borstvoedende ouders) zeldzaam en meestal heeft een baby nog geen tanden bij de geboorte.
De nagels waren ook al begonnen met zichzelf te ontwikkelen en deze week groeien ze lekker door. Ze zijn nog inimini klein, maar ze zijn er al wel. Na de geboorte kunnen de nageltjes erg scherp zijn en sommige kindjes krabben zichzelf dan ook geregeld in het gezichtje. Er bestaan speciale krabwantjes (BOL.com) voor pasgeboren baby’s die hen hiervan weerhouden.
Natuurlijk kan een foetus nog niet ademen in de baarmoeder. Alle zuurstof die hij nodig heeft, wordt geleverd door de navelstreng. Zodra je kindje geboren wordt, moet hij wel kunnen ademen en hier is flink wat oefening voor nodig. Deze week gaat hij krachtige ademhalingsbewegingen beginnen te maken en zijn borstje zal op en neer gaan. Zodra je kindje geboren wordt, zet hij zijn eerste ademhaling in wanneer er een snelle verandering in de temperatuur is. Oftewel, zodra hij vanuit het warme vruchtwater de koude wereld in komt.
Vruchtwater en leren slikken (drinken) en plassen
Het vruchtwater in je buik is een heerlijk warm bad voor je kleintje en hij wordt dan ook goed beschermd tegen vallen of stoten. Maak je niet direct zorgen wanneer je een keer je buik stoot, want het vruchtwater is een prima stootkussen. Deze week begint de foetus met het leren inslikken en uitplassen van vruchtwater, zodat hij ook leert hoe hij moet drinken. De afvalstoffen worden iedere dag afgevoerd, omdat het vruchtwater dagelijks ververst wordt.
Wist je dat je later in de zwangerschap goed kunt zien dat een kindje aan het drinken is? Als je geluk hebt, heb je precies een echografie wanneer hij een slokje vruchtwater neemt. Dit is een heel bijzonder gezicht! Ook grijpt hij nu graag om zich heen en speelt af en toe met de navelstreng. Dit kan geen kwaad, want de navelstreng is erg stug.
Hartslag, beenmerg en placenta
De hartslag van de foetus is nog steeds erg snel en kan wel tot de 160 slagen per minuut komen. Op een gegeven moment stabiliseert dit en is de hartslag tussen de 110-160 per minuut. Het ligt er natuurlijk ook aan of je kindje druk aan het zwemmen is of lekker ligt te slapen.
Het beenmerg begint deze week witte bloedcellen aan te maken. Dit is erg belangrijk, want je kindje wordt hierdoor beschermd tegen ziektes en kan vechten tegen infecties. De placenta heeft nu volledig de functie overgenomen van de dooierzak. Vanaf nu tot aan de geboorte krijgt je kindje al zijn voedingsstoffen via de navelstreng. De dooierzak heeft dan ook geen taak meer en zal worden opgenomen door het lichaam.
12 weken zwanger – Jij
Je bent in de derde maand van het eerste trimester. Deze week loopt van dag 84 tot dag 90. Je kunt je baarmoeder nu voelen en je buik groeit snel. Heb je de zwangerschap al wereldkundig gemaakt?
12 weken zwanger zijn is een bijzondere mijlpaal! De kans op een miskraam wordt steeds kleiner en je hebt waarschijnlijk al een goede termijnecho achter de rug. De meeste Nederlandse vrouwen kiezen ervoor om hun zwangerschap na de 12 weken wereldkundig te maken, maar dit is zeker niet verplicht. Wil je nog langer genieten van je geheim? Vertel het dan pas over een paar weken!
Groeiende baarmoeder
Grote kans dat je buikje een ware groeispurt aan het maken is, want vanaf nu ontstaat er een écht zwangerschapsbuikje. De baby wordt steeds groter en drukt de baarmoeder omhoog. Je kunt de baarmoeder meestal al voelen wanneer je 12 weken zwanger bent!
Ga op je rug liggen en voel voorzichtig met je vingers boven je schaambot/schaambeen. Voel je een harde rand? Dat is je baarmoeder! Dit kan soms best oncomfortabel voelen wanneer je een volle blaas hebt. Wist je dat blaasontsteking regelmatig voorkomt tijdens de zwangerschap? In ons andere artikel lees je hier meer over.
Positiekleding
De groeiende baarmoeder zorgt soms voor een oncomfortabel gevoel bij de rand van je broek, maar gelukkig bestaat er speciale kleding voor zwangere vrouwen. Er zijn verschillende merken die deze zwangerschapskleding, ook wel positiekleding genoemd, aanbieden. Wil je graag betaalbare positiekleding aanschaffen van goede kwaliteit? Dan hebben we een aantal artikelen voor je die je door kunt nemen.
- Lidl zwangerschapskleding – moderne kleding voor weinig geld
- Bonprix positiekleding: hippe kleding voor zwangere vrouwen
- Zeeman positiekleding: goedkope zwangerschapskleding
De blaas krijgt op dit moment weer iets meer ruimte (tijdelijk), waardoor je minder snel hoeft te plassen. De baarmoeder is nu zo groot als een grapefruit en geeft veel minder druk op de blaas. Heb je nog helemaal geen buikje? Geen zorgen! Sommige vrouwen krijgen pas (veel) later een buikje en er bestaan zelfs vrouwen die bijna geen buikje hebben tijdens de zwangerschap. Dit laatste is overigens zeer zeldzaam. Let er natuurlijk op dat je voldoende aankomt en niet afvalt.
12 weken zwanger en zwangerschapskwaaltjes
Bij veel vrouwen nemen de zwangerschapskwaaltjes enigszins af. Tussen de 9 en 12 weken zijn de waarden van het zwangerschapshormoon hCG op zijn piek, zo rond de 290.000. Hierna neemt deze waarde af, waardoor de meeste klachten sterk verminderen of zelfs verdwijnen. Sommige vrouwen raken hierdoor erg onzeker, omdat ze ineens nergens last meer van hebben.
Het kan ook zo zijn dat je nog steeds evenveel last hebt van misselijkheid en bijvoorbeeld vermoeidheid. Zijn deze klachten na ongeveer 16 weken nog niet voorbij? Bespreek het dan eens met de verloskundige of gynaecoloog. Misschien heb je last van hyperemesis gravidarum (extreme misselijkheid) of een laag ijzergehalte (vermoeidheid).
Je kunt nog steeds duizeligheid ervaren door een te lage bloeddruk of een te laag suikergehalte in je bloed. Dit wordt veroorzaakt doordat er meer bloedtoevoer is voor de baby. Ook kun je last krijgen van bandenpijn en harde buiken, waarover je meer kunt lezen in ons andere artikel.
Extra vitaminen tijdens de zwangerschap
Er wordt aangeraden om tot minimaal 10 weken zwangerschap foliumzuur te slikken. Slik je een speciaal supplement met alleen foliumzuur? Dan mag je hier eventueel mee stoppen. Veel vrouwen kiezen echter voor een compleet multivitamine supplement (BOL.com), die speciaal geschikt is voor zwangere vrouwen. Hier kun je natuurlijk gewoon mee doorgaan. In de meeste zwangerschapssupplementen zit ook visolie, wat erg goed is voor de opbouw van de hersenen van je kindje.
Doptone, het hartje van je kindje beluisteren
Tijdens de zwangerschapscontroles bij de verloskundige of gynaecoloog wordt er meestal naar het hartje geluisterd. In het begin zal hij/zij het hartje niet altijd (direct) kunnen vinden, maar de kans wordt steeds groter. Wist je dat je ook thuis kunt luisteren naar het hartje van je kindje? Dit is mogelijk met een Doppler voor thuis, waarover je meer kunt lezen in ons andere artikel.
Het is belangrijk om te weten dat sommige vrouwen onzeker worden wanneer zij het hartje niet (meteen) kunnen verder. Ben je nog niet zo heel ver? Dan kan het langer duren voordat je het hartje kunt horen. Weet je van jezelf dat je erg onzeker bent op dit gebied? Dan raden we aan om hier niet aan te beginnen.
Gratis babydozen aanvragen als je 12 weken zwanger bent
Tijdens de zwangerschap kun je allerlei gratis babydozen/zwangerschapsboxen en producten aanvragen. In deze gratis babydozen kun je allerlei handige producten vinden, zoals: luiers, billendoekjes, fopspeentjes enz. Speciaal voor zwangere vrouwen hebben we een artikel geschreven waarin je alle gratis zwangerschapsboxen, babydozen en gratis product kunt bekijken en aanvragen.
Geschiedenis en bloedonderzoek bij de verloskundige
De kans is groot dat je de eerste intake bij de verloskundige er al op hebt zitten, maar sommige vrouwen gaan pas rond de twaalfde week voor een intake. Tijdens deze afspraak wordt onder andere besproken over er ziektes voorkomen in de familie. Ook krijg je een formulier mee voor een bloedonderzoek, welke nodig is om vast te stellen welke bloedgroep en rhesusfactor je hebt.
Daarnaast wordt er gekeken naar bepaalde antistoffen, hepatitis B, syfilis, HIV (aids) en het ijzergehalte (hemoglobine). Dit laatste is nodig om te bepalen of je mogelijk bloedarmoede hebt.
Fundus-symfyse – fundushoogte – hoogte baarmoeder
Als je 12 weken zwanger bent, kun je je baarmoeder boven je schaambeen voelen en vanaf dat moment kan de fundushoogte worden bepaald door de verloskundige. Met deze richtlijn wordt bepaald of het kindje goed genoeg groeit voor de zwangerschapsduur. Let op dat deze manier van het bepalen van de groei een schatting is.
Beginnen aan de babyuitzet
De kans is groot dat je al iets hebt aangeschaft voor je kindje, zoals bijvoorbeeld het eerste geboortepakje. Wanneer je een kindje verwacht, zul je heel veel spullen moeten aanschaffen. Denk aan een babykamer, kleding, verzorgingsspulletjes en ga zo maar door. Veel vrouwen beginnen na 12 weken zwangerschap aan het verzamelen van de babyuitzet. In ons andere artikel kun je meer lezen over de babyuitzet!
<< 11 weken zwanger
>> 12 weken zwanger

Hi, ik ben Nicole! Als moeder van 4 kinderen vind ik het geweldig om op zoek te gaan naar de beste producten voor (aanstaande) ouders. Wat begon als een hobby, is uitgegroeid tot dagelijks uren checken van de beste deals, beste producten en leukste items voor kinderen en hun ouders.