11 weken zwanger | zwangerschapskalender

11 weken zwanger

Je bent alweer 11 weken zwanger. De eerste drie spannende maanden zitten er bijna op. De kans op een miskraam daalt sterk naarmate de weken verstrijken. Deze week heeft je kindje een druk programma en jij krijgt waarschijnlijk de officiële termijnecho. Lees snel verder en ontdek hoe je kindje zich gaat ontwikkelen in de twaalfde zwangerschapsweek.

11 weken zwanger | de groei van je kindje

Welkom, foetus! Je kindje is vanaf deze week geen embryo meer, maar een foetus. Deze week staan er weer veel ontwikkelingen op de planning. De groei blijft onverminderd snel doorgaan! Over een paar maanden heeft je lichaam een fantastisch kindje gemaakt.

Bewegen & het reuk- en gehoororgaan ontwikkelen verder

Het reuk- en gehoororgaan ontwikkelen zich deze week. Het duurt nog wel even voordat het allemaal precies werkt zoals het zou moeten, maar de basis is aangelegd.

Deze week gaat je kindje beginnen met heel veel bewegen! Op een echo zou je dit kunnen zien, maar (meestal) voel je dit nog niet. Toch zijn er vrouwen die zeggen dat ze hun kindje al kunnen voelen. Dit gevoel wordt omschreven als een fladderend vlindertje achter hun schaambot. Eerst zijn de bewegingen wat trillend en trekkerig, maar over een paar dagen kan je baby zelfs stapbewegingen maken. Strekken en buigen wordt ook volop geoefend! Omdat je kindje lekker rondzwemt in het vruchtwater, heeft hij alle ruimte om zijn spieren te ontwikkelen.

Wist je dat je kleintje zelfs zijn/haar navelstreng kan vastpakken? Gelukkig wordt de navelstreng heel goed beschermd door een gelei-achtige laag, dus je hoeft je geen zorgen te maken. De foetus kan een vuistje maken en zelfs het handje weer openen.

Ontwikkelingen van je kindje 11 weken zwanger

Er gebeuren deze week nog veel meer belangrijke dingen in het lichaam van je kindje. Zijn neusgaten en oorschelpen beginnen vorm te krijgen en de vingers en teentjes groeien verder. Nog even geduld en dan ontstaan ook de nageltjes.

Het hartje heeft vier kamers en ook de kleppen worden deze week gevormd. Nog een paar maandjes doorgroeien en het hartje is helemaal klaar. Ook nu klopt het hartje nog snel en regelmatig, zo rond de 150-160 slagen per minuut. Er bestaat een fabeltje over het geslacht bepalen door middel van het meten van de hartslag. Dit is echter nooit bewezen.

De afgelopen weken zat een deel van de darmen nog in de navelstreng. In de komende dagen gaat dit veranderen en komen de darmen weer in de buikholte van de baby te liggen.

Geslacht zichtbaar en aanmaak testosteron

Het geslacht is vanaf deze week aan de buitenkant zichtbaar. Een echo is nog te vroeg om met zekerheid te bepalen of je een jongetje of een meisje krijgt. Vanaf deze week kun je wel ervaringsexperts laten kijken naar je echofoto! Met de NUB-theorie kun je voorspellen welk geslacht je kindje heeft. Lees hier meer over de NUB-theorie.

Wanneer je baby een jongetje is, gaan zijn testikels deze week beginnen met het aanmaken van testosteron.

11 weken zwanger | Jij

Heb je veel last van zwangerschapskwaaltjes (gehad)? Dan komen er hopelijk een paar betere weken aan. Vaak stabiliseren de zwangerschapshormonen (hCG, oestrogeen en progesteron) een beetje in het tweede trimester van de zwangerschap. Heb je helemaal geen kwaaltjes, maar wel een goede (vitaliteits- of termijn) echo gehad? Probeer je dan geen zorgen te maken.

Een termijnecho bepaalt de exacte zwangerschapsduur. Deze echo vindt plaats tussen de 10 en 14 weken van de zwangerschap. Alleen in deze weken is de zwangerschapsduur nauwkeurig vast te stellen en leidend voor de uitgerekende datum.

