10 weken zwanger | zwangerschapskalender

10 weken zwanger

Yes! Je bent in de derde en laatste maand van het eerste trimester aangekomen. In deze week wordt het tijd om te beslissen of je een combinatietest of NIPT wilt, je kindje zijn gezicht krijgt meer vorm en het is bijna tijd voor het uittesten van de NUB-theorie! Lees snel alles wat je wilt weten over 10 weken zwanger zijn!

10 weken zwanger | de groei van je kindje

Het kleine kikkervisje van een paar weken geleden is helemaal getransformeerd en is klaar voor een flinke groeispurt. Je kindje zal vanaf nu zo’n twee centimeter per week gaan groeien. Het hartje klopt regelmatig en heeft nu ongeveer 150 slagen per minuut.

De oogleden bedekken nu bijna heel de ogen en de pupil, de iris, de lens en het oogwit zitten op de juiste plek. Rond de zeven maanden zwangerschap zullen de oogjes pas weer opengaan. Alle organen van je kindje zitten op zijn plek en de oorschelpen worden nu goed zichtbaar. Ook het neusje krijgt meer vorm.

Vliesjes verdwijnen en de navelstreng is af

De vliesjes die eerder tussen de teentjes en vingertjes zaten beginnen te verdwijnen. Het hoofdje wordt steeds ronder en de navelstreng is klaar. Deze bevat nu drie bloedvaten. Het komt weleens voor dat een navelstreng maar twee bloedvaten bevat, wat een SUA wordt genoemd. Bij een prenataal onderzoek noemt men dit een “softmarker”. Worden er meerdere softmarkers gevonden, dan is er een kans op een kindje met een afwijking. Een SUA kan ook voorkomen zonder dat een kindje een (aangeboren) afwijking heeft.

10 weken zwanger | NUB-theorie

Nog even geduld en dan kun je de NUB-theorie uittesten, met behulp van een echo. Met de NUB-theorie kun je zien wat het geslacht is van je kindje. Deze methode is niet 100% betrouwbaar. Heb je een echo gepland staan tussen de 11 en 14 weken? Vraag dan zeker eens naar “de stand van de NUB”. Veel echoscopisten weten precies wat dit betekent en kijken graag even voor je. In dit artikel kun je alles lezen over de NUB-theorie.

10 weken zwanger | Jij

Heb je de Checklist Zwangerschap al bekeken? Op deze checklist kun je meer informatie vinden over de praktische zaken die je moet regelen tijdens de zwangerschap. Ben je van plan om een combinatietest te laten uitvoeren? Dan moet je tussen de 9 weken en 14 weken een bloedtest laten doen. De nekplooimeting zal dan in week 11 tot en met 14 kunnen plaatsvinden.

Wil je een NIPT test uit laten voeren? Dan wordt het tijd om een afspraak te maken. In dit artikel kun je meer lezen over de NIPT.

Veranderingen in je lichaam bij 10 weken zwangerschap

Misschien merk je al dat loszittende kleding een stuk fijner zit. Je baarmoeder groeit gestaag door en is inmiddels zo groot als een sinaasappel. Dit kan ervoor zorgen dat je broeken niet meer lekker zitten. Ook een opgeblazen gevoel helpt niet mee. Comfortabele positiekleding is niet meer zoals vroeger en ziet er een stuk leuker uit. Bekijk hier een artikel met zwangerschapskleding

Blauwe aderen op je borsten en de bultjes van Montgomery

Door de extra toevoer van bloed, kun je meer blauwe aderen zien op je borsten. Soms zie je een heel netwerk, dat over de hele borst is verspreid. Hieraan kun je merken dat je borsten zich voorbereiden op het geven van borstvoeding na de bevalling.

Lees ook  11 weken zwanger | zwangerschapskalender

Ook de Bultjes van Montgomery zijn een duidelijk kenmerk van de zwangerschap. Om de tepels te beschermen tegen uitdroging scheiden deze talgkliertjes een vloeistof (olie) af. De kliertjes zie je terug als kleine bultjes op je tepelhoven. Dit is heel normaal en het kunnen er best veel zijn. Wist je dat er wetenschappers zijn die geloven dat de vloeistof uit de kliertjes de geur heeft van vruchtwater? Je kleintje zou na de geboorte dan gemakkelijk de tepel kunnen vinden.

10 weken zwanger | bandenpijn in het eerste trimester

In het eerste trimester komt bandenpijn ook al voor. De baarmoeder is aan je bekken verbonden door middel van banden. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder op zijn plek blijft. Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder erg hard en komt er flink wat spanning op te staan. Ook rekken de banden uit.

Bandenpijn in het eerste trimester komt vaker voor bij een volgende zwangerschap. Tijdens hoesten, tillen of bijvoorbeeld bukken kan de pijn ontstaan. Wanneer je rust neemt, moet de pijn ook snel verdwijnen.

Bandenpijn lijkt op de menstruatiepijn. Een zeurende en pijnlijke pijn in de onderbuik of aan de zijkant van de baarmoeder. De pijn kan uitstralen naar je schaambot/vagina en onderrug. Bandenpijn komt niet in golven, maar is constant aanwezig. In rust neemt de pijn af.

10 weken zwanger | buikpijn en misselijk

Sommige vrouwen hebben geen zwangerschapssymptomen/zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester en andere vrouwen gaan eronder gebukt. Ben je nog steeds erg misselijk of heb je last van buikpijn? Nog even volhouden! Na de twaalf weken zwangerschap wordt het vaak een stuk beter, omdat het zwangerschapshormoon hCG zijn piek heeft gehad.

Buikpijn kan onder andere komen door traagwerkende darmen, met als gevolg: obstipatie. Probeer in beweging te blijven, vezelrijke voeding te eten en veel water te drinken. Ook eerdergenoemde bandenpijn kan een vervelende, zeurende buikpijn veroorzaken.

<< Week 9
>> Week 11

Lees ook: