Wanneer je 10 weken zwanger bent, ben je in de derde en laatste maand van het eerste trimester aangekomen. Een belangrijke mijlpaal, want na het eerste trimester is de kans op een miskraam flink kleiner. Deze week wordt het tijd om te beslissen of je een combinatietest of NIPT wilt. Ook krijgt je kindje zijn gezichtje meer vorm en is het bijna tijd om de NUB-theorie uit te testen! Lees meer over 10 weken zwanger zijn!
10 weken zwanger – de groei van je kindje
Je kersje weegt nu 4 gram en is 4 centimeter lang. Zijn gezichtje krijgt meer vorm, het hartje klopt regelmatig en de oorschelpen zijn nu al goed zichtbaar. Hij is helemaal klaar voor de groeispurt! Groei maar lekker door, baby!
Het kleine kikkervisje van een paar weken geleden is helemaal getransformeerd en is klaar voor een flinke groeispurt. Je kindje zal vanaf nu zo’n twee centimeter per week gaan groeien. Het hartje klopt regelmatig en heeft nu ongeveer 150 slagen per minuut. De oogleden bedekken nu bijna heel de ogen en de pupil, de iris, de lens en het oogwit zitten op de juiste plek. Rond de zeven maanden zwangerschap zullen de oogjes pas weer opengaan. Alle organen van je kindje zitten op zijn plek en de oorschelpen worden nu goed zichtbaar. Ook het neusje krijgt meer vorm.
Vliesjes verdwijnen en de navelstreng is af
De vliesjes die eerder tussen de teentjes en vingertjes zaten beginnen nu te verdwijnen. Het hoofdje wordt steeds ronder en de navelstreng is klaar en bevat nu drie bloedvaten. Het komt weleens voor dat een navelstreng maar twee bloedvaten bevat, wat een SUA (Single Umbilical Artery) wordt genoemd. Bij een prenataal onderzoek noemt men dit een ‘softmarker’. Worden er meerdere softmarkers gevonden, dan is er een kans op een kindje met een afwijking. Een SUA kan ook voorkomen zonder dat een kindje een (aangeboren) afwijking heeft.
10 weken zwanger en de NUB-theorie
Nog even geduld en dan kun je de NUB-theorie uittesten, met behulp van een echografie. Met de NUB-theorie kun je zien wat het geslacht is van je kindje, maar deze methode is niet 100% betrouwbaar. Heb je een echo gepland staan tussen de 11 en 14 weken zwangerschap? Vraag dan zeker naar de stand van de NUB. Veel echoscopisten weten precies wat dit betekent en kijken graag even voor je.
10 weken zwanger – Jij
Je bent in de derde maand van het eerste trimester. Deze week loopt van dag 70 tot dag 76. Je baarmoeder is zo groot als een sinaasappel en je borsten kunnen ineens veel blauwe aderen bevatten door extra bloedtoevoer.
Heb je de Checklist Zwangerschap al bekeken? Op deze checklist kun je meer informatie vinden over de praktische zaken die je moet regelen tijdens de zwangerschap. Ben je van plan om een combinatietest te laten uitvoeren? Dan moet je tussen de 9 weken en 14 weken een bloedtest laten doen. De nekplooimeting zal dan in week 11 tot en met 14 kunnen plaatsvinden. Tegenwoordig wordt er vaker gekozen voor de NIPT-test. Wil je een NIPT-test laten uitvoeren? Dan wordt het nu tijd om een afspraak te maken. In ons andere artikel lees je er meer over.
Veranderingen in je lichaam bij 10 weken zwangerschap
Misschien merk je al dat loszittende kleding een stuk fijner zit. Je baarmoeder groeit gestaag door en is inmiddels zo groot als een sinaasappel. Dit kan ervoor zorgen dat je broeken niet meer lekker zitten en dat opgeblazen gevoel helpt ook niet mee. Comfortabele positiekleding is niet meer zo saai als vroeger en ziet er een stuk leuker uit. Op MamaGroeit.nl hebben we meerdere artikelen geschreven over hippe positiekleding!
Blauwe aderen op je borsten en de bultjes van Montgomery
Door de extra toevoer van bloed, kun je meer blauwe aderen zien op je borsten. Soms zie je een heel netwerk van aderen, die over de hele borst is verspreid. Hieraan kun je merken dat je borsten zich voorbereiden op het geven van borstvoeding na de bevalling.
Ook de Bultjes van Montgomery zijn een duidelijk kenmerk van de zwangerschap. Om de tepels te beschermen tegen uitdroging scheiden deze talgkliertjes een vloeistof (olie) af. De kliertjes zie je terug als kleine bultjes op je tepelhoven. Dit is heel normaal en het kunnen er best veel zijn. Wist je dat er wetenschappers zijn die geloven dat de vloeistof uit de kliertjes de geur heeft van vruchtwater? Je kleintje zou na de geboorte dan gemakkelijk de tepel kunnen vinden.
10 weken zwanger – bandenpijn in het eerste trimester
Ook in het eerste trimester van de zwangerschap kan bandenpijn al voorkomen. De baarmoeder is aan je bekken verbonden door middel van banden, welke ervoor zorgen dat de baarmoeder op zijn plek blijft. Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder erg hard en komt er flink wat spanning op te staan. De banden rekken hierdoor ook uit, wat pijn kan veroorzaken.
Bandenpijn in het eerste trimester komt vaker voor bij een volgende zwangerschap. Tijdens hoesten, tillen of bijvoorbeeld bukken kan de pijn ontstaan. Wanneer je rust neemt, moet de pijn ook snel verdwijnen. Deze pijn lijkt veel op menstruatiepijn: een zeurende/pijnlijke pijn in de onderbuik of aan de zijkant van de baarmoeder. De pijn kan uitstralen naar je schaambot/vagina én onderrug. Bandenpijn komt niet in golven, maar is constant aanwezig en neemt af wanneer je rust neemt.
10 weken zwanger – buikpijn en misselijk
Sommige vrouwen hebben geen zwangerschapssymptomen/zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester en andere vrouwen gaan eronder gebukt. Ben je nog steeds erg misselijk of heb je last van buikpijn? Nog even volhouden! Na twaalf weken zwangerschap wordt het vaak een stuk beter, omdat het zwangerschapshormoon hCG zijn piek heeft gehad.
Buikpijn kan onder andere komen door traagwerkende darmen, met als gevolg: obstipatie. Probeer in beweging te blijven, vezelrijke voeding te eten en veel water te drinken. Ook eerdergenoemde bandenpijn kan een vervelende, zeurende buikpijn veroorzaken. Wist je dat er veel boeken met heerlijke, gezonde recepten te vinden zijn voor zwangere vrouwen? Op deze pagina van BOL.com kun je de boeken vinden.
Tip: Check hier alle musthaves voor tijdens je zwangerschap!
Hi, ik ben Nicole! Als moeder van 4 kinderen weet ik als geen ander hoe fijn het is om persoonlijk koopadvies te krijgen van andere ouders. De laatste jaren verdiep ik mij in de beste baby- en kinderproducten en voorzie ik duizenden ouders per maand van het beste koopadvies! Op MamaGroeit.nl lees je reviews, bekijk je top 10 lijsten van populaire producten en kun je natuurlijk de allerbeste aanbiedingen en prijstips bekijken!