Lees ook  29 weken zwanger : zwangerschapskalender

11 weken zwanger | zwangerschapskwaaltjes

Ook tijdens de twaalfde week van je zwangerschap kun je volop zwangerschapsklachten hebben. Zo kun je (nog steeds) last hebben van vermoeidheid, rugpijn, duizeligheid en huidproblemen. Ook bruine afscheiding en roze afscheiding komt best vaak voor. Zolang het hierbij blijft en geen helderrood bloed is, is er meestal niets aan de hand. Bij twijfel neem je natuurlijk contact op met de verloskundige.

Door de hormonen die door je lichaam gieren, kun je last krijgen van je huid. Probeer extra goed voor je huid te zorgen, door middel van maskers, een bezoek aan de schoonheidsspecialiste en/of veel water te drinken.

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van striae. Deze zwangerschapsstriemen (ook wel zwangerschapsstrepen genoemd) kunnen ontstaan wanneer de huid snel groeit. Een favoriete plek van striae is dan ook de buik, maar striae komt ook voor op de heupen, benen en billen. Je kunt zwangerschapsstriemen niet helemaal voorkomen, maar er bestaan wel middelen om het te verminderen.

Weinig behoefte aan seks en snellere haargroei

Wie had gezegd dat de zwangerschap alleen maar leuk zou zijn? Er zijn vrouwen die de hele dag door een opgewonden gevoel hebben, maar het overgrote deel van de zwangere vrouwen ervaren het tegenovergestelde. Door de kwaaltjes kan het zijn dat je minder zin/energie hebt om seks te hebben met je partner, maar ook hormonen kunnen hier een boosdoener zijn. Vaak komen de lustgevoelens wel (gedeeltelijk) terug in het tweede trimester, wanneer je je iets beter voelt.

Haargroei! Door de zwangerschapshormonen groeit je haar extra snel en heb je binnen no-time een volle bos met haar. Jammer genoeg geldt dit niet alleen voor het haar op je hoofd, maar voor al de lichaamsbeharing. Je kunt last krijgen van haar onder je navel, rondom je tepels, op je kind en op je bovenlip. Doe hier niets aan! Het verdwijnt vanzelf weer.

Ga je nog op vakantie of wil je lekker relaxen in de zon in eigen land? Pas dan goed op. Tijdens de zwangerschap kun je nare pigmentvlekken ontwikkelen, wat ook wel een zwangerschapsmasker genoemd wordt.

Begeleiding door gynaecoloog of verloskundige

Normaal gesproken wordt je begeleid door een verloskundige. Verloopt de zwangerschap zonder complicaties? Dan kun je de gehele zwangerschap onder controle van een verloskundige blijven. Soms wordt (eventueel) later in de zwangerschap alsnog besloten om je over te dragen aan een gynaecoloog. Dit komt voor bij bijvoorbeeld complicaties als een (ernstige) groeiachterstand bij je kindje of vroegtijdige weeën.

Soms wordt de zwangerschap direct door de gynaecoloog overgenomen. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld suikerziekte hebt. Ook wanneer je eerder een keizersnede hebt gehad wordt de zwangerschap vaak bij een gynaecoloog neergelegd.

Hartje beluisteren

In de twaalfde week van de zwangerschap kan de verloskundige vaak al het hartje laten horen met de doptone. Maak je vooral niet druk wanneer het hartje (nog) niet gevonden wordt. Soms is het nog net iets te vroeg.

Wist je dat je ook zelf thuis kunt luisteren naar het hartje? Lees in dit artikel meer over de mogelijkheden.

11 weken zwanger buik

Ondanks dat je baarmoeder nog onder je schaambot/schaambeen zit, zou je hem al kunnen voelen wanneer je op je rug ligt. Druk voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambot en je voelt het direct wanneer je je baarmoeder aanraakt.

Binnenkort heb je een echt zwangerschapsbuikje. Nu kun je ook al een buik(je) hebben, maar dit komt (nog) niet door de baarmoeder. Bekijk hier buiken van vrouwen die 11 weken zwanger zijn.

<< Week 10
>> Week 12

Lees ook: